Estonian Academy Of Music And Theatre

Εισαγωγή

Διαβάστε την Επίσημη Περιγραφή

Η αποστολή της Εσθονικής Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ανθρωποκεντρικής εσθονικής κοινωνίας, στη διάδοση μιας δημιουργικής νοοτροπίας και στη διατήρηση της εσθονικής γλώσσας και του πολιτισμού μέσω της εκπαίδευσης στους τομείς της μουσικής και του θεάτρου και της προώθηση της δημιουργικής και ερευνητικής εργασίας.

Το EAMT εκτιμά τη διατήρηση των εγγενών αξιών του εθνικού πολιτισμού της Εσθονίας και τη διατήρηση των ακαδημαϊκών παραδόσεων της ευρωπαϊκής μουσικής και θεατρικής εκπαίδευσης, ενώ είναι ανοικτή στις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της μουσικής και του θεάτρου.

Το EAMT είναι δημόσιο πανεπιστήμιο μουσικής και θεάτρου, προσφέροντας τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλους τους σημαντικούς τομείς της μουσικής και του θεάτρου μέσω προγραμμάτων σπουδών με πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Παρά το γεγονός ότι με τους περίπου 700 φοιτητές του, το EAMT είναι το μικρότερο από τα έξι δημόσια πανεπιστήμια της Εσθονίας και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε διεθνές επίπεδο μπορεί να συγκριθεί με τις μεσαίες ακαδημίες μουσικής και θεάτρου.

Τα προγράμματα Bachelor παρέχουν εκπαίδευση για τραγουδιστές και όργανα, καθώς και για αγωγούς, συνθέτες, μουσικολόγους, δασκάλους μουσικής και μηχανικούς ήχου. Τα προγράμματα μάστερ προσφέρουν επιπλέον εκπαίδευση και κατάρτιση σε μουσική δωματίου, συνοδεία, σύγχρονο αυτοσχεδιασμό και πολιτιστική διαχείριση. Τα προγράμματα σπουδών για τους μουσικούς επικεντρώνονται στην σολίστ, στο σύνολο και στην ορχήστρα ή στην όπερα. η μουσική θεωρία και η ιστορία, καθώς και άλλα πεδία των ανθρωπιστικών σπουδών. Είναι επίσης δυνατή η απόκτηση προσόντων διδασκαλίας.

Μια σύντομη ιστορία της Εσθονικής Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μουσική εκπαίδευση στην Εσθονία έχει ιστορικά συνδεθεί με τη δραστηριότητα των πανεπιστημίων και των εκκλησιών. Ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα, υπήρχαν πολλές ιδιωτικές σχολές μουσικής που παρέχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση σε διάφορα όργανα.

Το έτος 1919, όταν ιδρύθηκαν δύο ανεξάρτητα ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης στο Ταλίν και το Τάρτου, θεωρείται η αρχή της ανώτερης μουσικής εκπαίδευσης στην Εσθονία. Η τριτοβάθμια μουσική σχολή του Tartu έγινε ένα ισχυρό ίδρυμα δευτεροβάθμιας μουσικής εκπαίδευσης, γνωστό σήμερα ως Μουσική Σχολή Heino Eller.

Η Ανώτερη Μουσική Σχολή του Ταλίν, που θεωρείται προκάτοχος του σημερινού EAMT, ιδρύθηκε από το Τμήμα Μουσικής της Εσθονικής Εταιρείας, με την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1919 στο Μέγαρο Μουσικής της Εσθονίας. Από το 1919-1923 ο Διευθυντής του σχολείου ήταν Mihkel Lüdig.

Το 1923 το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Conservatoire του Ταλίν. Το 1925 οι διευθυντές του σχολείου υιοθέτησαν νέα κανονιστικά πρότυπα και σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές η σχολή επέλεξε μια σχολή καθηγητών: R. Böck, A. Kapp, J. Paulsen, P. Ramul και A. Topman. Μαζί με τον Α. και Th. Λέμπα και J. Tamm, οι οποίοι είχαν προηγουμένως λάβει έδρες τους από το Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, το Ταλίν Ωδείο είχε πλέον 8 καθηγητές. Οι αριθμοί αργότερα θα αυξηθούν. Οι δέκα πρώτοι φοιτητές αποφοίτησαν το 1925. Το ακαδημαϊκό επίπεδο του Ωδείου μπορεί να θεωρηθεί σχετικά υψηλό, καθώς πολλοί από τους σπουδαστές του συμμετείχαν σε διεθνείς διαγωνισμούς στη δεκαετία του 1930. Ο πιο επιτυχημένος από αυτούς ήταν ο Tiit Kuusik, ο οποίος απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού στη Βιέννη το 1938.

