Mamaself+

Εισαγωγή

Διαβάστε την Επίσημη Περιγραφή

Μια κοινοπραξία έξι πανεπιστημίων

Η Κοινοπραξία Mamaself περιλαμβάνει 6 πρωτογενή Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στον τομέα των Επιστημών Υλικών, της Φυσικής της Μηχανικής, της Χημείας:

 • Πανεπιστήμιο της Rennes 1, Γαλλία,
 • Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, Γαλλία,
 • Technische Universität München (TUM), Γερμανία,
 • Το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian στο München (LMU), Γερμανία,
 • Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Ιταλία,
 • Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz, Πολωνία.

Οι εταίροι έχουν ένα μεγάλο υπόβαθρο στην επιστήμη των υλικών και μια μακρά συνεργασία με εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Βρίσκονται σε πολιτιστικά και ιστορικά πλούσιες ευρωπαϊκές πόλεις. Μέσω της πλήρους ενσωμάτωσης της διδασκαλίας και της έρευνας, τα πανεπιστήμια των κοινοπραξιών κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν διαφορετικές ειδικότητες σε ένα μοναδικό πρόγραμμα μαθημάτων.

Πανεπιστήμιο της Rennes 1

Το Πανεπιστήμιο Rennes1, του οποίου η καταγωγή χρονολογείται από τη μεσαία ηλικία, ιδρύθηκε το 1969 ως νέο πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο της Rennes 1 βρίσκεται στη Γαλλία, (Βρετάνη) στα δυτικά της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Μια επιστημονική πανεπιστημιούπολη σε ένα πολυεπιστημονικό πανεπιστήμιο

MAMASELF, Ευρωπαϊκό μάστερ στην επιστήμη των υλικών

Το πανεπιστήμιο Rennes 1 είναι ένα πολύ διεπιστημονικό πανεπιστήμιο που αποτελείται από τέσσερις κύριους επιστημονικούς τομείς:

 • Μαθηματικά και ΤΠΕ (Επιστήμες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών)
 • Επιστήμες της Ζωής και της Υγείας,
 • Επιστήμες Υλικών,
 • Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Το Πανεπιστήμιο επικροτεί σήμερα περίπου 30.000 φοιτητές (περίπου 4.500 διεθνείς φοιτητές) και περισσότερους από 2.000 στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση, που περιβάλλεται από 1.600 καθηγητές και ερευνητές πλήρους απασχόλησης και περίπου 950 διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Το Πανεπιστήμιο Rennes1 απέχει μόνο μία ώρα και μισή από το Παρίσι και μία ώρα από διάσημα αξιοθέατα όπως το Mont Saint-Michel ή το Saint-Malo. Με βάση τα προτερήματά μας και τη δέσμευσή μας να λάβουμε μέρος στην καινοτομία και τη γνώση του 21ου αιώνα, μια από τις κορυφαίες μας προτεραιότητες είναι να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό διεθνές πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο Επιστημών της Rennes αγκαλιάζει όλους τους σημαντικούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς.

Η επιστημονική πανεπιστημιούπολη, η πράσινη πανεπιστημιούπολη Beaulieu, όπου πραγματοποιείται το μάθημα Mamaself, βρίσκεται στην πόλη.

Διεθνές

Το Πανεπιστήμιο της Rennes 1 έχει μια δυναμική πολιτική διεθνών σχέσεων. Η συνεχής ανάπτυξη διεθνών μαθημάτων και επιστημονικών συνεργασιών μας επέτρεψε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σε επίπεδο διδασκαλίας, προσφέρουμε πτυχία που διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά: διπλώματα μεταπτυχιακού διπλώματος, διπλάσιος βαθμός με διεθνείς συνεργάτες και σεμινάρια εκπαίδευσης έξω από την πανεπιστημιούπολη.

Οι επιστημονικές μας συνεργασίες περιλαμβάνουν 17 διεθνή συνεργάσιμα εργαστήρια (LIAs) και διεθνείς ερευνητικές ομάδες (GDRIs) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) ή το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM).

