Μεταπτυχιακό σε Βιώσιμες Πόλεις και Δημόσιους Χώρους

Γενικά

Περιγραφή προγράμματος

Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί τρεις φορές πιο γρήγορα από τις πραγματικές τους ανάγκες και η κατάσταση στο Μεξικό δεν είναι διαφορετική. Βιώνουμε τις επιπτώσεις της επίσημης αστικής εξάπλωσης στις παρυφές των πόλεων και μια εκθετική αύξηση στη χρήση των αυτοκινήτων. Κατά συνέπεια, η ποιότητα των δημόσιων χώρων έχει υποστεί, καθώς έχουν χάσει την έκκλησή τους για περιοχές κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δημιουργώντας έτσι συνθήκες ανισότητας, ανασφάλειας, ρύπανσης, έλλειψης πρόσβασης και έλλειψης ταυτότητας στις αστικές περιοχές.

Ενόψει ενός αστικού μοντέλου σε κρίση, η ITESO, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικοτόπων και Αστικής Ανάπτυξης, προωθεί προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Αειφορία που αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη περιβαλλοντική και κοινωνική επιδείνωση που αντιμετωπίζουν οι αστικοί χώροι σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο .

Το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Αειφόρες Πόλεις και τους Δημόσιους Χώρους ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων και συμμετοχικών έργων που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και χωρικά ζητήματα στις αστικές περιοχές και εφαρμόζουν συνεργατική διαχείριση για τη λήψη αποφάσεων και το σχεδιασμό και το σχεδιασμό έργων παρέμβασης σε δημόσιους χώρους, επίτευξη ενός βιώσιμου οικοτόπου.

Στόχοι

Οι στόχοι αυτού του προγράμματος επικεντρώνονται στα εξής:

 • Αξιολογώντας κριτικά την περίπλοκη πραγματικότητα της σημερινής κοινωνίας, ιδιαίτερα καθώς σχετίζεται με την επιδείνωση της ανθρώπινης ευημερίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
 • Η άσκηση υπεύθυνης ηγεσίας για την τόνωση της δράσης και την προώθηση της αλλαγής από την άποψη της βιωσιμότητας.
 • Εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων από διαφορετικούς τομείς της γνώσης, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών και επιστημονικών εφαρμογών.
 • Δημιουργία δεικτών και δημόσιων πολιτικών για την προώθηση ορατών και απτών αποτελεσμάτων και για την αξιολόγηση της διάδοσης της προόδου, των επιτευγμάτων και της μάθησης.

Υποψήφιο προφίλ

Το πρόγραμμα σπουδών απευθύνεται σε επαγγελματίες που είναι αφοσιωμένοι στην κοινωνία και το περιβάλλον του και είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα ζητήματα.

Απόφοιτοι Σχεδιασμού, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Σχεδιασμού και άλλων συναφών κλάδων, με ενδιαφέρον και εμπειρία στα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά θέματα της πόλης και τα προβλήματά της, που έχουν πιστοποίηση στην αγγλική γλώσσα.

solar, panel, cityblazejosh / Pixabay

Λόγοι για τη μελέτη αυτού του προγράμματος σπουδών

Συμμετέχετε σε ένα επαγγελματικό δίκτυο εθνικών και διεθνών κοινωνικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων που μελετούν αστικά θέματα για πάνω από 40 χρόνια.

 • Συμμετέχετε σε προγράμματα έρευνας, παρέμβασης, πρωτοβουλίες και έργα που επικεντρώνονται στην κοινωνική βιωσιμότητα του οικοτόπου.
 • Αναπτύσσετε ένα έργο που προτείνει πραγματικές λύσεις.
 • Μελετάτε με μια σχολή αποτελούμενη από ερευνητές και καθηγητές με εμπειρία στους τομείς της βιωσιμότητας, της κοινωνικής διαχείρισης, των δημόσιων χώρων, της αστικής διακυβέρνησης, του πολεοδομικού σχεδιασμού και του σχεδιασμού, των συμμετοχικών διαδικασιών, μεταξύ άλλων.
 • Αποκτάτε πρόσβαση σε συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια που ανήκουν στον Σύνδεσμο Πανεπιστημίων που εμπιστεύονται την Εταιρεία του Ιησού στη Λατινική Αμερική (AUSJAL, στα αρχικά της στα ισπανικά).
 • Μελετάτε σε μια φιλική προς το περιβάλλον πανεπιστημιούπολη με πάνω από 3.000 δέντρα, πλήρως εξοπλισμένους υπαίθριους χώρους εργασίας, έξυπνα κτίρια και εγκαταστάσεις προσαρμοσμένες για άτομα με διαφορετικές ικανότητες.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαστήρια όπως τα εργαστήρια καινοτόμου σχεδιασμού, που βρίσκονται σε ένα βιώσιμο κτίριο που πληροί τις προδιαγραφές πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), το οποίο απονέμεται από το αμερικανικό συμβούλιο οικολογικών κτιρίων και ισχύει παγκοσμίως.
 • Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία της ITESO, πραγματοποιώντας μια εικονική περιήγηση στην όμορφα διαμορφωμένη πανεπιστημιούπολη της.

