Keystone logo
Γαλλία

Μελέτη Κύριος σε Γαλλία 2024

Μελέτη σε Γαλλία

Η Γαλλία είναι ένας από τους βασικούς παίκτες του Ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού παιχνιδιού. Χρησιμεύοντας ως το σύνορο ανάμεσα στην Ιβηρική Χερσόνησο και την ηπειρωτική Ευρώπη, η Γαλλία είναι εδώ και πολύ καιρό ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Το Παρίσι, συγκεκριμένα, είναι το αποκορύφωμα της βιομηχανίας μόδας, και πολλές από τις κορυφαίες επιρροές της μόδας προέρχονται από τους Παριζιάνικους οίκους μόδας. Η χώρα έχει επίσης βγάλει ορισμένους από τους πιο διάσημους συγγραφείς του κόσμου, όπως ο Ρουσσώ και ο Βολταίρος. Με τις διασυνδέσεις της με τη Γερμανία, η Γαλλία υπηρέτησε ως ένας από τους ηγέτες στην ενοποίηση της Ευρώπη και στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από τη μόδα και την συγγραφή, η Γαλλία φημίζεται και για τη γαστρονομική της παράδοση. Πάνω από 250 διαφορετικά ποικιλίες τυριών προέρχονται από μέρη εντός των συνόρων της, και οι λάτρεις του κρασιού γνωρίζουν ότι μπορούν να στραφούν προς τη Γαλλία για ντελικάτα, εκλεκτά κρασιά.

Είτε σκέφτεστε τη Γαλλία για τη γαστρονομική της κληρονομιά, το καλλιτεχνικό της ταπεραμέντο ή απλώς επειδή επιθυμείτε να γνωρίσετε την κουλτούρα μιας άλλης περιοχής, θα ανακαλύψετε διάφορους λόγους που θα σας ωθήσουν στο να σπουδάσετε σε αυτή την πρωτοπόρα Ευρωπαϊκή χώρα. Επειδή η Γαλλία προσελκύει τόσους πολλούς ξένους σπουδαστές, η ζωή στο πανεπιστήμιο είναι πλούσια σε πολιτιστική πολυμορφία. Είναι εύκολο να βρει κανείς πολιτιστικά διαφωτιστικές εμπειρίες στη Γαλλία. Τα μουσεία, ειδικά στο Παρίσι, έχουν δωρεάν είσοδο για πολίτες της Ε.Ε. που είναι φοιτητές και κάτω των 26 ετών. Οι κάτοχοι φοιτητικών καρτών θα βρουν επίσης και εκπτώσεις στις συγκοινωνίες, το φαγητό και την ψυχαγωγία.

ΤοκλίμαστηΓαλλία

Η Γαλλία έχει ένα ήπιο κλίμα το οποίο επηρεάζεται έντονα από τη Μεσόγειο. Οι άνετες θερμοκρασίας που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η άφθονη ηλιοφάνεια σημαίνουν πολλές ευκαιρίες για να περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Στα βουνά, θα βρείτε άφθονο χιόνι για μικρά ταξίδια για σκι ή έλκηθρο τα Σαββατοκύριακα, ενώ η Νίκαια και οι Κάννες προσφέρουν τη δυνατότητα να κολυμπήσετε ξεκινώντας από νωρίς την άνοιξη. Το καλοκαίρι θα βρείτε ζεστό καιρό, κατάλληλο για παραλία, σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ τα βουνά προσφέρουν πιο δροσερές, άνετες θερμοκρασίες για πεζοπορία.

Κόστος διαβίωσης και στέγασης

Το κόστος διαβίωσης στη Γαλλία είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών χωρών. Το Παρίσι παρόλα αυτά, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα κορυφαία πανεπιστήμια, έχει αρκετά υψηλότερο κόστος ζωής. Επίσης, το να βρει κανείς κατοικία στο Παρίσι μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, εξαιτίας της μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας. Αν γνωρίζετε ότι θα σπουδάσετε στο Παρίσι, καλό θα είναι να βρείτε σπίτι νωρίς, προτού αρχίσει η φθινοπωρινή μάχη για τα διαθέσιμα μέρη.

