Keystone logo
Βέλγιο

Μελέτη Κύριος σε Βέλγιο 2024

Μελέτη σε Βέλγιο

Το Βέλγιο βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη, με τα σύνορα στη Βόρεια Θάλασσα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες. Η πρωτεύουσα, Βρυξέλλες, βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και είναι η έδρα για πολλούς σημαντικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ). Εκτός από τις σοκολάτες και τη μπύρα, το Βέλγιο είναι γνωστή για το γεγονός ότι η πρώτη εφημερίδα στον κόσμο, το οποίο τυπώθηκε στην Αμβέρσα.

Κλίμα

Λόγω της μικρής περιοχής του Βελγίου, το κλίμα είναι σχετικά ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα. Το γενικό κλίμα είναι εύκρατο, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, και μια τυπική μέρα είναι κάπως βροχερό και συννεφιασμένο. Το έδαφος περιλαμβάνει επίπεδες πεδιάδες, λόφους και βουνά.

Πολιτισμός

Βέλγιο είναι γνωστή για την λεγεώνα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και αθλητικών εκδηλώσεων που διατίθενται, ιδίως στις Βρυξέλλες. Οι μαθητές θα βρουν εκδηλώσεις και χώρους για τη μουσική, τη ζωγραφική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις άλλες τέχνες. Πολλές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και συνέδρια έχουν μειωμένες τιμές για τους φοιτητές.

Κόστος Διαβίωσης

Το κόστος ζωής για τους φοιτητές στο Βέλγιο είναι σχετικά χαμηλή. Εκτός από τα δίδακτρα, οι φοιτητές μπορούν να περιμένουν να περάσουν περίπου 800 € ανά μήνα για τα έξοδα διαβίωσης, με περίπου το ήμισυ του ότι πρόκειται για τη στέγαση. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα, οι φοιτητές πλήρους φοίτησης επιτρέπεται να εργαστεί για να βοηθήσει κάλυψη του κόστους. Οι φοιτητές από χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), μπορεί να υποχρεωθεί να λάβει άδεια εργασίας.

Αλλαγή νομίσματος

Βασικό μηνιαίο κόστος διαβίωσης

 • Ενοικίαση σε κοινόχρηστο διαμέρισμα

  414
 • Μερίδιο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

  64
 • Συνδρομή στο Διαδίκτυο

  49
 • Τοπικές συγκοινωνίες

  49

Δείγμα κόστους τρόπου ζωής

 • Συνδυασμός γρήγορου φαγητού

  10
 • Εισιτήριο κινηματογράφου

  12
 • Πίντα τοπικής μπύρας

  4

Σχετικά με Βέλγιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην προσφορά Βέλγιο σπουδών Bachelor, Master και Διδακτορικού. Το Βέλγιο έχει δύο τύπους των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

Ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από πανεπιστήμια, και περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε ένα επιλεγμένο πειθαρχία, μαζί με την επιστημονική έρευνα.
Μη-πανεπιστημιακό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει δύο πανεπιστημιακά κολέγια και ακαδημίες τέχνης. Πανεπιστήμιο κολέγια προετοιμάσει τους μαθητές για συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ακαδημίες τέχνης διδάσκουν τη θεωρία και την πρακτική των διαφόρων τεχνών.
Πολλά προγράμματα μάστερ βαθμό που διδάσκονται στα ολλανδικά και γαλλικά, και ορισμένα προγράμματα και τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά.

Γιατί να σπουδάσω στο Βέλγιο;

Το Βέλγιο είναι στην καρδιά της Ευρώπης, σε μικρή απόσταση με το τρένο μακριά από τα μεγάλα πολιτιστικά πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο. Ως σταυροδρόμι της Ευρώπης, στο Βέλγιο είναι γνωστή για την πολυπολιτισμικότητα και την φιλόξενη στάση προς τους ξένους φοιτητές.

Βελγική ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο τόσο από την επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα για την υψηλή τους ποιότητα. Βέλγιο βάρκες, επίσης, μια υψηλή ποιότητα ζωής, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών διδάκτρων, άριστη υγειονομική περίθαλψη και ένα ισχυρό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών.