Πολλοί εισερχόμενοι και εξερχόμενοι σπουδαστές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο, εκτός από τη δέσμευσή μας να αυξήσουν την κινητικότητα του μη διδακτικού προσωπικού, χαρακτηρίζουν το παγκόσμιο δίκτυο του Université de Rennes 1. Το UR1 συμμετέχει σε 180 διμερείς συμβάσεις του προγράμματος Erasmus .

Η πολιτική του Université de Rennes 1 είναι η διεξαγωγή excellen t θεμελιώδη και πειθαρχική έρευνα της επιστημονικής και τεχνολογικής ενδιαφέρον από την ανάδειξη των ιδιαίτερα καινοτόμων και ριψοκίνδυνα έργα και παρέχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και την προώθηση της διεπιστημονικής διεύθυνση researchto μεγάλα τρέχοντα και μελλοντικά κοινωνικά ζητήματα.

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Rennes1

Το Πανεπιστήμιο Rennes 1 είναι ένα σημαντικό κέντρο διεπιστημονικής έρευνας, γνωστό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και μέρος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Η έρευνα που διεξάγεται στο Université de Rennes 1 είναι γνωστή τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σε διάφορους τομείς. Για να αναφέρουμε λίγα, τα Τμήματα Μαθηματικών και Χημείας είναι μεταξύ των κορυφαίων 150 και 200, αντίστοιχα, στην κατάταξη της Σαγκάης, ενώ οι επιστήμες της Γης εμφανίζονται στην κατάταξη των 200 σε QS.

Σχεδόν όλες οι 1600 σχολές και επιστήμονες, μαζί με περίπου. 1100 διδακτορικοί φοιτητές, συγκεντρώνονται σε 32 ερευνητικές μονάδες / εργαστήρια που έχουν επισημανθεί από αναγνωρισμένους εθνικούς ερευνητικούς φορείς.

Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ

Ιστορία

Το Ινστιτούτο Χημείας, που δημιουργήθηκε το 1879, έγινε το Ecole Nationale Supérieure της Χημείας του Μονπελιέ το 1941. Το Μονπελιέ είχε ήδη παγιωμένο ιατρικό κολέγιο και σχολή Φαρμακευτικής, αλλά και μια σεβαστή Βασιλική Εταιρεία Επιστημών που δημιουργήθηκε το 1706. Το 1810 , μια Σχολή Επιστημών ξεκίνησε με αρχικά επτά καρέκλες: τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη φυσική, τη χημεία, τη ζωολογία, τη βοτανική και την ορυκτολογία.

Το 1964, η σχολή έφυγε από το κέντρο του Μονπελιέ για να εγκατασταθεί σε μια πανεπιστημιούπολη 30 εκταρίων, στα βόρεια της πόλης, στην οποία χτίστηκαν 146.000 τ.μ. κτιρίων διδασκαλίας και έρευνας.

Το πανεπιστήμιο Montpellier (αποκαλούμενο Université des Sciences

Institut Charles Gerhardt Μονπελιέ

Το Ινστιτούτο Χημείας Moléculaire et des Matériaux, Ινστιτούτο Charles Gerhardt Montpellier (ICGM) ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2007. Ως κύριος ηθοποιός του χημικού πόλου (Pôle Chimie Balard) στην περιοχή του Μονπελιέ. Η φιλοδοξία του ICGM είναι να παρουσιάσει ένα κέντρο αριστείας στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της μεταφοράς τεχνολογίας στους τομείς της χημείας των μορίων και των υλικών.

Το Ινστιτούτο συνδυάζει την τεχνογνωσία των χημικών, των φυσικών και των φαρμακοποιών σε οκτώ ομάδες, γνωστές στους τομείς της μοριακής, μακρομοριακής και ανόργανης σύνθεσης, της χημείας στερεάς κατάστασης, της επιστήμης των υλικών, της θεωρίας και της μοντελοποίησης, της κατάλυσης, της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, φροντίδα υγείας.

Διεθνές

Το Πανεπιστήμιο του Montpellier καλωσορίζει 2332 διεθνείς φοιτητές που προέρχονται από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από την Ευρώπη και τις χώρες της Μεσογείου. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ εμφανίζεται στην αριστοκρατική κατάταξη Shangaï και βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα γαλλικά πανεπιστήμια.