Πολλοί σπουδαστές επιλέγουν να μείνουν στο Cite Universitaire Internationale de Paris, μια μεγάλη τοποθεσία κατοικιών στο νότιο Παρίσι. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, οπότε αν επιθυμείτε να μείνετε εκεί, κάντε την αίτησή σας ένα χρόνο πριν.

Αν πρόκειται να σπουδάσετε έξω από το Παρίσι, κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε επιδοτούμενα καταλύματα στην πανεπιστημιούπολη ή κοντά στο πανεπιστήμιο, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για ξένους σπουδαστές. Το εθνικό γραφείο φοιτητικής μέριμνας (CNOUS) επιχορηγεί επίσης εστίες για ξένους σπουδαστές, κάτι που μπορεί να είναι μια επιλογή για προσιτή στέγαση.

Αλλαγή νομίσματος

Βασικό μηνιαίο κόστος διαβίωσης

 • Ενοικίαση σε κοινόχρηστο διαμέρισμα

  459
 • Μερίδιο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

  57
 • Συνδρομή στο Διαδίκτυο

  30
 • Τοπικές συγκοινωνίες

  61

Δείγμα κόστους τρόπου ζωής

 • Συνδυασμός γρήγορου φαγητού

  10
 • Εισιτήριο κινηματογράφου

  12
 • Πίντα τοπικής μπύρας

  6

Σχετικά με Γαλλία

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Γαλλία

Η Γαλλία είναι σήμερα ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός σπουδών ανά τον κόσμο, και δεν είναι να απορεί κανείς δεδομένου του εξαιρετικού πολιτισμού της, το ανωτέρου επιπέδου πανεπιστημιακό σύστημα και τα σχετικά χαμηλά δίδακτρα. Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 σπουδαστές ταξιδεύουν στη Γαλλία με απώτερο σκοπό να σπουδάσουν στις σχολές της.

Το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένο. Το σύστημα αυτό τυποποιείται σε ένα σύστημα τριών επιπέδων, κάτι που το κάνει λίγο πιο κατανοητό. Σήμερα, οι προπτυχιακοί σπουδαστές θα ξεκινήσουν επιδιώκοντας μια Άδεια, η οποία είναι παρόμοια με ένα πτυχίο πανεπιστημίου. Αυτή ακολουθείται από μια εκπαίδευση μεταπτυχιακού επιπέδου. Το τελευταίο επίπεδο της εκπαίδευσης είναι το διδακτορικό (doctorat). Η άδεια χρειάζεται τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, με δύο χρόνια απαραίτητα για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ένα διδακτορικό πρόγραμμα συνήθως απαιτεί τρία επιπλέον έτη.

Τα πανεπιστήμια της Γαλλίας είναι χρηματοδοτούμενα από το κράτος, οπότε τα δίδακτρα δεν είναι πολύ υψηλά. Παίζει να δαπανήσετε περίπου €200-€400 ανά έτος, ανάλογα με τις σπουδές που θα ακολουθήσετε και το πανεπιστήμιο στο οποίο θα πάτε. Η εξαίρεση σε αυτό είναι οι Γαλλικές σχολές επιχειρήσεων. Οι περισσότερες σχολές επιχειρήσεων είναι ιδιωτικές και τα δίδακτρα μπορεί να είναι πάνω από €15.000 το χρόνο.

