Keystone logo
Γερμανία

Μελέτη Κύριος σε Γερμανία 2024

Μελέτη σε Γερμανία

Τα ογδόντα εκατομμύρια πληθυσμός κάνουν την Γερμανία την πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμενη ως η κύρια μείζον πολιτική και οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, η Γερμανία κατέχει επίσης την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Καθώς συνορεύει με την Πολωνία, τη Δανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία, η Γερμανία φιλοξενεί επίσης ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών και επικαλείται μια εθνική σύσταση με 80 τις εκατό Γερμανούς, δύο τις εκατό Πολωνούς, πέντε τις εκατό εκ της Μέσης Ανατολής, τέσσερα τις εκατό Τούρκους, και δύο τις εκατό Ασιάτες. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έλκονται από το υψηλό επίπεδο διαβίωσης της Γερμανίας, το περιεκτικό ολοκληρωμένο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης καθώς επίσης και την συνεχή σταθερότητα παρά την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Με την επανένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Βερολίνο έγινε και πάλι η πρωτεύουσα της Γερμανίας ενώ η Βόννη, η πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας κατά την περίοδο της διάσπασης, απέκτησε τον ασυνήθιστο τίτλο της ομοσπονδιακής πόλης (Bundesstadt). Η Γερμανία είναι μα αντιπροσωπευόμενη δημοκρατική, ομοσπονδιακή, κοινοβουλευτική δημοκρατία με ένα πολιτικό σύστημα το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται στο Γερμανικό Σύνταγμα του 1949, ένα συνταγματικό κείμενο που απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων των νομοθετικών σωμάτων του κοινοβουλίου και εξασφαλίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και τα δικαιώματα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Βασικά Στοιχεία για τη Γερμανία

 • Τα δεκαέξι ομόσπονδα κράτη που αποτελούν τη Γερμανία ονομάζονται Länder, με το κάθε κράτος να κατέχει το δικό του σύνταγμα.

 • Το 2002, η Γερμανία εισήγαγε το ευρώ και όρισε τη νομισματική πολιτική του ευρώ, σύμφωνα με τους κανονισμούς που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται στη Φρανκφούρτη.

 • Η συνεισφορά των Γερμανών στους τομείς της επιστήμης, των μαθηματικών και της τεχνολογίας δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά. Λαμπρές προσωπικότητες όπως ο Αϊνστάιν, ο Μαξ Πλανκ, ο Χέρμαν Φον Ηέλμχολτζ, Brilliant individuals like Einstein, Max Planck, Herman von Helmholtz, Ο Γιοχάνες Γκούτεμπεργκ, ο Γκότφριντ Λάιμπνιτς και ο Καρλ Γκάους είναι ορισμένοι από τους Γερμανούς επιστήμονες που έχουν δώσει στον κόσμο διάσημες εφευρέσεις όπως τον πρώτο αυτόματο ψηφιακό υπολογιστή, την τυπογραφία και μαθηματικούς υπολογισμούς που άνοιξαν το δρόμο για τη σύγχρονη ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών.

 • Στη Γερμανία, αν χρειάζεστε την αστυνομία, καλείτε το 110. Αν χρειάζεστε ασθενοφόρο, καλείτε το 112.

 • Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένους κατασκευαστές άνθρακα, σιδήρου, τσιμέντου, χάλυβα, μηχανημάτων, οχημάτων και χημικών ουσιών. Επίσης διαθέτει μεγάλες επενδύσεις πράσινη ενέργεια, ειδικά την ηλιακή ενέργεια και τη χρήση των ανεμόμυλων για την ηλεκτρική ενέργεια.

 • Δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στη Γερμανία περιλαμβάνουν τις Βαυαρικές Άλπεις, το Μαύρο Δάσος, την κοιλάδα του Ρήνου και τα αρχαία του κάστρα και η πρωτεύουσα του Βερολίνου, η οποία εκθέτει ακόμη τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης που έχουν απομείνει από την Ανατολική Γερμανική κατοχή.