Το ITESO διαθέτει μια ευρεία προσφορά ειδικοτήτων, μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών διατριβών που μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι επαγγελματίες και να έρθετε σε επαφή με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ηγέτες πολιτικών οργανώσεων, κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Κανένα άλλο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο δυτικό Μεξικό δεν έχει περισσότερους ερευνητές που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Ερευνητών και πολλά από τα προγράμματα μας είναι εισηγμένα στο Εθνικό Μητρώο Πτυχιακών Προγραμμάτων Ποιότητας.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ITESO σάς δίνουν πρόσβαση σε δίκτυα γνώσεων, στους οποίους ερευνητές, εμπειρογνώμονες και φοιτητές μοιράζονται ακαδημαϊκά, επαγγελματικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά έργα. Μελετώντας στην ITESO, θα δούμε προσεκτικά το έργο των διάσημων ερευνητών που καταλαβαίνουν την ανθρώπινη διάσταση των ζητημάτων που αναλαμβάνουν, τα οποία ενδιαφέρονται πραγματικά να συμβάλουν στη γνώση και να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η ITESO αναγνωρίζεται ως το σημαντικότερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο δυτικό Μεξικό.

Οι καθηγητές μας είναι ειδικοί στους τομείς της γνώσης τους. οδηγούν έργα με ερευνητές από την ITESO καθώς και από άλλα πανεπιστήμια. Συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα έρευνας και προβολής και δεσμεύονται για τις αξίες και τα θεμέλια του εκπαιδευτικού μας σχεδίου.

Τέλος, το πανεπιστήμιο μας ανήκει στο Σύστημα Πανεπιστημίου Jesuit, το οποίο στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα εκπαίδευσης έχει τα περισσότερα προγράμματα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Ποιοτικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων (PNPC, στα αρχικά του στα ισπανικά) του Εθνικού Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (CONACYT, τα αρχικά της στα ισπανικά).

Πτυχιούχος προφίλ

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Αειφόρες Πόλεις και στους Δημόσιους Χώρους επιδιώκει να δημιουργήσει γνώσεις και να εκπαιδεύσει επαγγελματίες για την ανάπτυξη έργων στις ακόλουθες Γραμμές Παραγωγής και Εφαρμογής της Γνώσης, από τις οποίες προκύπτουν συγκεκριμένοι προβληματικοί τομείς.

Ανεπαρκής αστική διαχείριση και κοινωνικο-χωροταξικός κατακερματισμός.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση του σχεδιασμού και του σχεδιασμού των δημόσιων χώρων προϋποθέτει τη δημιουργία μιας συμμετοχικής στρατηγικής, μιας σειράς δράσεων που διεξάγονται μέσω μιας διαδικασίας συλλογικής λήψης αποφάσεων που περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, για παράδειγμα, οργανώσεις πολιτών και κυβερνήσεις, όλα τα οποία αλλάζουν διαρκώς και παρουσιάζουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, απόψεις και πόρους σε σχέση με τα θέματα που αντιμετωπίζονται.

Επομένως, πρέπει να κατανοήσουμε τη διαχείριση της πόλης ως μια δυναμική και περίπλοκη διαδικασία και όχι ως ένα σταθερό αντικείμενο που πρέπει να περιγράψουμε. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει στοιχεία σχεδιασμού, συμμετοχικής δημοκρατίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ομοίως, η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας στο αστικό περιβάλλον είναι κατανοητή από μια συνολική προοπτική που περιλαμβάνει φυσική, περιβαλλοντική και κοινωνική ασφάλεια. Αυτές οι μεταβλητές θεωρούνται ζωτικά στοιχεία για την κοινωνική ανάπτυξη και τη σκοπιμότητα των αστικών μας κοινοτήτων.