Η Γαλλία έχει σχετικά ανοιχτές εγγραφές για τα προπτυχιακά προγράμματα του πρώτου έτους. Παρόλα αυτά, μετά το πρώτο έτος, οι σπουδαστές θα πρέπει να περάσουν μια σειρά εξετάσεων, οι οποίες μπορεί να είναι άκρως ανταγωνιστικές, για να βρουν μια θέση ως δευτεροετείς σπουδαστές. Η χώρα έχει επίσης και ένα σύστημα επιλεκτικών σχολών που ονομάζονται grandes ecoles, στα οποία φοιτούν μόνο επιλεγμένοι σπουδαστές, και αυτές έχουν επιλεκτικές εισαγωγικές εξετάσεις, υψηλότερα δίδακτρα και περισσότερο κύρος.

Το ακαδημαϊκό έτος στη Γαλλία αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα εαρινό εξάμηνο να αρχίζει στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι διακοπές των γιορτών είναι από τα Χριστούγεννα έως και την Πρωτοχρονιά, καθώς επίσης των Αγίων Πάντων και το Πάσχα. Οι περισσότερες σχολές έχουν επίσης κι ένα διάλειμμα την άνοιξη και τρεις μήνες καλοκαιρινών διακοπών.

Μετά την αποφοίτηση, πολλοί σπουδαστές συνεχίζουν με επιστημονικά προγράμματα σπουδών. Αυτά τα προγράμματα διάρκειας ενός έως τριών μηνών μπορούν να επιδοτηθούν με μια υποτροφία σπουδών υψηλού επιπέδου μελέτης, η οποία καλύπτει τα έξοδα ταξιδίου, τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης.

Προϋποθέσεις έκδοσης βίζας

Εάν έρχεστε να σπουδάσετε στη Γαλλία από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε χρειάζεται να κάνετε αίτηση για φοιτητική βίζα. Αν η πατρίδα σας βρίσκεται εκτός Ε.Ε., τότε θα χρειαστεί να επισκεφθείτε ένα Γαλλικό προξενείο για να πάρετε μια φοιτητική βίζα προτού ταξιδέψετε στη χώρα. Η βίζα σας θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη της κατάστασης μόνιμης κατοικίας σα, κατά το πρώτο έτος των σπουδών σας. Μετά από ένα χρόνο, θα χρειαστεί να κάνετε αίτηση για μια Carte de Sejour (κάρτα παραμονής). Επίσης, θα χρειαστεί να εγγραφείτε στο τοπικό γραφείο μετανάστευσης εντός 30 ημερών από την άφιξή σας στη χώρα.

Συμβουλές

Εξαιτίας των χαμηλών διδάκτρων και του υψηλού ενδιαφέροντος από ξένους σπουδαστές, θα πρέπει να κάνετε νωρίς τα σχέδιά σας για να σπουδάσετε στη Γαλλία. Αν και η είσοδος στα πανεπιστήμια δεν είναι και τόσο δύσκολη αν είστε πρωτοετής σπουδαστής, η εύρεση στέγης και η τακτοποίηση των απαραίτητων εγγράφων χρειάζεται αρκετό χρόνο. Εάν χρειάζεστε οικονομική βοήθεια, μπορείτε να κάνετε και αίτηση για μια υποτροφία σπουδών ή μαθημάτων.

Καθώς ετοιμάζεστε να σπουδάσετε στη Γαλλία, θα βρίσκεστε ανάμεσα σε ορισμένους από τους κορυφαίους στοχαστές του κόσμου. Θα έχετε τη δυνατότητα να σπουδάσετε σε αίθουσες που κάποτε κοσμήθηκαν με ονόματα όπως του Σαρτρ, του Ντιρκέμ ή της Μαρί Κιουρί. Αν και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα πανεπιστήμια και η ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας μπορεί να είναι αποκαρδιωτική, στο τέλος θα λάβετε μια ποιοτική εκπαίδευση σε εκπληκτικά προσιτή τιμή, κάτι που θα κάνει τον κόπο σας να αξίζει.