Το Κλίμα της Γερμανίας

Βρισκόμενη ανάμεσα στο ηπειρωτικό κλίμα της Ανατολικής Ευρώπης και στο ωκεάνιο κλίμα της Δυτικής Ευρώπης, η Γερμανία έχει εύκρατο εποχιακό κλίμα που συντονίζεται από νερά από το ρεύμα του κόλπου που ονομάζεται Βόρειο Ατλαντικό Ρεύμα. Κατά μέσο όρο, το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας λαμβάνει 30 ίντσες (790 μμ) βροχόπτωσης κάθε χρόνο η οποία εμφανίζεται τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες γενικά ήπιοι, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 80ο F (26ο C) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πέφτουν έως και τους 30ο F (-1ο C) κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι χιονοπτώσεις μπορεί να είναι βαριές κατά περιόδους, ενώ ορισμένοι χειμώνες στη Γερμανία δεν έχουν καθόλου χιόνι.


Η Θρησκεία στη Γερμανία

Περίπου το 60 τοις εκατό των Γερμανών ανήκει στην Ευαγγελική Εκκλησία, η οποία προσφύεται στη Χριστιανική πίστη. Τριάντα τοις εκατό των Χριστιανών Γερμανών είναι Καθολικοί και το 30 τοις εκατό είναι Προτεστάντες. Ένα μεγάλο ποσοστό --σχεδόν 30 τοις εκατό --των Γερμανών δηλώνουν άθεοι ή αγνωστικιστές, με τους περισσότερους μη-θρησκευόμενους να ζουν στην ανατολική Γερμανία και σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.

Οι Γλώσσες στη Γερμανία

Τα Γερμανικά είναι, όπως είναι φυσικό, η επίσημη γλώσσα της Γερμανίας όμως πολλοί Γερμανοί έχουν αρκετή ευχέρεια και στα Αγγλικά. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 65 τοις εκατό των Γερμανών πολιτών είναι δίγλωσσοι ή διαθέτουν επαρκή, αν όχι τέλεια, ικανότητα να καταλάβουν και να επικοινωνήσουν σε αρκετές γλώσσες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία συνορεύει με τόσες πολλές χώρες, πράγμα που διευκολύνει τους Γερμανούς στο να επισκέπτονται ποικίλες πολιτιστικά διαφορετικές περιοχές.

Τα Γερμανικά δεν είναι η ευκολότερη γλώσσα που μπορεί να μάθει κανείς και έχει ορισμένες "ιδιορρυθμίες" που οι ξένοι σπουδαστές συχνά βρίσκουν δύσκολο να αφομοιώσουν και να θυμηθούν να γράψουν όταν γράφουν ή μιλούν Γερμανικά. Παραδείγματος χάριν, το πρώτο γράμμα όλων των ουσιαστικών κεφαλαιοποιείται, με τα ουσιαστικά να χωρίζονται σε αρσενικά (der), θηλυκά (die) και ουδέτερα (das) γένη. Επιπλέον, η γλώσσα χρησιμοποιεί πτώσεις που αφορούν τη χρήση του άρθρου οι οποίες αναφέρονται ως αιτιατική, δοτική, γενική και ονομαστική πτώση.