Αρχικά ένα ιδιωτικό ίδρυμα, το Ωδείο έγινε εθνικοποιημένο το 1935. Το 1938 ανοίχτηκε η κρατική σχολή δράματος.

Η σοβιετική κατοχή, η οποία ξεκίνησε το 1940, δεν παρέλειψε να επηρεάσουν το Ωδείο. Ο στόχος ήταν να φέρει το μουσικό εκπαιδευτικό σύστημα ευθυγραμμιστεί με τις επικρατούσες απόψεις της Σοβιετικής Ένωσης. Η αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών ακολούθησε σχεδόν αμέσως. Ένα παράδειγμα αυτής της αλλαγής ήταν η εξάλειψη της εκκλησιαστικής μουσικής ως χώρου εξειδίκευσης. Επιπλέον ξεκίνησε η διδασκαλία πολιτικά προσανατολισμένων θεμάτων.

Μετά την άφιξη της γερμανικής κατοχής αρμοδιοτήτων, το Ωδείο αγωνίστηκε να επαναφέρετε προηγούμενες δραστηριότητες διδασκαλίας του. Ο J. Aavik, ο οποίος επέστρεψε στη θέση του Principal, προσπάθησε να προσλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους πρώην ακαδημαϊκούς εκπαιδευτές. Ωστόσο, οι πραγματικότητες του πολέμου εμπόδισαν σημαντικά τη διαδικασία μελέτης. Κατά τη διάρκεια της 9 Μάρτη 1944 air raid, το κτίριο του Ωδείου, καθώς και μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της, είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Τον Νοέμβριο του 1944, μετά από μια άλλη αλλαγή εξουσίας, το Ωδείο άνοιξε εκ νέου. Ένα σπίτι σε 3 Kaarli Avenue επιλέχτηκε για να χρησιμεύσει ως προσωρινό σπίτι του Ωδείου του. Το 1950 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ολομελείας της Κεντρικής Επιτροπής του Εσθονικού Κομμουνιστικού Κόμματος με καταστροφικό αποτέλεσμα για το προσωπικό του Ωδείου. Πολλοί αξιόλογοι δάσκαλοι αναγκάστηκαν να φύγουν για ιδεολογικούς λόγους. τρεις από αυτούς - οι A. Karindi, R. Päts και T. Vettik - συνελήφθησαν και απεστάλησαν σε στρατόπεδο εργασίας.

Δημιουργικό περιβάλλον του Ωδείου άρχισε να δείτε αναβίωση στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Αρκετοί λέκτορες που είχαν "προσωρινά απούσει" ήταν σε θέση να επιστρέψουν. Το 1957 η Δραματική Σχολή ιδρύθηκε στο Ωδείο, με τον Voldemar Panso να γίνει ο πρώτος επικεφαλής της. Η Δραματική Σχολή άνοιξε στο κτίριο του πρώην Toomkool στην Toompea. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 η τάξη των οργάνων, η οποία είχε κλείσει το 1950, ξανάρχισε. Το 1971, επαναλήφθηκε ένα πρόγραμμα για την κατάρτιση των δασκάλων μουσικής να εργαστούν στο ολοκληρωμένο σχολικό σύστημα. Ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο Conservatoire αυξήθηκε σημαντικά. Venno Laul, ο οποίος διορίστηκε Πρύτανης το 1982, έθεσε και πάλι την ιδέα της οικοδόμησης μιας νέας μονάδας σχολείο. Πήγε για να επιβλέπει τη φάση σχεδιασμού του έργου? πραγματικό έργο κατασκευής έγινε η ευθύνη της επόμενης πρύτανη.