Απαιτήσεις βίζας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φοιτητικής βίζας, ανάλογα με το πόσο καιρό σκοπεύετε να σπουδάσετε στη Γαλλία:

 1. Visa de court séjour pour etudes (φοιτητική βίζα σύντομης διαμονής «Σένγκεν») - Εάν οι σπουδές σας διαρκέσουν λιγότερο από τρεις μήνες, τότε θα πρέπει να κάνετε αίτηση για τη λεγόμενη φοιτητική βίζα Σένγκεν. Εκδίδεται δωρεάν και δεν μπορεί να ανανεωθεί. 41 χώρες μπορεί να μην χρειάζονται βίζα για διαμονή μικρότερη των τριών μηνών.
 2. Etudient concours (βίζα για συμπληρωματικές εισαγωγικές εξετάσεις) - Με αυτήν τη βίζα, μπορείτε να έρθετε στη Γαλλία για να λάβετε εισαγωγικές εξετάσεις σε ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν περάσετε, τότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση απευθείας στον τοπικό σας νομό (γαλλική τοπική αρχή/διοικητικό γραφείο) στη Γαλλία για άδεια διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης.
 3. Visa de long séjour temporaire pour etudes (προσωρινή βίζα μακράς διαμονής) - Αυτή η βίζα σάς επιτρέπει να σπουδάζετε στη Γαλλία από τρεις έως έξι μήνες χωρίς την ανάγκη άδειας διαμονής. Είναι μη ανανεώσιμο.
 4. Visa de long séjour etudes (βίζα μακράς διαμονής) - Εάν θέλετε να σπουδάσετε για περισσότερο από έξι μήνες, τότε πρέπει να υποβάλετε αίτηση για φοιτητική βίζα μακράς διαρκείας στη Γαλλία. Από το 2013, αυτός ο τύπος βίζας σπουδών διαρκεί πλέον για όλη τη διάρκεια του μαθήματός σας στη Γαλλία. Οι βίζες μακράς διαμονής λειτουργούν ως άδειες διαμονής και ονομάζονται VLT-TS.
 5. Ερευνητική βίζα παρατεταμένης παραμονής - Εάν έχετε μεταπτυχιακό ή ανώτερο και θέλετε να έρθετε στη Γαλλία για να συμμετάσχετε σε έρευνα ή να διδάξετε σε πανεπιστημιακό επίπεδο, τότε το ίδρυμα μπορεί να σας φέρει σε βίζα παρατεταμένης παραμονής για ερευνητικό υπότροφο VLS-TS.

Τι είδους Visa χρειάζεστε;

Όνομα βίζας

Φοιτητική Βίζα

Τιμή και νόμισμα

EUR 50

Τα τέλη φοιτητικής βίζας κυμαίνονται σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τον τύπο της βίζας και τη χώρα από την οποία προέρχεστε. Για φοιτητές από τον χώρο Σένγκεν, το κόστος κυμαίνεται από 50 έως 99 EUR. Η βραχυπρόθεσμη φοιτητική βίζα Σένγκεν είναι δωρεάν.

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα;

Εάν είστε υπήκοος της ΕΕ ή υπήκοος του ΕΟΧ, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας ή του Λιχτενστάιν, δεν χρειάζεστε γαλλική φοιτητική βίζα.

Εάν είστε υπήκοος από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα χρειαστεί να αποκτήσετε φοιτητική βίζα για τη Γαλλία. Πρέπει να έχετε εξασφαλίσει μια θέση σε μαθήματα σε γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα πριν υποβάλετε αίτηση για βίζα.

Πού μπορείτε να κάνετε την αίτηση;

Γαλλική πρεσβεία / προξενείο

Ορισμένες χώρες απαιτούν να εγγραφείτε πρώτα στο CampusFrance, τη γαλλική εθνική υπηρεσία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους διεθνείς φοιτητές, προκειμένου να υποβάλετε αίτηση για εισαγωγή και να λάβετε φοιτητική βίζα μέσω της διαδικασίας CEF. Διαφορετικά, θα πρέπει να λάβετε τη βίζα σας στη γαλλική πρεσβεία/προξενείο στη χώρα σας.