Αλλαγή νομίσματος

Βασικό μηνιαίο κόστος διαβίωσης

 • Ενοικίαση σε κοινόχρηστο διαμέρισμα

  507
 • Μερίδιο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

  91
 • Συνδρομή στο Διαδίκτυο

  43
 • Τοπικές συγκοινωνίες

  60

Δείγμα κόστους τρόπου ζωής

 • Συνδυασμός γρήγορου φαγητού

  9
 • Εισιτήριο κινηματογράφου

  12
 • Πίντα τοπικής μπύρας

  4

Σχετικά με Γερμανία

Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Γερμανία

Αρκετά από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκονται στη Γερμανία, όπως το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Ruprecht-Karls-Universitat Heidelberg, ιδρυμένο το 1386), το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ (ιδρυμένο το 1457), το Τεχνικό Πολυτεχνείο του Μονάχου (Technische Universitat München) και το Ινστιτούτο Max Planck Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στη Λειψία. Η πλειοψηφία των Γερμανικών πανεπιστημίων είναι δημόσια και αυτή τη στιγμή και τα δίδακτρα που χρεώνουν είναι περίπου 60 ευρώ η 80 δολάρια ανά εξάμηνο.

Στα Γερμανικά πανεπιστήμια δίνεται περισσότερη έμφαση στη διδασκαλία από ότι στην έρευνα, με την έρευνα να είναι το επίκεντρο ανεξάρτητων ινστιτούτων γνωστά για την παραδοσιακή τους προσέγγιση στις κοινωνικές επιστήμες. Για τους σπουδαστές που επιθυμούν να πάρουν ένα πτυχίο στην ψυχολογία, την ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία ή την κοινωνιολογία, η αποδοχή σε ένα από τα ερευνητικά πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και προσανατολισμένη προς τους σπουδαστές που έχουν δείξει ξεχωριστό ταλέντο και κατάρτιση προς ένα συγκεκριμένο τομέα.

Άλλος ένας τύπος πανεπιστημίου δημοφιλής στους ξένους σπουδαστές είναι το Fachhochschule (FH), Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημώνn. Τα μαθήματα που προσφέρονται σε ένα Fachhochschule είναι σχεδιασμένα να προετοιμάσουν τους σπουδαστές για εργασία σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που δεν έχουν ακαδημαϊκό προσανατολισμό, όπως η πληροφορική, η νοσηλευτική και οι επιχειρήσεις. Τα Γερμανικά κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνησή τους διατηρούν επίσης αρκετά FH που εκπαιδεύουν σπουδαστές που επιθυμούν μια σταδιοδρομία στο δημόσιο τομέα. Οι σπουδαστές δεν μπορούν να αποκτήσουν διδακτορικό σε ένα Fachhochschule.

Κολλέγια τεχνών, κινηματογράφου και μουσικής παρέχουν δημιουργικά προγράμματα για σπουδαστές που επιθυμούν μια καριέρα στις καλές τέχνες, το σχέδιο μόδας, τις γραφικές τέχνες και την μουσική. Για αιώνες, η Γερμανία έχει κάνει μια τεράστια συνεισφορά στον κόσμο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας και της μουσικής παράγοντας λαμπρούς συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες όπως ο Μότσαρτ, ο Μπραμς, ο Έσσε, ο Μαρξ Ερνστ και ο Νίτσε και συνεχίζει να είναι μια ισχυρή δύναμη στον κόσμο των καλών τεχνών, του κινηματογράφου και της μόδας.

Φοιτώντας σε ένα Γερμανικό Πανεπιστήμιο

Όλοι οι σπουδαστές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ένα πανεπιστήμιο στη Γερμανία πρέπει να δώσουν ένα αντίγραφο του Abitur τους, ένα έγγραφο που χρησιμοποιείται και στην Εσθονία και τη Φινλανδία, για να αναδείξουν την επιτυχή ολοκλήρωση των τελικών εξετάσεων που δίνονται στο τελευταίο έτος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ οι Γερμανοί πολίτες που δεν έχουν ένα Abitur μπορούν να δώσουν ένα άλλο τεστ που ονομάζεται Begabtenprüfung (κυριολεκτικά τεστ επάρκειας), προκειμένου να φοιτήσουν σε ένα πανεπιστήμιο, οι ξένοι φοιτητές, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να επιδείξουν βαθμολογία στο Τεστ Αμερικανικού Κολλεγίου (A.C.T.) ή στο Τεστ Σχολικής Αξιολόγησης (S.A.T.) τουλάχιστον 28 και 1300, αντίστοιχα, για να προκριθούν για την εισαγωγή τους. Απολυτήρια Λυκείου παρόμοια με εκείνα των Η.Π.Α. δε θεωρούνται ισοδύναμα ενός Abitur και γενικά δε θα δώσουν στον σπουδαστή την ευκαιρία να εισαχθεί σε ένα Γερμανικό κολλέγιο ή πανεπιστήμιο.

