Πανεπιστήμια σε

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές τοποθεσίες σπουδών

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε περισσότερα για τις σπουδές σε διάφορες χώρες. Θα σας παρέχουμε γενικά στοιχεία για τις χώρες, και θα σας πούμε για τα τοπικά συστήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα δίδακτρα, τη σταδιακή εξέλιξη ενός ακαδημαϊκού έτους, τις δυνατότητες σπουδών για αλλοεθνείς φοιτητές και πολλά άλλα. Θα βρείτε επίσης μερικές χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση υγείας, φοιτητικές βίζες και το κόστος ζωής.

Δυνατότητες ανώτατης εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο

Οι μεταπτυχιακές σπουδές, είτε αυτές αφορούν μεταπτυχιακά διπλώματα, MBA ή σύντομα μαθήματα, γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα στη σύγχρονη οικονομία μας που χαρακτηρίζεται από την εξειδίκευση και την παγκοσμιοποίηση. Στην πραγματικότητα, η αύξηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, διπλωμάτων και πιστοποιητικών σε ορισμένες χώρες τώρα είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των προπτυχιακών τίτλων σπουδών. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, Διδακτορικά (PhD) και μαθήματα είναι διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε ακαδημαϊκό κλάδο που μπορεί να φανταστεί κανείς και με χιλιάδες πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για να επιλέξει, ο καθένας που επιδιώκει μεταπτυχιακές σπουδές μπορεί να βρει σχολή και πρόγραμμα που είναι τέλεια για τις ανάγκες του.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Αν και οι λεπτομέρειες διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, τα περισσότερα εμπίπτουν σε μία από τις πολλές κατηγορίες, όπως:

 • Γενικά πανεπιστημία που εστιάζουν στην έρευνα και την παρακολούθηση μαθημάτων και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών κλάδων·
 • Σχολές επιχειρήσεων που εστιάζουν στα MBA και σε άλλους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις·
 • Τεχνικά ιδρύματα που εστιάζουν σε ακαδημαϊκούς κλάδους που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά·
 • Ιδρύματα τεχνών που εστιάζουν σε κλάδους συναφείς με την τέχνη όπως τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το θέατρο και το χορό·
 • Εκπαιδευτικά ιδρύματα που εστιάζουν σε διπλώματα για επαγγελματίες που διδάσκουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητές που εγγράφονται σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενός πανεπιστημίου που προσανατολίζεται στην έρευνα συνήθως πρέπει να περιμένουν οτι θα διεξάγουν ένα ερευνητικό έργο ή θα γράψουν μια πραγματεία, εκτός από την παρακολούθηση των μαθημάτων. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα που διδάσκονται από άλλα ιδρύματα ίσως απαιτούν κι αυτά κάποιο είδος εργασίας, όμως γενικά έχουν την τάση να εστιάζουν περισσότερο στην παρακολούθηση μαθημάτων ή την πρακτική εμπειρία. Σχεδόν όλα τα Διδακτορικά προγράμματα απαιτούν πρωτότυπη έρευνα και μια διατριβή.

Οι υποψήφιοι φοιτητές ίσως επίσης θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο των σπουδών στο εξωτερικό, ειδικά αν ενδιαφέρονται για ιδιαίτερα εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς κλάδους όπως οι διεθνείς επιχειρήσεις ή οι σπουδές Μέσης Ανατολής. Οι φοιτητές ολοένα και περισσότερο σπουδάζουν εκτός συνόρων για όλα τα επίπεδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κολλεγιακές ή πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής (UIS) των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό πλησιάζει τα 4.000.000 ετησίως, σχεδόν το διπλάσιο από το 2.000.000 που σπούδαζαν στο εξωτερικό το 2000. Οι φοιτητές από την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό αποτελούν το 28 τοις εκατό αυτού του συνόλου, ενώ οι μαθητές από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περίπου το 15 τοις εκατό. Οι χώρες που αποστέλλουν τους περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό είναι η Κίνα, η Ινδία και η Δημοκρατία της Κορέας. Περίπου 6 τοις εκατό των φοιτητών από την Κεντρική Ασία και περίπου 5 τοις εκατό των φοιτητών από την υποσαχάρια Αφρική σπουδάζουν στο εξωτερικό, καθιστώντας τους φοιτητές από τις περιοχές αυτές τους πιο κινητικούς στον κόσμο. Οι τρέχοντες κορυφαίοι προορισμοί για τους αλλοεθνείς σπουδαστές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Επίσης, πολλοί φοιτητές εγγράφονται σε διαδικτυακά και εξ αποστάσεως προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου σε χώρες άλλες από τη χώρα διαμονής τους. Αυτοί οι φοιτητές δε συμπεριλαμβάνονται στους αριθμούς του UIS, οπότε ο αριθμός των αλλοεθνών σπουδαστών είναι κάπως υψηλότερος, πιθανότατα άνω των 4 εκατομμυρίων.