Το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ συμμετέχει ενεργά σε ποικίλα διεθνή έργα σε διαφορετικά πλαίσια. Το UM2 έχει επίσης μια τεράστια εμπειρία στο πρόγραμμα Erasmus. Αυτό συνεπάγεται μια λειτουργική υποδομή για υπηρεσίες καλωσορίσματος που προσφέρονται σε ξένους φοιτητές. Το UM2 έχει θέσει την ανάπτυξη του Erasmus Mundus και των συναφών προγραμμάτων ως μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες του πανεπιστημίου.

Technische Universität München (TUM)

Το Technische Universität München είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας το 1868 με τη μορφή του ανεξάρτητου «Βασιλικού Πολυτεχνείου». Όπως δήλωσε ο Carl Max von von Bauernfeind, ο πρώτος πρυτάνιος του, στην ίδρυσή του, ιδρύθηκε για να «φέρει τις ζωηρές σπίθες της επιστήμης στην τεχνολογία». Από την ίδρυσή της, το Technische Universität München έχει αποκτήσει διεθνή φήμη σε πολλούς τομείς: μπορούμε να επισημάνω με υπερηφάνεια ότι ορισμένοι νικητές του βραβείου Νόμπελ προέρχονται από το πανεπιστήμιο μας.

Το Technische Universität München κατέχει μια μοναδική θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την επιλογή των πεδίων που προσφέρει. Τα μαθήματα καλύπτουν όλους τους τομείς των φυσικών και μηχανικών επιστημών, μαζί με την ιατρική και τις βιοεπιστήμες.

Τα προγράμματα διδασκαλίας του Technische Universität München περιλαμβάνουν 26 μαθήματα που οδηγούν σε γερμανικό πτυχίο διπλωματούχων και 45 μαθήματα γλωσσών και μεταπτυχιακών σπουδών έχουν εισαχθεί πρόσφατα.

Ludwig Maximilians Universität (LMU)

Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) Το Μόναχο έχει μια αιώνια παράδοση και σήμερα είναι ένα από τα πιο διεθνώς αναγνωρισμένα και ισχυρότερα ερευνητικά πανεπιστήμια στη Γερμανία.

Οι άνθρωποι έρχονται στο LMU του Μονάχου αναζητώντας τη μοναδική ακαδημαϊκή ποικιλομορφία του Οι 18 σχολές του παρέχουν περίπου 700 καθηγητές και 3.000 ακαδημαϊκό προσωπικό για την έρευνα και τη διδασκαλία. Προσφέρουν ένα ευρύ και καλά στρογγυλεμένο φάσμα ευκαιριών μάθησης που καλύπτουν όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για ανθρωπιστικές σπουδές είτε για πολιτιστικές σπουδές, είτε για νομικά, οικονομικά, κοινωνιολογικά, είτε για ιατρική και για επιστήμες.

Τα ερευνητικά μας στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το LMU Munich είναι μέρος 24 κέντρων συνεργατικής έρευνας που χρηματοδοτούνται από το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας (DFG) και φιλοξενεί πανεπιστήμιο 13 από αυτά. Επίσης φιλοξενεί 12 Ομάδες Έρευνας DFG και τρία διεθνή προγράμματα διδακτορικών σπουδών στο πλαίσιο του δικτύου Elite της Βαυαρίας. Προσελκύει επιπλέον 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε εξωτερική χρηματοδότηση και συμμετέχει ενεργά σε εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες χρηματοδότησης. Όλα αυτά δείχνουν γιατί η LMU Μονάχου παίρνει τακτικά κορυφαία σημάδια στις εθνικές και διεθνείς βαθμολογίες.

Με προγράμματα σπουδών που διατίθενται σε 150 μαθήματα σε διάφορους συνδυασμούς, η σειρά μαθημάτων που έχουμε να προσφέρουμε είναι εξαιρετικά μεγάλη. Περίπου 47.000 μαθητές, από τους οποίους το 16% προέρχονται από το εξωτερικό, εκμεταλλεύονται επί του παρόντος τις ευκαιρίες αυτές. Θεωρούν τις σπουδές τους ως μια επένδυση στο μέλλον, ένα μαξιλάρι εκτόξευσης για την επόμενη σταδιοδρομία τους. Βάζουμε την πίστη μας στη φαντασία, στα ανοιχτά μυαλά και στη δημιουργική νοημοσύνη.