Ορισμένα πανεπιστήμια και κολλέγια απονείμουν υποτροφίες σε σπουδαστές για να πληρώσουν τα βιβλία τους και τα έξοδα διαμονής τους. Ωστόσο, ένας νόμος που ονομάζεται Bundesausbildungsförderungsgesetz διασφαλίζει για τους οικονομικά ασθενέστερους έως και 650 ευρώ (860 δολάρια Αμερικής) κάθε μήνα για τα τέσσερα ή πέντε χρόνια που χρειάζεται κανείς για να ολοκληρώσει ένα πτυχίο πανεπιστημίου. Τυπικά, το μισό αυτού του ποσού χρειάζεται να επιστραφεί στο κράτος ως άτοκο δάνειο.

Σε γενικές γραμμές, η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα Γερμανικά, οπότε οι σπουδαστές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ένα Γερμανικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχουν επαρκή γνώση της Γερμανικής γλώσσας.

Γερμανική Βίζα για Ξένους Σπουδαστές

Για σύντομη διαμονή έως και τρεις μήνες (παραδείγματος χάρη για σπουδαστές που παρακολουθούν καλοκαιρινά μαθήματα), απαιτείται η βίζα Σένγκεν για να παραμείνετε στη χώρα. Οι σπουδαστές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως, αν επιλέξουν να αποκτήσουν μια βίζα Σένγκεν, θα πρέπει να φύγουν από τη Γερμανία μετά το πέρας των τριών μηνών και θα πρέπει να κάνουν το πρόγραμμά τους αναλόγως πριν κάνουν αίτηση για αυτού του είδους τη βίζα.

Η εθνική βίζα είναι απαραίτητη αν σκοπεύετε να παραμείνετε περισσότερο από τρεις μήνες. Οι σπουδαστές θα πρέπει να καταστήσουν σαφές το λόγο που ζητούν μια εθνική βίζα και να δηλώσουν στην αίτηση αν ολοκληρώνουν κάποιο διδακτορικό ή εγγράφονται σε κάποιο πλήρες πρόγραμμα. Επιπλέον, θα χρειαστούν τα παρακάτω έγγραφα προτού οι σπουδαστές κάνουν αίτηση για μια βίζα: επιστολή εισαγωγής, κάρτα ασφάλισης υγείας, απόδειξη των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των εξετάσεών σας, απόδειξη πως γνωρίζετε να μιλάτε και να γράφετε Γερμανικά ή ότι σκοπεύετε να παρακολουθήσετε μαθήματα Γερμανικής γλώσσας ως μέρος του προγράμματος σπουδών σας.

Γιατί να Σπουδάσω στη Γερμανία;

Η Γερμανία έχει χαρακτηριστεί από πολλές διεθνείς εκπαιδευτικές ομάδες ως μια από τις πιο υποστηρικτικές χώρες για σπουδαστές που επιθυμούν να αποκτήσουν το πτυχίο τους σε μια χώρα εκτός της δικής τους. Αυτή την αναγνώριση συμπληρώνει το γεγονός ότι τα δίδακτρα που χρεώνονται από πολλά Γερμανικά πανεπιστήμια είναι από ελάχιστα έως καθόλου, κάνοντας έτσι τις σπουδές στη Γερμανία μια ακόμη πιο ελκυστική και συναρπαστική προοπτική για τους σπουδαστές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μια σχολή σε χώρα διαφορετική από τη δική τους.