Δικτυακός τόπος:https://france-visas.gouv.fr/

Πώς να κάνετε την αίτηση;

Για να υποβάλετε αίτηση για βίζα, θα χρειαστείτε τα εξής:

 1. Μια επίσημη επιστολή αποδοχής σε ένα διαπιστευμένο πρόγραμμα σε γαλλικό ίδρυμα. Αυτό θα πρέπει να είναι σε επίσημα επικεφαλίδα χαρτί, που να αναφέρει τα πλήρη στοιχεία σας, τα στοιχεία του γαλλικού ιδρύματος και να προσδιορίζει τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης του ακαδημαϊκού προγράμματος.
 2. Απόδειξη ότι έχετε επαρκή κεφάλαια (επί του παρόντος 615 ευρώ το μήνα), για παράδειγμα, τραπεζικό αντίγραφο, επιστολή εγγυητή ή ειδοποίηση επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από επίσημη πηγή.
 3. Απόδειξη εισιτηρίου επιστροφής στο σπίτι. Συχνά αυτό έχει τη μορφή του πραγματικού εισιτηρίου ή της κράτησης που δείχνει την ημερομηνία αναχώρησης, αλλά μπορεί να είναι μια χειρόγραφη δήλωση πρόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων ημερομηνιών αναχώρησης.
 4. Απόδειξη ιατρικής ασφάλισης (ελάχιστη κάλυψη 30.000 ευρώ).
 5. Απόδειξη διαμονής. Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή επιβεβαίωσης φοιτητικής στέγης ή πιστοποιητικού διατροφής και διαμονής ή «attestation d'accueil» (εάν μένετε με φίλους ή συγγενείς).
 6. Αποδεικτικό επάρκειας στα γαλλικά, εάν σπουδάζετε μάθημα γαλλικής γλώσσας.

Υπάρχει χρέωση για την αίτηση Visa και πρέπει επίσης να έχετε διαβατήριο που να ισχύει για περίοδο τριών μηνών μετά την ημερομηνία λήξης του αιτούντος. Πρέπει να συμπληρώσετε μια αίτηση που υπογράφετε και να υποβάλετε τρεις φωτογραφίες μαζί με την αίτηση.

Πότε πρέπει να κάνετε αίτηση;

Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες για να εγκριθεί μια αίτηση Visa, επομένως θα πρέπει να υποβάλετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό προτού σκοπεύετε να φύγετε. Η φοιτητική βίζα σύντομης διαμονής «Σένγκεν» διαρκεί 90 ημέρες, μια προσωρινή βίζα μακράς διαμονής για τρεις έως έξι μήνες και μια βίζα μακράς διαμονής για τη διάρκεια του μαθήματός σας: τρία χρόνια για πτυχιούχους, δύο χρόνια για μεταπτυχιακό, και τέσσερα χρόνια για Ph.D.

Χρόνος επεξεργασίας

2 Months

Ευκαιρίες εργασίας

Ως διεθνής φοιτητής με βίζα σπουδών στη Γαλλία, μπορείτε να εργαστείτε έως και 964 ώρες σε ένα μόνο έτος (περίπου το 60 τοις εκατό της πλήρους απασχόλησης για ένα έτος) – ενώ είστε στο μάθημα και εφόσον έχετε έγκυρη άδεια παραμονής.

Ωρες την εβδομάδα

0

Γιατί χρειάζεστε αυτό το είδος βίζας;

Όταν συμπληρώνετε την αίτησή σας για Visa Γαλλίας, είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε την αίτηση στο σύνολό της. Δεν πρέπει να αφήσετε τίποτα κενό καθώς αυτό μπορεί να καθυστερήσει πολύ τη διαδικασία αίτησης. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα έγγραφα που χρειάζονται και να τα υποβάλετε μαζί με την αίτηση.