Το 1989, λίγο πριν από την 70η επέτειο του σχολείου, ο πρώην όνομά του - το "Ταλίν Ωδείο" - αποκαταστάθηκε. Τέσσερα χρόνια αργότερα το σχολείο μετονομάστηκε σε "Εστονική Μουσική Ακαδημία" (Eesti Muusikaakadeemia). Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη, διότι στην Ευρώπη το "conservatoire" αναφέρεται συχνότερα σε ένα ίδρυμα δευτεροβάθμιας μουσικής εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1987-1993 πραγματοποιήθηκε εκτενής ανακαίνιση και ανακατασκευή στο κτίριο της Δραματικής Σχολής, το οποίο επέτρεψε στην σχολή να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ολόκληρο το διώροφο κτίριο του Toompea. Το 1995 η Δραματική Σχολή μετονομάστηκε σε Ανώτατη Σχολή Θεάτρου.

Το 1992 εξελέγη πρύτανης ο καθηγητής Peep Lassmann. Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη μεταρρύθμιση της διάρθρωσης της μελέτης και το σχολείο υιοθέτησε ένα σύστημα μελέτης βασισμένο σε θέματα. Οι σπουδές σπουδών εισήχθησαν επιτρέποντας στους φοιτητές του τετραετούς προγράμματος να λάβουν πτυχίο πανεπιστημίου. Το 1993, προστέθηκε ένα διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Το 1996 εισήχθη ένα τετραετές διδακτορικό πρόγραμμα μουσικολογίας, ενώ το 2000 σχεδιάστηκαν ειδικά προγράμματα σπουδών για ερμηνευτές και συνθέτες. Το 2006 προστέθηκε ένα νέο πρόγραμμα για τη δραματική τέχνη, το οποίο έχει επίσης δημιουργική έμφαση.

Το 1999, η Ακαδημία Μουσικής της Εσθονίας έλαβε τελικά αυτό που περίμενε για τα τελευταία 55 χρόνια - ένα νέο κτίριο στο κέντρο του Ταλίν. Όσο για σήμερα, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα κτίρια ωδείο στον κόσμο, ειδικά σε σχέση με τη λειτουργικότητα και τις τεχνολογικές λύσεις.

Στο νέο κτίριο του ΕΑΜ υπάρχουν 7 500 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για την υψηλότερη μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Υπάρχουν 60 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και 14 δωμάτια πρόβα, όπου μπορούν να γίνονται τα μαθήματα. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δοθεί στην μικρή αίθουσα θαλάμου του EAMT, η οποία έχει 130-200 θέσεις, μια τάξη χορωδίας σε συνδυασμό με ένα μεγάλο αίθριο για 77 μαθητές, αίθουσα ακροάσεων για 40 άτομα με νέο μπαρόκ όργανο, στούντιο όπερας, εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής και στούντιο ηχογράφησης, μια βιβλιοθήκη με εγκαταστάσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και μια τραπεζαρία για φοιτητές. Το κτίριο πληροί τις υψηλότερες ακουστικές απαιτήσεις και διαθέτει ηχομονωμένα δωμάτια με δυνατότητα ρύθμισης της ακουστικής του συγκεκριμένου δωματίου, προσθέτοντας ή αφαιρώντας πάνελ τοίχου.

Σήμερα το EAMT είναι μια διεθνώς ανταγωνιστική μονάδα μάθησης και έρευνας. Οι περισσότεροι Εσθονοί μουσικοί έχουν εμπλακεί με το EAMT είτε με δικές τους σπουδές είτε με διδασκαλία. Οι πιο γνωστοί μας αποφοίτοι περιλαμβάνουν τους συνθέτες Arvo Pärt και Erkki-Sven Tüür, τους πιανίστες Peep Lassmann και Kalle Randalu, καθώς και τους αγωγούς Olari Elts, Tõnu Kaljuste, Eri Klas, Vello Pähn και Arvo Volmer. Οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες στα εσθονικά θέατρα είναι επίσης απόφοιτοι της Δραματικής μας Σχολής. Η σημερινή ονομασία της ακαδημίας - Εσθονική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου - εγκρίθηκε το 2005.

Τοποθεσίες

Ταλίν

Address
Estonian Academy Of Music And Theatre
Tatari 13,

10116 Ταλίν, Harju County, Εσθονία

Ask a Question

Άλλη