Πανεπιστήμιο του Τορίνο

Με 65.000 φοιτητές, 4.000 καθηγητές και προσωπικό, 4.000 μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές, 120 κτίρια σε διάφορες περιοχές του Τορίνο και σε σημαντικά σημεία της περιφέρειας του Πεδεμοντίου, το Πανεπιστήμιο του Τορίνο μπορεί πραγματικά να ισχυριστεί ότι είναι ένα είδος πόλης -α-πόλη, την προώθηση του πολιτισμού, τη δημιουργία έρευνας, την καινοτομία, την κατάρτιση και την απασχόληση. Έχοντας πίσω του μια εξήντα εκατονταετή παράδοση και ένα πλούσιο πλεονέκτημα σύγχρονων πόρων, το Πανεπιστήμιο του Τορίνο έχει αναλάβει την αποστολή του μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει δώδεκα Σχολές που καλύπτουν σχεδόν όλα τα πεδία της γνώσης και τρία από τα κορυφαία έντεκα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Μερικά από τα πτυχία που προσφέρονται είναι μοναδικά στην Ιταλία, όπως η στρατιωτική στρατηγική, οι βιοτεχνολογίες, η αποκατάσταση (Venaria), οι επιχειρήσεις, οι επιστήμες του αθλητισμού. Η Σχολή Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης που φιλοξενεί την επόμενη γενιά διευθυντών για την πόλη και την περιοχή.

Το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, το οποίο βρισκόταν ανέκαθεν στην πρωτοπορία της έρευνας, διακλαδίζεται σε νεότερους, αλλά εξίσου σημαντικούς τομείς όπως η γεωργία και η επιστήμη των τροφίμων, η κοινωνική πολιτική, η πληροφορική, οι τέχνες του θεάματος, οι επιστήμες της επικοινωνίας και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Πανεπιστήμιο είναι επίσης αφοσιωμένο στην προώθηση της λαμπρής παράδοσης της έρευνας σε παραδοσιακά θέματα όπως η ιστορία, η φιλοσοφία, ο νόμος, η οικονομία και η ιατρική.

Το Πανεπιστήμιο υπήρξε βασικός φορέας σε αναγνωρισμένα έργα όπως η "Πόλη της Υγείας και της Επιστήμης". Χρειάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για το δίκτυο των μουσείων της περιοχής, από την αιγυπτιακή έως τη σύγχρονη τέχνη. Διαχειρίζεται τα δικά της μέσα ενημέρωσης, ραδιόφωνο, τηλεόραση και κινηματογραφικές παραγωγές.

Δραστηριοποιείται επίσης σε διεθνές επίπεδο, με εταιρικές σχέσεις με την Ινδία, την Κίνα και με αρκετές αναδυόμενες χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και με έναν αριθμό διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz

Το Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στο Πόζναν είναι το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στο Πόζναν και ένα από τα κορυφαία πολωνικά πανεπιστήμια. Σήμερα, ο φοιτητικός πληθυσμός της είναι σχεδόν 40 000 μαθητές και 1 300 διδάκτορες. Φοιτητές. Η αποστολή του Πανεπιστημίου είναι η προώθηση της γνώσης μέσω της υψηλής ποιότητας έρευνας και διδασκαλίας σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες υπηρεσίες και την ανάπτυξη της κοινωνικής ευθύνης.

Το Πανεπιστήμιο συνεχώς επεκτείνει και ενημερώνει τα ερευνητικά προγράμματα και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών με ιδιαίτερη έμφαση στον διεπιστημονικό και διεθνή χαρακτήρα τους.

Το πανεπιστήμιο απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 διδακτορικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 370 καθηγητών και περισσότερους από 2200 μη υπαλλήλους. Η AMU αποτελείται από 15 σχολές, μεταξύ άλλων τη Σχολή Βιολογίας, τη Σχολή Χημείας, τη Σχολή Φυσικής και τη Σχολή Μαθηματικών και Πληροφορικής.

Πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας έχουν δύο μεγάλα ερευνητικά κέντρα: NanoBioMedical Center και Κέντρο προηγμένων τεχνολογιών.

