Διαβάστε την Επίσημη Περιγραφή

ιστορία

Λίγο μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, το ζήτημα της δημιουργίας ενός Πανεπιστημίου στην Κρήτη είχε ανατραφεί και έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο, παρόλο που τα δημόσια ζήτηση για την ίδρυση ενός πανεπιστημίου στην Κρήτη ήταν ομόφωνη, υπήρχε επίσης μια έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων του νησιού στο οποίο κάποιος θα γίνει η έδρα του εν λόγω πανεπιστημίου. Τέλος, η λύση στο πρόβλημα δόθηκε το 1977 από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έκανε μια ισορροπημένη απόφαση για την έγκριση τόσο τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου με σχολές στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο και τη δημιουργία ενός Πολυτεχνείο στα Χανιά. Η Πολυτεχνείο Κρήτης ιδρύθηκε από τον νόμο 545/77 για την «Ίδρυση Τεχνολογικού Ιδρύματος με τον τίτλο του Πολυτεχνείου Κρήτης και άλλες διατάξεις».

Στις 17 Ιουλίου του 1977, η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος συνήλθε υπό την προεδρία του Ο καθηγητής Περικλής Θεοχάρης και με την παρουσία του τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας Γ Ράλλης, Που αποτελείται από τον Δήμαρχο της πόλης των Χανίων και του Προέδρου της Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδα, εκπρόσωποι του τοπικού στοιχείου που είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Το κύριο έργο αυτής της πρώτης Εκτελεστική Επιτροπή το 1977 ήταν να βρουν γη για την ανέγερση μόνιμων εγκαταστάσεων πανεπιστημιακών από την έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των 350 εκτάρια γης. Αξίζει να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, την τεράστια υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό. Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή ασχολήθηκε επίσης με την οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών των πανεπιστημίων, αλλά ως επί το πλείστον με το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία του. Ως αποτέλεσμα της αφοσιωμένη εργασία της Εκτελεστικής Επιτροπής, ένας μεγάλος αριθμός των διαταγμάτων εκδόθηκαν, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το Προεδρικό Διάταγμα 1140/80 για την «Ίδρυση Ανώτερες Σχολές Εκπαίδευσης, Τμήματα και Ερευνητικά Ινστιτούτα, καθώς και θέσεις των καθηγητών στα το Πολυτεχνείο Κρήτης », το οποίο προβλέπει τη δημιουργία τριών σχολείων: α) Τεχνικών Επιστημών, β) Εφαρμοσμένων Επιστημών και γ) Αρχιτεκτονικής και Χωροταξίας. Κάθε σχολείο θα περιλαμβάνει τέσσερα Τμήματα.

Εκτός από την εργασία του σχετικά με το νομικό πλαίσιο του Ιδρύματος, η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή ήταν υπεύθυνη για την απόκτηση των τριών ιστορικών κτιρίων (Παλιά Φυλακές, Παλαιό Δημαρχείο, ή η Άρσεναλ και η Ενετική Λότζια), την εκπόνηση μελετών για την αποκατάστασή τους, όπως καθώς και την εκπόνηση μελετών για τις αρχικές Πανεπιστημίου εγκαταστάσεις. Η Επιτροπή προχώρησε στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλίων και 479 τίτλους περιοδικών για την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, καθώς και για τη δημιουργία εκλεκτορικά σώματα για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών που αφορούν Εκπαιδευτικό & Ερευνητικού Προσωπικού θέσεις.

Μετά το 1981, μια νέα εκτελεστική επιτροπή συστάθηκε υπό την προεδρία του καθηγητή Θαλής Αργυρόπουλος (1982-1988) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αργότερα, υπό την προεδρία του καθηγητή Θεόδωρου Λιανού (1988-1989), ο οποίος ήταν μέλος ΔΕΠ του Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών (ΑΣΟΕΕ).

Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή συμπληρώνεται ή αναθεωρείται αποφάσεις της πρώην διοίκησης με αναφορά σε βασικά ζητήματα, όπως το πρόβλημα της στέγασης και του εκπαιδευτικού προγραμματισμού. Σε ό, τι αφορά το πρόβλημα της στέγασης, έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μέσα στην πόλη με την ανακαίνιση των Παλιό Φυλακών και Στρατώνων, την απόκτηση και την ανακαίνιση της πρώην Γαλλικής Σχολής, αποκτώντας το συγκρότημα Στρατιωτικό Τμήμα των κτιρίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνα, την εξασφάλιση της χρήσης του στρατοπέδου Χατζηδάκη στην Χαλέπα και προωθεί μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων σε αυτό. Ταυτόχρονα, το έργο της ανέγερσης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στο Ακρωτήρι τέθηκε προς τα εμπρός ενώ η απαλλοτριωμένη γη για το σκοπό αυτό είχε περικόψει κατά 60 εκτάρια σε σύγκριση με την αρχική επιφάνεια. Η τελετή θεμελίωσης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στο Ακρωτήρι πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1988.

Σε ό, τι αφορά το εκπαιδευτικό προγραμματισμό, σημαντικές αλλαγές που έλαβαν χώρα, με βάση, βέβαια, σχετικά με το νέο νομικό πλαίσιο που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται εν τω μεταξύ, αλλά σίγουρα είχε αντιστραφεί ο προγραμματισμός της Εκτελεστικής Επιτροπής του 1977. Το επιστέγασμα της φιλοσοφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του 1981, σε σχέση με το εκπαιδευτικό προγραμματισμό, ήταν η έκδοση του Προεδρικού Decree52 / 83 σχετικά με "τη δομή του Πολυτεχνείου Κρήτης σε Τμήματα και Τομείς, η διαδικασία της εκλογής μόνιμα μέλη ΔΕΠ και προϋποθέσεις για την ανεξάρτητη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης με εκλεγμένα όργανα διοίκησης ". Αντί για τρεις Σχολές και 12 Τμήματα που προβλέπονται στο Π.Δ. 1140/80, το νέο ΠΔ 52/83 προβλέπει τη δημιουργία 6 Ακαδημαϊκά Τμήματα: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών Τμήμα Επιστημών.

Το 1984, διορίστηκαν τα πρώτα μέλη ΔΕΠ. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985, το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης άρχισε να τρέχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα του και δέχθηκε τους πρώτους 120 φοιτητές του μαζί με το Τμήμα Επιστημών. Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ακολουθούνται 1987-1988 και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών το 1990-91. Αργότερα, και μετά από το Πανεπιστήμιο είχε γίνει ανεξάρτητο, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών έγινε ένα Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το 1997. Τέλος, το 2004, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ιδρύθηκε και υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του.

Τον Σεπτέμβριο του 1989, η νέα εκτελεστική επιτροπή, υπό την προεδρία του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Ιωάννης Τεγόπουλος μαζί με τους Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου και του κ Ιωακείμ Γρυσπολάκης ως αντιπροέδρους, αποφάσισε να αλλάξετε τον προγραμματισμό προσανατολισμό της επέκτασης του πανεπιστημίου χωρικών. Εγκατέλειψαν την ιδέα της περαιτέρω επέκτασης του πανεπιστημίου μέσα στην πόλη των Χανίων και γρήγορα προώθησε την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου στο Ακρωτήρι. Το Πανεπιστήμιο αποδίδεται εγκαταστάσεις, όπως στρατόπεδο Χατζηδάκη και την Ενετική Λότζια στο Δήμο Χανίων για άλλες χρήσεις. Τα κτίρια που κρατήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το πανεπιστήμιο περιλαμβάνουν το Ενετικό Συγκρότημα των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων, στα οποία στεγάζονται σήμερα τα γραφεία Πρυτανεία, καθώς και τα γραφεία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, ενώ οι εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα τώρα φιλοξενήσει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Με τον τρόπο αυτό, το Πανεπιστήμιο διατηρεί απαραίτητη για τη συνοχή του με την πόλη των Χανίων και τον κοινωνικό της ιστό. Αλλά, πιο σημαντικό απ 'όλα, η πολιτική αυτή επέτρεψε τη στέγαση της υπόλοιπης τα ακαδημαϊκά τμήματα του πανεπιστημίου μέσα σε πανεπιστημιούπολη στο Ακρωτήρι, η οποία προσέφερε τη δυνατότητα ανέγερσης των κατάλληλων αιθουσών, εργαστηρίων και υποδομών που οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν για ένα Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο .

Το 1993, όλες οι απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις πληρούνται και ως εκ τούτου, όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου έγινε ανεξάρτητη και λειτουργούν έκτοτε με εκλεγμένα όργανα διοίκησης. Από τη στιγμή που πληρούνται οι απαιτήσεις αυτές, κινήθηκε η διαδικασία για την εκλογή του Πρύτανη, καθιερώνοντας έτσι την ανεξάρτητη λειτουργία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Καθηγητής Γιάννης Φίλης έγινε ο πρώτος Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης επικουρείται στο καθήκοντά του από την Αντιπρυτάνεις Καθηγητές Ιωάννης Σίσκος και Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την έδρα τους στις 08/12/1993.

Από τότε, το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει κάνει συνεχή και σημαντική πρόοδο. Η υψηλή ποιότητα του προσωπικού της σχολής, οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι διοικητικό και τεχνικό προσωπικό εγγυώνται τη μελλοντική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιούπολη είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και έρευνας, βιβλιοθήκη, αίθουσα φοιτητής κατοικιών, εστιατόριο και χώρους αναψυχής. Τα νέα Τμήματα προγραμματιστεί για το μέλλον και την ίδια στιγμή, η συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης στον τομέα της έρευνας είναι σε γενικές γραμμές εκτιμάται, όπως το Ίδρυμα αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα με εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη . Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει πλέον καταξιωθεί ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα και διεθνώς και να οραματίζεται με αισιοδοξία το μέλλον του.

Μελλοντικοί Στόχοι

Έμφαση στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης (TUC απόφοιτος ποσοστά ανεργίας μεταξύ 3 και 4%, για πρώτη φορά απασχόληση 1 έως 6 μήνες μετά την αποφοίτηση) Διεξαγωγή της καινοτόμου έρευνας (το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα από τα δύο πιο ενεργό πανεπιστήμια στη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό των αποτελεσμάτων της έρευνας) Δημιουργία Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας και Τεχνολογικού Πάρκου Προσπάθεια για τη στήριξη της καινοτομίας (μέσω θερμοκοιτίδες) Διοργάνωση σεμιναρίων για τη διάδοση της τεχνολογίας και της καινοτομίας Η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την επίλυση των περιβαλλοντικών και οργανωτικά προβλήματα κ.λπ.

Πανεπιστημιούπολη

Η πανεπιστημιούπολη είναι αναμφίβολα η καρδιά της TUC: μαθητές, καθηγητές, τεχνικούς εργαστηρίων, διοικητικούς υπαλλήλους, όλα ανταποκρίνονται στην πανεπιστημιούπολη σε καθημερινή βάση.

Κοινά σημεία αναφοράς όλων των φοιτητών είναι η Βιβλιοθήκη, το ΙΤ & Κέντρο Επικοινωνιών, το Hall of Residences, το Πανεπιστήμιο εστιατόριο και τα κυλικεία, καθώς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Και επειδή ο χρόνος σας ως φοιτητής δεν θα πρέπει να δαπανηθούν μόνο για τα βιβλία και τη μελέτη, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακαλύψει μια ζωή έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες διαλέξεων, ακόμα πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό, συμμετέχοντας σε μία από τις ομάδες των φοιτητών και των ενώσεων (πολιτιστική και πολιτική) , η οποία έθεσε τον τόνο στην πανεπιστημιούπολη!

Προγράμματα που διδάχθηκαν:
  • Αγγλικά
  • ελληνικά

Η σχολή αυτή επίσης προσφέρει:

Μεταπτυχιακό Επιστημών (MSc)

Technical University of Crete

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανικής Πετρελαιοειδών του Technical University of Crete είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης, σχεδιασμένο να παρέχει στους φοιτητές ... [+]

Master of Science (MSc) πτυχίο στη Μηχανική πετρελαίουΤο 2019/2020, οι δέκα καλύτεροι αιτούντες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία γίνονται δεκτοί χωρίς δίδακτρα.

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

Μετά την επιτυχημένη λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μηχανική Πετρελαίου» τα τελευταία 5 χρόνια, η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Technical University of Crete (Ελλάδα) προσκαλεί υποψηφιότητες στο Πρόγραμμα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.... [-]

Ελληνική Δημοκρατία Chania
Σεπτέμβριος 2019
Αγγλικά
Πλήρης παρακολούθηση
12 μήνες
Στο Πανεπιστήμιο(πανεπιστημιούπολη)
Διαβάστε περισσότερα στα Αγγλικά
Location address
Technical University of Crete
University Campus, Akrotiri
73100 Chania
GREECE

Chania, Chania, 731 00 GR