Πανεπιστήμια

Το Βέλγιο έχει έξι πανεπιστήμια που καλύπτουν μεταπτυχιακά προγράμματα σε όλους τους τομείς σπουδών, όπως η οικονομία, η μηχανική, τις γλώσσες και την ψυχολογία.

21 του Βελγίου πανεπιστημιακά κολέγια προσφέρουν προγράμματα μάστερ σε οκτώ τομείς: Γεωπονίας, εφαρμοσμένες τέχνες, την οικονομία, παραϊατρικά, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές επιστήμες, την τεχνολογία, και μετάφραση και διερμηνεία.

Το Βέλγιο έχει επίσης 17 ακαδημίες τέχνης που προσφέρουν μεταπτυχιακά σε μία από τις τέσσερις γενικούς τομείς: τις καλές τέχνες, τη μουσική, δραματική τέχνη, και τις τεχνικές μετάδοσης.

Δίδακτρα και Διάρκεια Προγράμματος

Τα δίδακτρα το 2012-2013 στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές από χώρες της ΕΕ είναι € 835. Οι φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ πληρώσετε επιπλέον αμοιβές των € 2.000 περίπου έως 4.000 €, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών τους και το πανεπιστήμιο.

Τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο κολέγια και ακαδημίες τέχνης είναι χαμηλότερη. Το 2012-2013 τα δίδακτρα για το πρόγραμμα του πλοιάρχου είναι € 351 κάθε έτος, εκτός από το τελευταίο έτος, το οποίο ανέρχεται σε € 455. Και πάλι, πρόσθετα τέλη μπορεί να ισχύουν για τους φοιτητές που προέρχονται από τρίτες χώρες. Το συγκεκριμένο όργανο μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτές τις πρόσθετες αμοιβές.

Προγράμματα Μάστερ από 1 χρόνο (60 credits) ή 2 έτη (120 μονάδες), ανάλογα με τον τομέα σπουδών. Επιπλέον, οι φοιτητές οι οποίοι έχουν ήδη ένα μεταπτυχιακό μπορεί να αποκτήσει πτυχίο Μάστερ Συμπληρωματικά με τουλάχιστον 60 μονάδες σε ένα εξειδικευμένο επάγγελμα.

Ακαδημαϊκό έτος

Το ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει τρεις όρους. Ο πρώτος όρος αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, που ακολουθείται από εξετάσεις τον Ιανουάριο. Η δεύτερη θητεία αρχίζει στις αρχές Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει αν τα μέσα του Μαΐου, που ακολουθείται από εξετάσεις στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Ο τρίτος όρος που τρέχει πάνω από το καλοκαίρι. Οι μαθητές που αποτυγχάνουν εξετάσεις μπορεί να τις ξαναπάρουν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που διαρκεί από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ευκαιριών για μεταπτυχιακές

Οι αλλοδαποί φοιτητές που αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακό στο Βέλγιο μπορεί να λειτουργήσει για μια βελγική εταιρεία μετά την αποφοίτησή τους. Ωστόσο, το δικαίωμα στην εργασία δεν είναι αυτόματη, έτσι ώστε οι μαθητές θα πρέπει να ελέγξετε την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον προσφερθεί μια θέση. Τουλάχιστον, οι μαθητές μπορούν να απαιτούνται για την απόκτηση άδειας εργασίας? Αυτό ισχύει και για τους φοιτητές τόσο από την ΕΕ και τρίτες χώρες.

Οι φοιτητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μπορούν να εισαχθούν σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα και να ενταχθούν σε μια ερευνητική ομάδα μετά την απόκτηση μεταπτυχιακό τους στο Βέλγιο.

Visa Απαιτήσεις

Φοιτητές από ΕΕ / ΕΟΧ χώρες δεν χρειάζονται βίζα για σπουδές στο Βέλγιο. Οι φοιτητές από άλλες χώρες μπορούν να απαιτούν θεώρηση? Ωστόσο, οι απαιτήσεις διαφέρουν για κάθε χώρα, τους υποψήφιους φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη βελγική πρεσβεία ή το προξενείο στη χώρα καταγωγής τους.