Συνδεδεμένοι εταίροι

Η κοινοπραξία Mamaself έχει ισχυρές σχέσεις με τα θεσμικά όργανα των εταίρων στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης. Οι φοιτητές του Mamaself μπορούν να περάσουν το εξάμηνο Διδακτορικών Διατριβών (SEM 4) σε ένα από τα Συνεργατικά Ιδρύματα της κοινοπραξίας Mamaself. Καθώς όλοι οι εταίροι ανήκουν στις ηγετικές ομάδες παγκοσμίως στον κλάδο τους, αυτή είναι μια ευκαιρία για τους σπουδαστές μας να υποβληθούν σε πρακτική άσκηση σε αυτά τα εργαστήρια και να αποκτήσουν ένα εξαιρετικό ερευνητικό θεματικό πεδίο και δραστηριότητες για τη διδακτορική διατριβή τους.

 • Πανεπιστήμιο του Κιότο - Ιαπωνία
 • Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τόκιο - Ιαπωνία
 • Ινστιτούτο Paul Scherrer - Ελβετία
 • Ινδικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Madras - Ινδία
 • Πανεπιστήμιο Cornell - ΗΠΑ
 • Πανεπιστήμιο Κονέκτικατ - ΗΠΑ
 • Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο - Ρωσία
 • Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο - Βραζιλία

Εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας

Η κοινοπραξία Mamaself συνδέεται στενά με εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Αυτό το πρόγραμμα θα δώσει στους φοιτητές την ευκαιρία να συνεργαστούν με και σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια του μαθήματος Master, και έτσι να αποκτήσουν συγκεκριμένες επιδιωκόμενες ικανότητες.

Γιατί εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας;

Οι ακτίνες δέσμης ακτινοβολίας Synchrotron είναι όργανα υψηλής απόδοσης που επιτρέπουν τη διεξαγωγή ερευνών πολλαπλών και πολλαπλών εργασιών σε υλικά βιομηχανικού και θεμελιώδους ενδιαφέροντος. Δεδομένης της στρατηγικής τους σημασίας, κάθε κυβέρνηση της ΕΕ δεσμεύει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε εθνική πηγή συγχροτρόντων. Η βιομηχανική ζήτηση στον τομέα είναι αρκετά εκτεταμένη, από τη φαρμακοβιομηχανία έως τις βιοτεχνολογίες, από τη χημεία (πετροχημεία) έως τα υλικά (μέταλλα, κράματα, πλαστικά, πολυμερή, κεραμικά, γυαλιά κλπ.), Από τη μικροηλεκτρονική μέχρι την αεροναυτική, πηγές.

Το Mamaself συνεργάζεται σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας

Η κοινοπραξία διαθέτει ποικίλα ερευνητικά έργα σε σχέση με τις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας καθώς και εταιρικές σχέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι φοιτητές του Mamaself μπορούν να περάσουν το εξάμηνο της Διδακτορικής Διατριβής (SEM 4) σε ένα από τα Συνεργατικά Ιδρύματα της κοινοπραξίας Mamaself εάν επιλέξουν ένα σχετικό θέμα.

ILL Grenoble, Γαλλία

Το Ινστιτούτο Laue-Langevin είναι ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο στην κορυφή της επιστήμης και της τεχνολογίας νετρονίων. Ως παγκόσμιο ναυαρχικό κέντρο για την επιστήμη νετρονίων, το ILL παρέχει στους επιστήμονες μια πολύ υψηλή ροή νετρονίων που τροφοδοτούν περίπου 40 υπερσύγχρονα όργανα, τα οποία αναπτύσσονται και αναβαθμίζονται συνεχώς.

Ως ινστιτούτο εξυπηρέτησης, το ILL καθιστά τις εγκαταστάσεις και την τεχνογνωσία του διαθέσιμες στους επισκέπτες επιστήμονες. Κάθε χρόνο, περίπου 1400 ερευνητές από περισσότερες από 40 χώρες επισκέπτονται το ILL. Περισσότερες από 800 πειράματα που επιλέγονται από επιτροπή επιστημονικής εξέτασης εκτελούνται ετησίως. Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως σε θεμελιώδεις επιστήμες σε διάφορους τομείς: φυσική συμπυκνωμένης ύλης, χημεία, βιολογία, πυρηνική φυσική και επιστήμη των υλικών κ.λπ.