Οι φοιτητές μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο σπουδών στο εξωτερικό για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι:

 • Να είναι σε θέση να επιλέξουν από παγκοσμίως κορυφαία προγράμματα για έναν συγκεκριμένο ακαδημαϊκό κλάδο. Επιπλέον, ορισμένοι ακαδημαϊκοί κλάδοι είναι διαθέσιμοι μόνο σε πολύ λίγες χώρες, ή τα καλύτερα προγράμματα είναι διαθέσιμα μόνο σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, κάποιος που ενδιαφέρεται για βουδιστές σπουδές θα βρει τα καλύτερα προγράμματα στην Ταϊλάνδη.
 • Σπουδάζουν σε μια διαφορετική κουλτούρα. Οι φοιτητές που επιδιώκουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά ή μαθήματα σε περιφερειακές σπουδές, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός προγράμματος που διδάσκεται στην εν λόγω περιοχή για να αποκτήσουν μια πλήρη πολιτιστική εμβάπτιση. Επιπλέον, οι σπουδαστές που σχεδιάζουν μια σταδιοδρομία σε διεθνείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία από τη ζωή σε έναν άλλο πολιτισμό.
 • Αυξημένες γλωσσικές δεξιότητες, εάν το πρόγραμμα διδάσκεται σε διαφορετική γλώσσα από τη μητρική γλώσσα των φοιτητών. Επιπλέον, παρ'όλο που πολλά διεθνή μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα τώρα διδάσκονται στα Αγγλικά ακόμη και σε μη αγγλόφωνες χώρες, οι φοιτητές μπορεί να έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες μέσω περαιτέρω σπουδών ή αφομοίωσης από τον τοπικό πληθυσμό.

Οι φοιτητές που σκέφτονται να επιδιώξουν ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ίσως να θελήσουν να λάβουν υπόψη τους παρακάτω παράγοντες, όταν αποφασίσουν να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο στη χώρα καταγωγής τους ή στο εξωτερικό:

 • Το κόστος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαβίωσης. Ορισμένες χώρες προσφέρουν φθηνά ή και δωρεάν δίδακτρα, όμως το υψηλό κόστος διαβίωσης μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την εξοικονόμηση. Ωστόσο, πολλές χώρες και επιμέρους πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες και άλλα είδη οικονομικής βοήθειας, και μερικά από αυτά απευθύνονται σε ξένους φοιτητές. Οι χώρες επίσης διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά το πόσο οι αλλοεθνείς φοιτητές επιτρέπεται να εργάζονται, και ορισμένες χώρες δεν επιτρέπουν καθόλου στους αλλοεθνείς φοιτητές να εργάζονται. Επίσης, το κόστος της ασφάλισης υγείας διαφέρει ευρέως από τη μια χώρα στην άλλη.
 • Η ποιότητα της αποκτηθείσας εκπαίδευσης, συγκριτικά με τα έξοδα και τους ακαθόριστους παράγοντες των σπουδών στο εξωτερικό, όπως η πολιτιστική εμβύθιση και οι γλωσσικές δεξιότητες. Παρ'οτι όλα τα διαπιστευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα πληρούν πρότυπα υψηλού επιπέδου, οι μέθοδοι διδασκαλίας διαφέρουν ευρέως μεταξύ διαφορετικών σχολών, προγραμμάτων και κουλτούρας. Επιπλέον, ορισμένοι φοιτητές μπορεί να βρουν ότι μαθαίνουν λιγότερα σπουδάζοντας σε μια μη-ιθαγενή γλώσσα.
 • Απαιτούμενες γλωσσικές δεξιότητες. Οι φοιτητές που δεν έχουν επάρκεια στη γλώσσα διδασκαλίας για κάποιο συγκεκριμένο μάθημα σπουδών, μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσουν έναν επιπλέον χρόνο ή και παραπάνω για να αποκτήσουν την επάρκεια. Μερικές φορές οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν αυτή την ικανότητα μέσα από τις σπουδές στην πατρίδα τους, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσουν επιπλέον χρόνο στο εξωτερικό.
 • Είδη προσφερόμενων σπουδών, όπως μερικής παρακολούθησης έναντι πλήρους παρακολούθησης, διαδικτυακών και εξ αποστάσεως εκμάθησης. Οι περισσότερες χώρες απαιτούν οι αλλοεθνείς φοιτητές που διαμένουν στη χώρα με μια φοιτητική βίζα να σπουδάζουν σε βάση πλήρους παρακολούθησης. Ωστόσο, οι φοιτητές που ήδη ζουν σε άλλη χώρα με άδεια εργασίας μπορεί να είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις σπουδές τους σε βάση μερικής παρακολούθησης. Επιπλέον, τα διαδικτυακά και εξ αποστάσεως προγράμματα προσφέρουν μεγάλη ευελιξία.
 • Επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας, για τους φοιτητές με οικογένεια. Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να χρειαστούν να έχουν γλωσσικές δεξιότητες, και ορισμένες χώρες δεν επιτρέπουν στους συζύγους να εργαστούν, ακόμη και αν ο φοιτητής μπορεί να εργαστεί.

Πάρτε το χρόνο σας για να ενημερωθείτε για πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Αν γνωρίζετε ήδη αυτό που ψάχνετε, μπορείτε να κάνετε κλικ απευθείας στην εν λόγω χώρα ή σε συγκεκριμένα προγράμματα. Ή παρτε λίγο χρόνο για να περιηγηθείτε και να διαβάστε για τα συναρπαστικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.

περαιτέρω Διαβάστε Λιγότερα