Ασφάλισης Υγείας

Μη φοιτητές της ΕΕ μέλη που δεν έχουν ασφάλιση υγείας από την πατρίδα τους, που καλύπτει τη διαμονή σας στο Βέλγιο πρέπει να ενταχθούν σε μια «mutuelle" για να λαμβάνετε τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας από την πατρίδα τους? Αυτή η κάρτα τους επιτρέπει να ενταχθούν σε μια mutuelle υπό τους ίδιους όρους όπως και βελγική ιθαγένεια.Το κόστος ασφάλισης υγείας περίπου € 50 ανά τρίμηνο για κάθε άτομο και θα πρέπει να καταβληθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Συμβουλές

Από γαλλικά και τα ολλανδικά είναι οι γλώσσες της επιλογής για τη διδασκαλία στο Βέλγιο, υποψήφιους φοιτητές για το πρόγραμμα κάποιου μεταπτυχιακού μπορεί να χρειαστεί να περάσει μια ολλανδική ή γαλλική εξετάσεις γλωσσικής επάρκειας. Για τις ειδικές απαιτήσεις, οι μαθητές θα πρέπει να ζητήσει από το θεσμικό όργανο που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν. Τα περισσότερα ιδρύματα προσφέρουν επιπλέον διδασκαλία ξένων γλωσσών σε μαθητές που έχουν δυσκολία με τη γλώσσα των διδάκτρων.

Αν και το κόστος των σπουδών στο Βέλγιο είναι χαμηλή, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές υποτροφίες και επιχορηγήσεις για τους φοιτητές των προγραμμάτων μάστερ που χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια.

Απαιτήσεις βίζας

Για υπηκόους εκτός ΕΕ/ΕΟΧ/Ελβετών που θέλουν να σπουδάσουν στο Βέλγιο για περίοδο άνω των 90 ημερών.

Τι είδους Visa χρειάζεστε;

Όνομα βίζας

Visa D (εθνική βίζα μακράς διαμονής)

Τιμή και νόμισμα

USD 200

Μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε 200 $ ή περισσότερα για την επεξεργασία της αίτησής σας για βίζα. Οι χρεώσεις υπόκεινται σε αλλαγές.

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα;

Εάν είστε πολίτης ΕΕ/ΕΟΧ/Ελβετός, δεν χρειάζεστε βίζα για σπουδές στο Βέλγιο. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο ή ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως κύρια απασχόληση στο Βέλγιο, να έχετε επαρκή κεφάλαια για να καλύψετε τα έξοδα κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στο Βέλγιο και να έχετε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

Εάν είστε υπήκοος από χώρα εκτός ΕΕ/ΕΟΧ/Ελβετίας, πιθανότατα θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για να εγγραφείτε ως φοιτητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκεί για περίοδο μεγαλύτερη των τριών μηνών. Οι φοιτητές από ορισμένες χώρες (όπως οι ΗΠΑ) δεν απαιτείται να λάβουν βίζα για το Βέλγιο εάν η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Για να μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση για να λάβετε βελγική φοιτητική βίζα, θα πρέπει γενικά να γίνετε δεκτοί σε ένα πρόγραμμα μαθημάτων ή σπουδών από αναγνωρισμένο βελγικό πανεπιστήμιο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι φοιτητές από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό ακαδημαϊκής αξιολόγησης που εκδίδεται από το Κέντρο Ακαδημαϊκής Αξιολόγησης (APS) προτού εξουσιοδοτηθούν να εγγραφούν σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Βέλγιο. Αυτό το πιστοποιητικό APS απαιτείται για την απόκτηση φοιτητικής βίζας για το Βέλγιο. Η εξέταση αποτελείται από τεχνική αξιολόγηση του πτυχίου σας και συνέντευξη.

Πού μπορείτε να κάνετε την αίτηση;

Πρεσβεία ή προξενείο του Βελγίου

Θα πρέπει να κάνετε αίτηση για τη φοιτητική σας βίζα στην πρεσβεία ή στο προξενείο του Βελγίου στη χώρα σας.

Δικτυακός τόπος:

Πώς να κάνετε την αίτηση;

Πριν υποβάλετε αίτηση για φοιτητική βίζα για το Βέλγιο, πρέπει πρώτα να γίνετε δεκτοί σε κύκλο μαθημάτων σε διαπιστευμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα και να πληρώσετε τα τέλη εγγραφής (αυτά θα επιστραφούν εάν η αίτησή σας για βίζα απορριφθεί). Εάν είστε διεθνής φοιτητής, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την πλησιέστερη βελγική πρεσβεία ή προξενείο στη χώρα σας. Η πρεσβεία θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν χρειάζεστε φοιτητική βίζα και θα σας καθοδηγήσει στην αίτηση βίζας.