Ενώ μερικοί εργάζονται σε σχεδιασμούς κινητήρων, καυσίμων, πλαστικών και οικιακών προϊόντων, άλλοι εξετάζουν βιολογικές διεργασίες σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Ακόμα, άλλοι μπορεί να διασαφηνίζουν τη φυσική που θα μπορούσε να συμβάλει στις ηλεκτρονικές συσκευές του μέλλοντος. Το ILL μπορεί ειδικά να προσαρμόσει τις δέσμες νετρονίων του για να διερευνήσει τις θεμελιώδεις διαδικασίες που βοηθούν να εξηγηθεί πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν μας, γιατί φαίνεται όπως συμβαίνει σήμερα και πώς μπορεί να διατηρήσει τη ζωή.

Το ILL συνεργάζεται επίσης στενά και σε διαφορετικά επίπεδα εμπιστευτικότητας με το R

Όλοι οι επιστήμονες της ILL - οι χημικοί, οι φυσικοί, οι βιολόγοι, οι κρυσταλλογραφείς, οι ειδικοί στον μαγνητισμό και η πυρηνική φυσική - είναι επίσης ειδικοί σε έρευνα και τεχνολογία νετρονίων και η τεχνογνωσία τους είναι διαθέσιμη στην επιστημονική κοινότητα.

Το ILL παρέχει έντονες δέσμες νετρονίων σε 40 επιστημονικά όργανα που καλύπτουν πολλούς ερευνητικούς τομείς στην επιστήμη των υλικών. Περίπου 800 πειράματα διεξάγονται κάθε χρόνο από περίπου 1400 ερευνητές σε φυσική στερεάς κατάστασης, χημεία, κρυσταλλογραφία, γεωλογία, μαλακή ύλη ή βιολογία.

ESRF Grenoble, Γαλλία

Η Ευρωπαϊκή Μονάδα Ακτινοβολίας Σύγχρονης (ESRF), η οποία βρίσκεται στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, είναι μία από τις πιο έντονες πηγές φωτός ακτίνων Χ που παράγεται από σύγχροτρο, σε παγκόσμιο ανταγωνισμό με άλλες πηγές σύγχρονης τρίτης γενιάς στις ΗΠΑ (APS) και την Ιαπωνία (Spring-8) . Χρηματοδοτούμενο από 13 κράτη μέλη και 8 επιστημονικούς συνεργάτες, το ESRF επιτρέπει στους περίπου 6500 επιστημονικούς επισκέπτες κάθε χρόνο να έχουν πρόσβαση σε 43 δορυφορικές γραμμές, οι οποίες ειδικεύονται σε έναν από τους ακόλουθους τομείς: επιστήμη σκληρών συμπυκνωμένων υλικών, εφαρμοσμένη επιστήμη υλικών, μηχανική, χημεία, επιστήμες, δομική βιολογία, ιατρική, γη και επιστήμη, περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά, μέθοδοι και όργανα.

Για τις έρευνες επιστήμης των υλικών, οι τεχνικές προτιμήσεων όπως η περίθλαση, η φασματοσκοπία ή η απεικόνιση φτάνουν σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση και απόδοση λόγω της πολύ υψηλής λαμπρότητας και της χαμηλής σύγκλισης της δέσμης φωτός συγχροτρόνου. Αυτό επιτρέπει εξαιρετικά μικρο-εστιασμένες αναλύσεις ή εξαιρετικά γρήγορα επιλυθέντα πειράματα μέχρι ένα ψήφισμα μερικών πικοδευτερόλεπτων.

