Keystone logo
Academy of Fine Arts, Katowice

Academy of Fine Arts, Katowice

Academy of Fine Arts, Katowice

Εισαγωγή

Σχετικά με την Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Κατοβίτσε

Είμαστε καλλιτέχνες, σχεδιαστές και ερευνητές. Η Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Κατοβίτσε είναι τόπος συνάντησης, πεδίο ανταλλαγής ιδεών γύρω από την ενεργό συμμετοχή στον πολιτισμό, την κριτική αντίληψη και την κοινωνική αλλαγή.

Δημιουργούμε μια διαφορετική κοινότητα ανθρώπων που δεν θέλουν να είναι ουδέτεροι. Το ουδέτερο δεν είναι φυσικό.

Από την παράδοση του τόπου όπου λειτουργούμε, βασιζόμαστε στην ηθική της εργασίας και στην ικανότητα κατανόησης της φύσης του μετασχηματισμού.

Αριθμητικά στοιχεία:

 • 70 χρόνια ύπαρξης
 • 17 χρόνια ανεξαρτησίας
 • 2 σχολές
 • 4 τομείς μελέτης
 • 526 μαθητές
 • 28 διδάκτορες
 • 134 εκπαιδευτικοί
 • Συνολικά 212 εργαζόμενοι
 • 1 πανεπιστημιούπολη: 3 κτίρια
 • Συνολική έκταση 21.141,60 m2

Ιστορία

Η Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Katowice είναι ανεξάρτητος κρατικός φορέας ανώτερης εκπαίδευσης από το 2001.

Το σχολείο ιδρύθηκε ως υποκατάστημα ιδρύματος του Βρότσλαβ το 1947 και αργότερα λειτουργούσε ως τμήμα του παλαιότερου πανεπιστημίου τέχνης της Πολωνίας στην Κρακοβία.
Το πιο σημαντικό, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του σχολείου, διατηρήσαμε επιτυχώς την οικεία ατμόσφαιρα, αναπτύξαμε ένα μορφωτικό στυλ εκπαίδευσης και ορίσαμε την τέχνη και το σχεδιασμό ως τους κύριους τομείς της έρευνας.

Το 2017, ο Υπουργός Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα αξιολόγησης των πολωνικών ακαδημαϊκών σχολών. Η Σχολή Καλών Τεχνών κατατάσσεται Α, και η Σχολή Design A. Κανένα άλλο σχολείο τέχνης στην Πολωνία δεν έχει ταξινομηθεί τόσο ψηλά.

Priscilla Du Preez / Unsplash

114334_photo-1523240795612-9a054b0db644.jpg

Πανεπιστημιούπολη

Η πανεπιστημιούπολη ASP είναι ένα ορατό σημάδι της ένταξής μας.

Το παλαιότερο από τα 3 κτίρια - μια εικόνα της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής - είναι σήμερα η έδρα των πανεπιστημιακών αρχών, της διοίκησης και της Σχολής Σχεδιασμού. Τα τμήματα Γραφικών Τεχνών και Γραφιστικής στεγάζονται σε ένα προσαρμοσμένο στρατιωτικό κτίριο στρατώνες και συνδέονται με ένα σύγχρονο κτίριο που βρίσκεται ανάμεσα τους, σχεδιασμένο ως χώρος εκπαίδευσης και χώρου για πολιτιστικές δραστηριότητες. Εδώ θα βρείτε το Τμήμα Ζωγραφικής και τα στούντιο που είναι διαθέσιμοι σε όλους τους μαθητές: ζωγραφική, ζωγραφική, γλυπτική, κινηματογραφικό στούντιο, σεμινάρια και εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστήρια παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, μοντελοποίηση και αίθουσα χωρικών δραστηριοτήτων, για έργα μεγάλου μεγέθους, αίθουσα βιβλιοθήκης, αίθουσας και αίθουσας κινηματογράφου, εστιατόριο και κατάστημα με είδη τέχνης.

Η γκαλερί Rondo Sztuki της Ακαδημίας βρίσκεται στο κέντρο του Κατοβίτσε.

Κατοβίτσε

Το Katowice βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού: από κέντρο βαριάς βιομηχανίας, γίνεται τόπος πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και επαγγελματικών συναντήσεων.

Η μετάβαση αντιπροσωπεύεται από τη Ζώνη Πολιτισμού, που δημιουργήθηκε στην τοποθεσία του πρώην κοιτασμάτων άνθρακα του Κατοβίτσε και περιλαμβάνει το Μουσείο της Σιλεσίας, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Πολωνικού Ραδιοφώνου και το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Το αστικό τοπίο του Κατοβίτσε είναι ένα χωρικό κολάζ: οικογενειακά σπίτια (παλιές πολυκατοικίες για τους ανθρακωρύχους), μοντερνιστικά τετράγωνα και εικόνες σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όλα δείχνουν τη δυναμικά μεταβαλλόμενη ιστορία της πόλης και την ποικιλομορφία της - τις τοπικές της προσκολλήσεις και τις παγκόσμιες φιλοδοξίες.

Το 2015, η Κατοβίτσε έγινε Δημιουργική Πόλη της UNESCO ως Πόλη της Μουσικής, φιλοξενώντας ηλεκτρονικά και εναλλακτικά μουσικά φεστιβάλ: Φεστιβάλ Tauron Nowa Muzyka, Φεστιβάλ OFF, Φεστιβάλ Rawa Blues. Η πόλη φιλοξενεί διάσημους μουσικούς και καλλιτέχνες: τον Wojciech Kilar, τον Henryk Mikołaj Górecki, τον Hans Bellmer, τον Konrad Swinarski.

Το Κατοβίτσε είναι επίσης τόπος μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα το 2018 (COP24).

Τοποθεσίες

 • Katowice

  Raciborska,37, 40-074, Katowice

Ερωτήσεις