Απαιτήσεις βίζας

 1. Visa για μαθήματα γλώσσας (Visa for Language Learning) – η τέλεια επιλογή για όσους θέλουν να μάθουν τη γερμανική γλώσσα στη Γερμανία.
 2. Βίζα Αίτησης Φοιτητή (Visum Zur Studienbewerbung) – εάν θέλετε να σπουδάσετε στη Γερμανία, αλλά εξακολουθείτε να προσπαθείτε να βρείτε το σωστό πρόγραμμα ή δεν έχετε λάβει ακόμη την επιστολή επιβεβαίωσης από το πανεπιστήμιό σας.
 3. Φοιτητική Βίζα (Visum Zu Studienzwecken) – εάν έχετε ήδη γίνει δεκτός σε γερμανικό πανεπιστήμιο.

Τι είδους Visa χρειάζεστε;

Όνομα βίζας

Visa για το μάθημα γλώσσας; Φοιτητική Αίτηση Βίζα? Φοιτητική Βίζα

Τιμή και νόμισμα

EUR 60

Θα πρέπει να περιμένετε να πληρώσετε 60 € (~74 $ ΗΠΑ) για τη φοιτητική σας βίζα στη Γερμανία.

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα;

Για πολίτες από την ΕΕ ή από την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία ή το Λιχτενστάιν, είναι απαραίτητο μόνο να έχουν ταυτότητα για την είσοδο στη Γερμανία. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε βίζα.

Οι πολίτες από την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη βίζα τους ακόμη και μετά την άφιξή τους στη Γερμανία.

Για πολίτες από άλλες χώρες, είναι απαραίτητο να υποβάλουν αίτηση για βίζα πριν έρθουν στη Γερμανία.

Εάν μείνετε λιγότερο από 90 ημέρες στη Γερμανία, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι κανονισμοί. Πολίτες από ορισμένες χώρες μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία για αυτό το διάστημα χωρίς βίζα. Αυτά είναι Βενεζουέλα, Πόλη του Βατικανού, Ουρουγουάη, Σιγκαπούρη, Σεϋχέλλες, Παραγουάη, Παναμάς, Νικαράγουα, Μεξικό, Μαυρίκιος, Μαλαισία, Μακάο, Κροατία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Μπρουνέι, Βραζιλία, Βολιβία, Βερμούδες, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες και την Αργεντινή.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για τις πιο πρόσφατες απαιτήσεις βίζας για όλες τις χώρες: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenhalt/visabestimmungen-node

Πού μπορείτε να κάνετε την αίτηση;

Γερμανική πρεσβεία ή προξενείο

Θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για βίζα από τη γερμανική πρεσβεία ή το προξενείο στη χώρα σας.

Δικτυακός τόπος:

Πώς να κάνετε την αίτηση;

Αρχικά, πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για μια συνέντευξη για βίζα. Την ημέρα της συνέντευξης, θα πρέπει να προσφέρετε τα έγγραφα της αίτησης βίζας.

Τα έγγραφα που χρειάζεστε συνήθως είναι:

 • Συμπληρωμένο έντυπο αίτησης
 • Διαβατήριο σε ισχύ
 • Δύο φωτογραφίες
 • Επιστολή που δείχνει ότι έχετε γίνει δεκτός από ένα γερμανικό πανεπιστήμιο
 • Μεταγραφή ακαδημαϊκού αρχείου
 • Πιστοποιητικό γνώσης της γερμανικής γλώσσας ή απόδειξη ότι σκοπεύετε να παρακολουθήσετε μάθημα γλώσσας στη Γερμανία (εάν σπουδάζετε στα γερμανικά)
 • Απόδειξη ότι έχετε επαρκή κεφάλαια για να συντηρήσετε τον εαυτό σας όσο ζείτε στη Γερμανία (8.700€ ετησίως, που είναι περίπου ~9.390$)
 • Πιστοποιητικό που δείχνει ότι έχετε αγοράσει ασφάλεια υγείας
 • Δήλωση γνησιότητας των εγγράφων που υποβάλλονται

Ανάλογα με την πρεσβεία, μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσκομίσετε αποδείξεις ότι δεν έχετε ποινικό μητρώο.