LLB Saclay, Γαλλία

Το Laboratoire Leon Brillouin (LLB) είναι ένα γαλλικό εθνικό εργαστήριο που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Κέντρο Αναγνώρισης Επιστημών (CNRS) και την Commissariat à l'Energie Atomique (CEA). Το LLB προωθεί τη χρήση της σκέδασης νετρονίων και της φασματοσκοπίας στη θεμελιώδη και εφαρμοσμένη επιστήμη. Το LLB αναπτύσσει και συντηρεί φασματοφωτόμετρα στις ακτίνες δέσμης που είναι εγκατεστημένες στην Orphee, έναν αντιδραστήρα 14MWh στο Saclay που παράγει ροή νετρονίων από το 1980. Το LLB καλωσορίζει και βοηθά κάθε χρόνο περίπου 500 επισκέπτες που έρχονται για μια σύντομη περίοδο για να διεξάγουν πειράματα μετά την επιλογή των προτάσεών τους. Η LLB αναπτύσσει επίσης τα δικά της ερευνητικά θέματα. Η επιστημονική δραστηριότητα κατανέμεται κυρίως ανάμεσα σε τρεις τομείς σε συμπυκνωμένη ύλη: φυσική-χημεία, δομικές πτυχές και μεταβάσεις φάσεων υλικών, μαγνητισμό και υπεραγωγιμότητα.

Synchrotron Soleil, Γαλλία

Η φωτεινή πηγή συγχροτρόνης SOLEIL είναι ένα εθνικό γαλλικό synchrotron της 3ης γενιάς που λειτουργεί στο Saclay από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Αναγνώρισης Επιστημών) και από την CEA (Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives). Η SOLEIL τοποθετήθηκε σε αντικατάσταση της παλαιότερης γαλλικής πηγής φωτός synchrotron LURE (Orsay) και παρέδωσε τα πρώτα της φωτόνια το 2008. Η SOLEIL προσφέρει στους ερευνητές 32 δέσμες ακτινών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φασματοσκοπικών μεθόδων από υπέρυθρες ακτίνες σε ακτίνες Χ και δομικές μέθοδοι στο X - διάθλαση και διάχυση ριπών. Κύρια ερευνητικά πεδία είναι η φυσική, η χημεία, οι επιστήμες των υλικών, οι επιστήμες της ζωής (κυρίως στην κρυσταλλογραφία βιολογικών μακρομορίων), οι επιστήμες της γης και οι επιστήμες της ατμόσφαιρας.

PSI Villigen, Ελβετία

Το Ινστιτούτο Paul Scherrer (PSI) είναι ένα πολυεπιστημονικό ερευνητικό ίδρυμα που ανήκει στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, το οποίο καλύπτει και την ETH Zurich και την EPFL. Ιδρύθηκε το 1988. Το PSI είναι ένα διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο για τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία. Στο πλαίσιο της εθνικής και διεθνούς συνεργασίας με πανεπιστήμια, άλλα ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία, το PSI δραστηριοποιείται στη φυσική στερεών καταστάσεων, στις επιστήμες των υλικών, στη στοιχειώδη φυσική των σωματιδίων, στις βιοεπιστήμες, στην πυρηνική και μη πυρηνική ενέργεια και στην οικολογία σχετιζόμενη με την ενέργεια.

Το PSI είναι Εργαστήριο Χρήστη, προσφέροντας πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του σε ερευνητές που συνδέονται με πολλά διαφορετικά ιδρύματα και εκτελεί αρκετούς επιταχυντές σωματιδίων. Το 590 MeV cyclotron, με το προ-επιταχυντή συνοδείας του 72 MeV, είναι ένα από αυτά. Από το 2011, παράγει μια δέσμη πρωτονίων έως 2,2 mA, η οποία είναι το παγκόσμιο ρεκόρ για τέτοια cyclotron πρωτονίων. Οδηγεί το σύμπλεγμα πηγής νετρονίων εξοντώσεως. Η ελβετική πηγή φωτός (SLS), που χτίστηκε το 2001, είναι μια πηγή φωτός συγχροτρόνης με ένα δακτύλιο αποθήκευσης ηλεκτρονίων 2,4 GeV. Είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο σε σχέση με τη φωτεινότητα και τη σταθερότητα της δέσμης ηλεκτρονίων. Ένα λέιζερ ελεύθερου ηλεκτρονίου ακτίνων Χ που ονομάζεται SwissFEL βρίσκεται υπό κατασκευή και είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2016.