Για να αποκτήσουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, οι μαθητές πρέπει να αναπτύξουν τα τελικά τους σχέδια σε έναν από τους ακόλουθους τομείς:

 • Ανάλυση ακατάλληλων χώρων που συμβάλλουν στον κοινωνικό και αστικό κατακερματισμό.
 • Ενσωμάτωση ενσωματωμένων περιβαλλόντων που προάγουν την ενσωμάτωση του κοινωνικού ιστού.
 • Μελέτη των φτωχών δημόσιων χώρων.
 • Προγράμματα και προτάσεις για τη διατήρηση της αστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
 • Θεσμικοί μηχανισμοί και συμφωνίες για την ανάπτυξη ενός δημοκρατικού συστήματος πολεοδομικού σχεδιασμού και διακυβέρνησης.
 • Ανάλυση των σχέσεων εξουσίας που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αστική ανάπτυξη.
 • Εκπόνηση δημόσιων πολιτικών και αστικής ατζέντας.

Ανισορροπία στο υπεραστικό σύστημα.

Αυτή η ερευνητική γραμμή ασχολείται με την προσβασιμότητα, τη συνδεσιμότητα και τη βιωσιμότητα των δημόσιων χώρων και αξιολογεί τους αστικούς κινδύνους και κινδύνους.

Η προσβασιμότητα αναφέρεται στη σχέση μεταξύ δημόσιων χώρων και της οικονομικής και κοινωνικής δυναμικής που επιτρέπει στους ανθρώπους να κινηθούν, να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική και να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η συνδεσιμότητα συνεπάγεται τη δυνατότητα δημιουργίας διαδρομών μεταφοράς μεταξύ διαφορετικών σημείων δικτύου μεταφορών ή διαφόρων δικτύων ή μεταξύ χρηστών, διαδρόμων, δρομολογίων. ή τη δυνατότητα να κάνετε οποιοδήποτε ταξίδι.

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χώρου ορίζεται ως η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που σέβεται το οικοσύστημα που το διατηρεί, χρησιμοποιεί ενεργειακά συστήματα που ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας, επιλέγει προσεκτικά τα δομικά υλικά και ανακυκλώνει ή επαναχρησιμοποιεί απόβλητα και διευκολύνει την κινητικότητα .

Η εκτίμηση των αστικών κινδύνων και κινδύνων εξυπηρετεί την προώθηση της απόκτησης τεχνολογιών, πρωτοκόλλων, κανονισμών, νόμων, προσαρμογών ή / και επανατοποθέτησης περιβαλλοντικών συνιστωσών με στόχο την αύξηση της ασφάλειας ενόψει των ενδεχομένως επιβλαβών επιπτώσεων των γεωλογικών, υδρομετεωρολογικών, φυσικά, χημικά, υγειονομικά ή κοινωνικο-οργανωτικά φαινόμενα.

Για να αποκτήσουν το μεταπτυχιακό τους πρόγραμμα, οι σπουδαστές μπορούν να αναπτύξουν τα τελικά τους σχέδια σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα πεδία:

 • Ανάλυση της αστικής κινητικότητας όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, τη διαπερατότητα και την καθολική προσβασιμότητα.
 • Η εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων και η απώλεια της αίσθησης της κοινότητας.
 • Αξιολόγηση της βιωσιμότητας της συμμόρφωσης με τα πρότυπα αστικής ποιότητας ζωής (υποδομή, εξοπλισμός, στέγαση και υπηρεσίες).
 • Αξιολόγηση του αστικού κινδύνου.
 • Δημόσια ασφάλεια σε αστικά περιβάλλοντα.
 • Διαδικασίες για την απόκτηση και χρήση δημόσιων χώρων.

ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαθέτει μια ευέλικτη διδακτέα ύλη που επιτρέπει στους μαθητές να εγγραφούν σε μαθήματα που ανταποκρίνονται στις ανησυχίες τους και ικανοποιούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους μέσα σε ένα πλαίσιο που επικεντρώνεται στην επίτευξη των στόχων, την ανάπτυξη του τελικού σχεδίου και την κάλυψη του προφίλ του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Το σχέδιο μελέτης χωρίζεται σε τρεις τομείς σπουδών: Βασικές αρχές. Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (ΕΑΚ) · και τα μαθήματα επιλογής.