Για την αίτησή σας για φοιτητική βίζα, ενδέχεται να σας ζητηθεί να παρέχετε τα ακόλουθα:

 • έγκυρο διαβατήριο/ταξιδιωτική ταυτότητα·
 • απόδειξη ότι έχετε θέση σε αναγνωρισμένο ίδρυμα·
 • αντίγραφα εκπαιδευτικών πιστοποιητικών·
 • λεπτομέρειες σχετικά με το μάθημα·
 • αποδεικτικά στοιχεία επαρκών κεφαλαίων για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης, σπουδών, υγειονομικής περίθαλψης και επαναπατρισμού (617 ευρώ το μήνα για το έτος σπουδών 2015-2016)·
 • ιατρικό πιστοποιητικό·
 • απόδειξη ότι δεν έχετε ποινικό μητρώο εάν είστε άνω των 21 ετών.

Για να αποδείξετε την αποδοχή σας σε αναγνωρισμένο ίδρυμα, μπορείτε να παρέχετε ένα από τα ακόλουθα:

 • την επίσημη επιβεβαίωση εγγραφής στο πρόγραμμα·
 • μια βεβαίωση που υποδεικνύει ότι έχετε πρόσβαση στις αναμενόμενες μελέτες·
 • αποδεικτικό εγγραφής στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να παράσχετε μια επιστολή που να περιγράφει γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο μάθημά σας, γιατί θέλετε να σπουδάσετε στο Βέλγιο και πώς αυτό θα σας ωφελήσει. Επιπλέον, μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να δείξετε κάποια γλωσσική επάρκεια στη γλώσσα στην οποία θα διδαχθεί το μάθημα.

Εντός οκτώ ημερών από την άφιξή σας στο Βέλγιο, πρέπει να επισκεφτείτε τα τοπικά γραφεία της δημοτικής διοίκησης/δημαρχείο (maison communale/gemeentehuis) για να ζητήσετε την άδεια διαμονής σας και να εγγραφείτε στο μητρώο πληθυσμού του αλλοδαπού.

Πότε πρέπει να κάνετε αίτηση;

Για βίζα σπουδών μακράς διαμονής, συνιστάται να κλείσετε ραντεβού στην πρεσβεία τουλάχιστον δύο μήνες πριν την αναχώρησή σας. Για βίζα σύντομης διαμονής, κλείστε ραντεβού τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν την αναχώρησή σας.

Η διάρκεια της φοιτητικής βίζας εξαρτάται από τη διάρκεια του μαθήματος. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ανανέωση της άδειας διαμονής σας ετησίως, περίπου 30 έως 45 ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης της.

Χρόνος επεξεργασίας

2 Months

Ευκαιρίες εργασίας

Εάν είστε αλλοδαπός φοιτητής εγγεγραμμένος σε βελγικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και έχετε έγκυρη άδεια διαμονής, μπορείτε να εργάζεστε έως και 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αρκεί να μην παρεμποδίζει τις σπουδές σας. Θα χρειαστεί να λάβετε μια γραπτή σύμβαση ορισμένου χρόνου από τον εργοδότη σας, η οποία είναι γνωστή ως «φοιτητική σύμβαση εργασίας», και μια άδεια εργασίας τύπου Γ. Διαφορετικά, μπορείτε να εργαστείτε κατά τη διάρκεια των επίσημων πανεπιστημιακών αργιών χωρίς να απαιτείται βελγική άδεια εργασίας.

Ωρες την εβδομάδα

20

Γιατί χρειάζεστε αυτό το είδος βίζας;

Η αίτησή σας για βίζα μπορεί να απορριφθεί εάν έχετε προηγούμενο ποινικό ιστορικό ή εάν έχετε απελαθεί από την ΕΕ. Ένας άλλος λόγος απόρριψης είναι εάν λείπουν ή δεν είναι πλήρη τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι θα είστε φοιτητής.