Τομείς έρευνας:

 • Φυσική στερεών καταστάσεων και επιστήμες υλικών
 • Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων
 • Βιοεπιστήμες και ιατρική
 • Πυρηνική ενέργεια και πυρηνική ασφάλεια
 • Μη πυρηνική ενέργεια
 • Οικολογία σχετική με την ενέργεια
FRM II Μόναχο, Γερμανία

Η ερευνητική πηγή νετρονίων Heinz Maier-Leibnitz (FRM II) είναι ένα κεντρικό επιστημονικό ινστιτούτο του Technische Universität München (TUM) που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου του Garching. Το FRM II τέθηκε σε λειτουργία το 2005 και παρέχει νετρόνια για την επιστήμη, τη βιομηχανία και την ιατρική.

Η πηγή τίθεται στη διάθεση του κλάδου για περίπου το 30% του χρόνου χρήσης της δέσμης. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την έρευνα που σχετίζεται με τη βιομηχανία, χρηματοδοτούμενη από το δημόσιο χρηματιστήριο και τη συμβατική έρευνα, χρηματοδοτούμενη από τη βιομηχανία, π.χ. ντόπινγκ πυριτίου για τη βιομηχανία ημιαγωγών, παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για πυρηνική ιατρική και βιομηχανία, στοιχειακή ανάλυση και θεραπεία όγκων.

Ο βασικός στόχος της λειτουργίας του αντιδραστήρα είναι η παροχή υψηλής ροής νετρονίων. Δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με 20 μεγαβάτ θερμικής ισχύος, το FRM II παράγει μόνο περίπου το 0,6% της θερμικής ισχύος που παράγεται από συμβατικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει τον καλύτερο θερμικό λόγο απόδοσης στον κόσμο για ροή νετρονίων και είναι επομένως μια από τις πιο αποτελεσματικές και σύγχρονες πηγές νετρονίων στον κόσμο.

ELETTRA

Η Elettra - Sincrotrone Trieste (Ιταλία) είναι ένα διεπιστημονικό διεθνές ερευνητικό κέντρο, μέρος του Area Science Park, ενός Εθνικού Ερευνητικού Εργαστηρίου που στοχεύει στη σύζευξη της αριστείας στην επιστημονική έρευνα με τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η Elettra εξειδικεύεται στη δημιουργία υψηλής ποιότητας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας λέιζερ συγχρονιστή και ελεύθερου ηλεκτρονίου και στην εφαρμογή της στην επιστήμη των υλικών. Παράγει φως που κυμαίνεται από υπεριώδες έως ακτίνες Χ. Η φασματική φωτεινότητα που υπάρχει στις περισσότερες γραμμές δέσμης είναι έως 1019 φωτόνια / s / mm2 / mrad2 / 0.1% bw και η μέγιστη φωτεινότητα των πηγών FEL αναμένεται να φτάσει τα 1030 φωτόνια / s / mm2 / mrad2 / 0.1% bw.

Η Elettra μπορεί να προσφέρει στους ερευνητές 28 γραμμές ακτίνων φάσματος που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φασματοσκοπιών σε διάφορους τομείς της επιστημονικής έρευνας: από τη χημεία στη φυσική, από τις επιστήμες των υλικών υλικών μέχρι την μαλακή ύλη και τη βιολογία.

Χρησιμοποιούνται πολλές πειραματικές τεχνικές σε αυτές τις γραμμές δέσμης: εκπομπές φωτοηλεκτρονίων, απεικόνιση, σκέδαση και διάχυση, απορρόφηση / εκπομπή / προβληματισμός, λιθογραφία.

Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η Elettra προσελκύει πολλούς επιστημονικούς ερευνητές από το Κέντρο και την Ανατολική Ευρώπη ως μέρος του πρωτογενούς δικτύου επιστήμης και τεχνολογίας της Πρωτοβουλίας Κεντρικής Ευρώπης (CEI).

Τοποθεσίες

Rennes

Address
University of Rennes 1, Rue du Thabor
35000 Rennes, Βρετανή, Γαλλία

Μόναχο

Address
Technische Universität München, Arcisstraße,21
80333 Μόναχο, Βαυαρία, Γερμανία

Τουρίνο

Address
University of Torino, Via Giuseppe Verdi,8
10124 Τουρίνο, Πεδεμόντιο, Ιταλία

Προγράμματα

Μαθήματα Διοικητικών Στελεχών

FAQ

Άλλη