Όλοι πρέπει να εγγραφούν στις τοπικές αρχές εγγραφής (Einwohnermeldeamt) την πρώτη εβδομάδα από την άφιξή τους στη Γερμανία. Θα χρειαστεί να λάβετε το διαβατήριό σας/την εθνική σας ταυτότητα (και τη βίζα εάν χρειάζεται), την απόδειξη της διεύθυνσής σας στη Γερμανία (π.χ. ένα συμφωνητικό ενοικίασης από τον ιδιοκτήτη σας) και πιθανώς το πιστοποιητικό εγγραφής από το μάθημά σας. Θα σας δοθεί επιβεβαίωση εγγραφής.

Πότε πρέπει να κάνετε αίτηση;

Η εξέταση της αίτησης θεώρησης διαρκεί συνήθως περίπου 6 έως 8 εβδομάδες για ένα μάθημα γλώσσας. Ωστόσο, εάν το μάθημα γλώσσας είναι μεγαλύτερο από τρεις μήνες, ο χρόνος που απαιτείται για την επεξεργασία της αίτησης μπορεί να επεκταθεί έως και 8 έως 10 εβδομάδες. Και κατά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών, οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν εντός της περιόδου αναμονής. Έτσι, οι φοιτητές που απαιτούν φοιτητική βίζα για τη Γερμανία θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους πολύ νωρίτερα πριν από την έναρξη του μαθήματος. Θα πρέπει να κάνετε αίτηση το συντομότερο δυνατό και τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη μετακόμισή σας στη χώρα.

Οι θεωρήσεις σπουδών ισχύουν μόνο για τη διάρκεια του μαθήματος ή του προγράμματος. Οι άδειες διαμονής εκδίδονται συνήθως για ένα έτος, αλλά μπορούν να παραταθούν.

Χρόνος επεξεργασίας

8 Weeks

Ευκαιρίες εργασίας

Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ και της Ελβετίας μπορούν να εργαστούν ελεύθερα στη Γερμανία, αλλά όχι περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι πολίτες ΕΕ/ΕΟΧ/Ελβετοί (τώρα συμπεριλαμβανομένων των Κροατών από τον Ιούλιο του 2015) επιτρέπεται να εργάζονται έως και 120 πλήρεις ή 240 μισές ημέρες το χρόνο (συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής εργασίας) χωρίς άδειες. Μπορείτε να εργαστείτε περισσότερες ώρες εάν απασχοληθείτε στο πανεπιστήμιο ως φοιτητής ή μεταπτυχιακός βοηθός. για άλλους τύπους απασχόλησης θα χρειαστείτε άδεια από την Agentur für Arbeit (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης) και την Αρχή Αλλοδαπών για να υπερβείτε το όριο 120/240. Το Studienkolleg και οι φοιτητές ξένων γλωσσών χρειάζονται άδεια από αυτές τις αρχές για να αναλάβουν οποιαδήποτε εργασία. Οι φοιτητές δεν μπορούν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι.

Ωρες την εβδομάδα

20

Γιατί χρειάζεστε αυτό το είδος βίζας;

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί η αίτησή σας για βίζα για γερμανική φοιτητική βίζα:

 • Κακή οικονομική κατάσταση
 • Κακό ακαδημαϊκό προφίλ
 • Έλλειψη προετοιμασίας για τη συνέντευξή σας
 • Ανεπαρκές επίπεδο γλώσσας (γερμανικά ή αγγλικά)
 • Ασυνέπεια με την επιλογή του προγράμματος σπουδών σας