Βασικές αρχές

Τα μαθήματα σε αυτόν τον τομέα καθορίζουν τον ακαδημαϊκό τομέα και την ταυτότητα του προγράμματος και σχετίζονται με τις Γραμμές Παραγωγής και Εφαρμογής της Γνώσης (LGAC's, στα αρχικά τους στα ισπανικά).

 • Οι κρίσιμες συζητήσεις για την αειφορία
 • Αξιολόγηση και πρόγνωση αστικών μοντέλων
 • Μέθοδοι ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού
 • Στρατηγικές διαχείρισης κοινωνικών οικοτόπων
 • Εργαλεία για την ολοκληρωμένη σχεδίαση δημόσιων χώρων

Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (ΕΑΚ)

Ο τομέας αυτός συνδέεται στενά με το Σύστημα Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Στόχος του είναι να συνοδεύει τους μαθητές στη διαδικασία καθορισμού, ανάπτυξης, γραφής και παρουσίασης των τελικών τους έργων. Οι φοιτητές θα λάβουν ομαδικές και προσωπικές συμβουλευτικές συνεδρίες που ονομάζονται μαθήματα RDI.

 • RDI I
 • RDI II
 • ΕΑΚ III
 • ΕΑΚ IV
 • RDI V

Επιλογές

Ο σκοπός αυτού του τομέα είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να συζητήσουν με άλλους τομείς της γνώσης εκτός της δικής τους πειθαρχίας, προκειμένου να δημιουργήσουν γνώσεις και να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με το έργο και το αντικείμενο της μελέτης τους. Ο τομέας αυτός βασίζεται σε μαθήματα από όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα της ITESO και από άλλα πανεπιστήμια που έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την ITESO.

Μερικά παραδείγματα διαθέσιμων μαθημάτων:

 • Κυβέρνηση και δημόσια διοίκηση
 • Θεωρία και ανάλυση των δημόσιων πολιτικών
 • Στρατηγικό όραμα
 • Μεθοδολογία κοινωνικών επιστημών
 • Κοινωνικο-πολιτισμική θεωρία και ανάλυση

Συμβουλευτικό σύστημα υποστήριξης

 • Το σύστημα συμβουλευτικής υποστήριξης επιδιώκει να ενθαρρύνει τις σχέσεις μεταξύ των ερευνητικών, καινοτομικών και αναπτυξιακών συμφερόντων των φοιτητών και των Γραμμών Παραγωγής και Εφαρμογής της Γνώσης για κάθε συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, καθώς και συνδέσμους με τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά προγράμματα.
 • Το σύστημα συμβουλευτικής υποστήριξης βασίζεται σε μια προσέγγιση προσανατολισμένη στον άνθρωπο και δίνει προτίμηση στα σενάρια συλλογικής παραγωγής. Αποτελείται από αλληλεπίδραση μεταξύ σπουδαστών και συμβούλων, η οποία αποσκοπεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια μέσω εποικοδομητικής κριτικής, ως ένας τρόπος για να ενθαρρύνει τον προβληματισμό και τη συλλογική κατασκευή της γνώσης.
 • Το σύστημα υποστήριξης διατυπώνει διαφορετικές εκπαιδευτικές διαστάσεις (ατομικές, κοινωνικές και ιστορικές) σε κάθε μια από τις περιόδους σπουδών του προγράμματος. Συμβουλευτικές συνεδρίες μπορούν επίσης να ληφθούν σε ζεύγη ή μεμονωμένα.
 • Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει μια ευέλικτη διδακτέα δομή που επιτρέπει στους μαθητές να εγγράφονται σε μαθήματα που ασχολούνται με τις ιδιαίτερες ανησυχίες και τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους μέσα σε ένα πλαίσιο που επικεντρώνεται στην επίτευξη των στόχων, την ανάπτυξη του τελικού σχεδίου και την απόκτηση των χαρακτηριστικών του μεταπτυχιακού προφίλ του προγράμματος.

Τελευταία ενημέρωση Μάρτ. 2020

Σχετικά με τη Σχολή

ITESO is the Jesuit University of Guadalajara. Founded in 1957, it belongs to a network of over 228 Jesuit universities around the world. They all share a 450-year-old tradition of Jesuit education, a ... περαιτέρω

ITESO is the Jesuit University of Guadalajara. Founded in 1957, it belongs to a network of over 228 Jesuit universities around the world. They all share a 450-year-old tradition of Jesuit education, a tradition that has historically been at the center of the world thought, known for educating leaders in all the fields of science and art. Διαβάστε Λιγότερα

Ask a Question

Άλλη