
Μεταπτυχιακό στη Ζύμωση Τροφίμων
San Sebastián, Ισπανία
ΔΙΆΡΚΕΙΑ
9 Months
ΓΛΏΣΣΕΣ
Αγγλικά
ΡΥΘΜΌΣ
Πλήρης απασχόληση
ΠΡΟΘΕΣΜΊΑ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ
15 Sep 2025
ΠΡΩΙΜΌΤΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΈΝΑΡΞΗΣ
Oct 2025
ΔΊΔΑΚΤΡΑ
EUR 10.794 / per year *
ΜΟΡΦΉ ΜΕΛΈΤΗΣ
Στην Πανεπιστημιούπολη
* για το πρώτο έτος | 3.558 € για δεύτερο έτος
Εισαγωγή
Επαναπροσδιορίστε τη βιομηχανία τροφίμων με προηγμένες γνώσεις στη ζύμωση, την επιστήμη και τη βιωσιμότητα.
Το Μεταπτυχιακό στη Ζύμωση Τροφίμων , μοναδικό στην παγκόσμια προσέγγισή του, ενσωματώνει μικροβιολογία, ενζυμολογία, βιοτεχνολογία, γαστρονομία, ανθρωπολογία και κοινωνιολογία, εκπαιδεύει επαγγελματίες να καινοτομούν στη δημιουργία, ανάπτυξη και ανάλυση των ζυμωμένων τροφίμων από κοινωνική άποψη, επιστημονική και επιστημονική άποψη.
Πάνω από 90 ECTS (1,5 έτος) , θα συνδυάσετε τη θεωρητική μάθηση με την εφαρμοσμένη πρακτική, κατέχοντας επιστημονικά εργαλεία, μαγειρικές τεχνικές και μεθοδολογίες αιχμής . Από το σχεδιασμό διαδικασιών ζύμωσης έως την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων προϊόντων διατροφής , θα αναλύσετε αισθητηριακές, διατροφικές και πολιτιστικές πτυχές, γεφυρώνοντας την παράδοση με τη σύγχρονη βιωσιμότητα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια ανάλυσης δεδομένων, εργαστηριακή έρευνα και επισκέψεις σε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου , παρέχοντας πρακτική εμπειρία σε πραγματικές προκλήσεις. Θα αναπτύξετε διεπιστημονικά έργα σε συνεργασία με διεθνή ιδρύματα , όπως το Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Πανεπιστήμιο του Άαρχους και άλλα.
Μια διακεκριμένη σχολή ειδικών στη ζύμωση, καινοτόμοι σεφ και επιστήμονες βιοτεχνολογίας θα σας καθοδηγήσουν σε όλο το πρόγραμμα.
Αυτό το μεταπτυχιακό σάς προετοιμάζει για βασικούς ρόλους όπως προγραμματιστής προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, σύμβουλος βιοτεχνολογίας τροφίμων ή ερευνητής στην ποιότητα και την καινοτομία τροφίμων . Θα συμβάλετε στην ανάπτυξη μοναδικών, υψηλής ποιότητας τροφίμων που σέβονται την παράδοση, ενώ παράλληλα θα πρωτοπορήσετε βιώσιμες διαδικασίες που θα επαναπροσδιορίσουν τη βιομηχανία τροφίμων .
Πρακτικές πληροφορίες
- Ημερομηνία έναρξης: Οκτώβριος 2025
- Προθεσμία Εγγραφών: 15 Σεπτεμβρίου 2025
- Γλώσσα: Αγγλικά
- Διάρκεια: 90 ECTS
- 20 διαθέσιμοι κουλοχέρηδες
- Μάθηση με βάση την Πανεπιστημιούπολη
- Τοποθεσία: GOe Gastronomy Open Ecosystem
- Ακαδημαϊκή περίοδος:
- Πρώτο έτος: από τον Οκτώβριο του 2025 έως τον Ιούνιο του 2026
- Δεύτερο Έτος: από τον Σεπτέμβριο του 2026 έως τον Ιανουάριο του 2027
- Διαδρομή για διδακτορικό
- Τύπος πτυχίου: Επίσημο πτυχίο από το Mondragon Unibertsitatea, που προσφέρεται από τη Σχολή Γαστρονομικών Επιστημών – Basque Culinary Center
- Πτυχίο: Μεταπτυχιακό στη Ζύμωση Τροφίμων
Ευκαιρίες καριέρας
Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού τίτλου στη Ζύμωση Τροφίμων, οι απόφοιτοι θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν στρατηγικούς ρόλους σε διάφορους τομείς εντός της ζύμωσης τροφίμων, της μαγειρικής καινοτομίας και των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων. Τα μονοπάτια σταδιοδρομίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Βιομηχανία Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας
- Συμμετοχή σε ομάδες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για τη δημιουργία και βελτιστοποίηση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τυριά, αλκοολούχα ποτά και προβιοτικά.
- Εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων στις διαδικασίες ζύμωσης, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα.
- Ανάπτυξη βιώσιμων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση με παρατεταμένη διάρκεια ζωής, συμβάλλοντας στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Συμβουλευτική και Στρατηγική Ζύμωσης
- Στρατηγικές συμβουλές για το σχεδιασμό και την αναμόρφωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, βελτιστοποιώντας τις αισθητηριακές, διατροφικές και αγοραίες ιδιότητές τους.
- Συνεργασία στην εφαρμογή καινοτόμων και βιώσιμων διαδικασιών σε εταιρείες τροφίμων και startups.
Γαστρονομία και Εστίαση
- Καινοτομία σε μενού και γαστρονομικές προτάσεις χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές ζύμωσης για τη δημιουργία μοναδικών, υψηλής ποιότητας εμπειριών.
- Συνεργασία με σεφ και εστιατόρια για την ενσωμάτωση των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στη σύγχρονη κουζίνα.
Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία
- Δημιουργία startups που επικεντρώνονται στην παραγωγή και εμπορία καινοτόμων προϊόντων ζύμωσης.
- Ανάπτυξη διασπαστικών τεχνολογιών και διαδικασιών στη βιομηχανία τροφίμων, εφαρμόζοντας αρχές ζύμωσης.
Ερευνα
- Σχεδιασμός και εκτέλεση διεπιστημονικών ερευνητικών έργων σε τεχνολογίες μικροβιολογίας, ενζυμολογίας και ζυμωμένων τροφίμων.
- Συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για τη διερεύνηση νέων εφαρμογών ζύμωσης σε τρόφιμα και ποτά.
Αναδυόμενες Περιοχές
- Εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων και ανάλυση δεδομένων στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών ζύμωσης.
- Καινοτομία στα τρόφιμα που ενσωματώνουν την υγεία, τη βιωσιμότητα και τις πολιτιστικές παραδόσεις.
Μπορείτε να προσθέσετε αξία σε:
- Κορυφαίες εταιρείες στις βιομηχανίες τροφίμων, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.
- Καινοτόμες startups που αναπτύσσουν βιώσιμα και ζυμωμένα προϊόντα.
- Ακαδημαϊκά ιδρύματα και τεχνολογικά κέντρα αφιερωμένα στην έρευνα τροφίμων.
- Κυβερνητικές οργανώσεις και ΜΚΟ που προωθούν την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.
Αυτό το ευρύ φάσμα ευκαιριών θα σας επιτρέψει να ενσωματωθείτε αποτελεσματικά σε αναπτυσσόμενους τομείς , συμβάλλοντας στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα σε μια παγκόσμια αγορά.
Αποτέλεσμα προγράμματος
- Κατακτήστε την επιστήμη και την τεχνολογία της ζύμωσης αναπτύσσοντας δεξιότητες και χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθοδολογίες για την κατανόηση, τη βελτιστοποίηση και την εφαρμογή των διαδικασιών ζύμωσης σε τρόφιμα και ποτά
- Προώθηση της βιωσιμότητας και της καινοτομίας στη βιομηχανία τροφίμων σχεδιάζοντας πρακτικές ζύμωσης που σέβονται τη μικροβιακή βιοποικιλότητα, βελτιστοποιούν τους πόρους, μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας αγοράς
- Αποκτήστε γερές βάσεις στην εφαρμοσμένη έρευνα, ειδικά προσανατολισμένη στον τομέα και την ανάπτυξη γαστρονομικών περιοχών.
- Προωθήστε μια διεπιστημονική και συνεργατική προοπτική, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες ικανούς να ενσωματώσουν τη γνώση στη βιοτεχνολογία, τις μαγειρικές επιστήμες, την ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων στον τομέα των τροφίμων.
- Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της ηγεσίας στη ζύμωση, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ έρευνας, επαγγελματικής πρακτικής και βιωσιμότητας και ανάπτυξη ικανοτήτων για την εφαρμογή τεχνικών ζύμωσης στη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο και την είσοδο
Ιδανικοί μαθητές
Το Μεταπτυχιακό στη Ζύμωση Τροφίμων έχει σχεδιαστεί για φοιτητές και επαγγελματίες που επιδιώκουν να ειδικευτούν στη μικροβιολογία τροφίμων, την τεχνολογία ζύμωσης και τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων , εξοπλίζοντάς τους με επιστημονική, τεχνική και μαγειρική τεχνογνωσία που εφαρμόζεται στην ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και καινοτομία διαδικασιών ζύμωσης σε διάφορες βιομηχανίες.
Αυτό το Master είναι ιδανικό για
- Πτυχιούχοι Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, Γαστρονομία και Μαγειρικές Τέχνες, Ανθρώπινη Διατροφή και Διαιτολογία, Βιοτεχνολογία και Μικροβιολογία, Βιολογία και Βιοχημεία, Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Μηχανική Αγροτροφίας, Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διοίκηση (με έμφαση στην καινοτομία τροφίμων καθώς και σε συναφείς κλάδους).
- Επαγγελματίες στις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και βιοτεχνολογίας που θέλουν να επεκτείνουν την εμπειρία τους στις διαδικασίες ζύμωσης και στη βιώσιμη καινοτομία.
- Ερευνητές και ακαδημαϊκοί που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν καινοτόμες μεθοδολογίες στη μικροβιολογία των τροφίμων, την ενζυμολογία και την ανάπτυξη προϊόντων με γνώμονα τη ζύμωση.
Καθ' όλη τη διάρκεια του Master's, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν ικανότητες σε
- Εφαρμογή επιστημονικών μεθοδολογιών σε διαδικασίες ζύμωσης, από τη μικροβιακή οικολογία έως την ενζυμική βιομετατροπή.
- Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ζύμωσης, βελτιστοποίησης αισθητηριακών, διατροφικών και βιωσιμότητας πτυχών.
- Εφαρμογή στρατηγικών βιώσιμης ζύμωσης για τη βελτίωση της συντήρησης, της ποιότητας και της λειτουργικότητας των τροφίμων.
- Βελτιστοποίηση τεχνικών βιομηχανικής ζύμωσης, ενσωμάτωση βιοτεχνολογικών εργαλείων και καινοτομιών επεξεργασίας τροφίμων.
Δεν είστε σίγουροι αν το προφίλ σας ταιριάζει; Εάν το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο ή η επαγγελματική σας εμπειρία δεν αναφέρεται, επικοινωνήστε μαζί μας για να αξιολογήσουμε το προφίλ σας και να παρέχουμε εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Εισαγωγές
Διδακτέα ύλη
Το Πρόγραμμα ενσωματώνει προηγμένες θεωρητικές γνώσεις με πρακτικές εφαρμογές, εξοπλίζοντας τους μαθητές με βασικές ικανότητες στην αισθητηριακή ανάλυση και την επιστήμη των καταναλωτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης Μεταπτυχιακή Διατριβή (TFM).
1ο έτος
1ο εξάμηνο
- Μικροβιολογία τροφίμων
- Ενζυμολογία τροφίμων
- Ενόργανη και Αισθητηριακή Ανάλυση
- Μαγειρικές Τεχνικές και Διαδικασίες
- Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία των Ζυμωμένων Τροφίμων
2ο εξάμηνο
- Βιοτεχνολογία Ζυμωμένων Τροφίμων
- Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
- Εφαρμοσμένη Στατιστική για Επιστήμες Ζύμωσης
- Σχεδιασμός Ζυμωμένων Τροφίμων
- Τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση σε όλο τον κόσμο
- Έρευνα και Καινοτομία στη Γαστρονομία
2ο Έτος
3ο Εξάμηνο
- Διδακτορική Διατριβή
Διδακτορική Διατριβή
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους , θα αναπτύξετε μια Μεταπτυχιακή Διατριβή σε κορυφαίες εταιρείες , εργαστήρια ή τεχνολογικά κέντρα , τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό το έργο θα σας επιτρέψει να εφαρμόσετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις που αποκτήθηκαν σε όλο το πρόγραμμα σε ένα πραγματικό επαγγελματικό πλαίσιο.
- Ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση.
- Έρευνα για τις διαδικασίες βιώσιμης ζύμωσης.
- Ανάλυση της πολιτιστικής και αισθητηριακής επίδρασης των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση.
Δίδακτρα προγράμματος
Παράδοση προγραμμάτων
Το Μεταπτυχιακό στη Ζύμωση Τροφίμων παραδίδεται μέσω της μεθοδολογίας Learn-by-Doing , η οποία βασίζεται στην πρακτική, τον πειραματισμό και τη συνεργατική μάθηση . Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι αποκτάτε βασικές ικανότητες στην επιστήμη της ζύμωσης και τη βιοτεχνολογία, ενώ τις εφαρμόζετε σταδιακά σε σενάρια πραγματικού κόσμου. Το πρόγραμμα ακολουθεί μια δομημένη, προοδευτική προσέγγιση μάθησης, που συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με εφαρμοσμένες δραστηριότητες και έργα πραγματικού κόσμου.
Βασικά Στοιχεία Μεθοδολογίας
- Θεωρητικά - Πρακτικά Μαθήματα: Ενδιαφέρουσες συνεδρίες που ενθαρρύνουν την επιστημονική συζήτηση και την κριτική σκέψη, καλύπτοντας τομείς όπως η μικροβιολογία, η ενζυμολογία, η βιοχημεία και η τεχνολογία τροφίμων.
- Μελέτες περίπτωσης και προσομοιώσεις: Ανάλυση πραγματικών προκλήσεων της βιομηχανίας, σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διαδικασιών ζύμωσης για τη δημιουργία βιώσιμων και λειτουργικών προϊόντων.
- Ομαδικά έργα και ανάπτυξη διαδικασίας ζύμωσης: Πολυεπιστημονικά έργα που επικεντρώνονται στην έρευνα και την καινοτομία προϊόντων, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, σεφ και επιχειρηματιών.
- Masterclasses και σεμινάρια με ειδικούς του κλάδου: Ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με κορυφαίους ερευνητές, ειδικούς ζύμωσης και τεχνολόγους τροφίμων, εξερευνώντας τις αναδυόμενες τάσεις και καινοτομίες στα μικροβιακά οικοσυστήματα και τη βιοτεχνολογία.
Βασικές μαθησιακές εμπειρίες:
- Ζυμωμένος σχεδιασμός τροφίμων: Εργαστήρια όπου οι μαθητές δημιουργούν, δοκιμάζουν και τελειοποιούν νέα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, εξισορροπώντας τη γεύση, τη διατροφή και τη βιωσιμότητα.
- Εργαστηριακές πρακτικές: Πρακτική εμπειρία στη βελτιστοποίηση της ζύμωσης, την αισθητηριακή αξιολόγηση και τον μικροβιακό έλεγχο, με την εφαρμογή βιοτεχνολογικών εργαλείων σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον.
- Μεταπτυχιακή διατριβή: Τελικό ατομικό έργο που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του πραγματικού κόσμου, ενσωματώνει την επιστημονική έρευνα και την επαγγελματική εφαρμογή.
Σύστημα αξιολόγησης:
Το πρόγραμμα εφαρμόζει ένα μοντέλο συνεχούς αξιολόγησης που συμπληρώνεται από δομημένα ορόσημα αξιολόγησης. Το σύστημα αξιολόγησης περιλαμβάνει:
- Ενεργή συμμετοχή σε διαδραστικά μαθήματα, πρακτικά εργαστήρια και ερευνητικές συζητήσεις.
- Ανάπτυξη και παρουσίαση ατομικών και ομαδικών έργων, εφαρμόζοντας την επιστήμη της ζύμωσης στις προκλήσεις της βιομηχανίας.
- Πρακτική εκπαίδευση σε εργαστήρια μικροβιολογίας και ζύμωσης, βελτιστοποίηση διαδικασιών παραγωγής και αισθητηριακών ιδιοτήτων.
- Αξιολογήσεις μελέτης περίπτωσης και εφαρμοσμένες προσομοιώσεις, δοκιμάζοντας την επίδραση διαφορετικών τεχνικών ζύμωσης.
- Τεχνικές αξιολογήσεις και αξιολογήσεις που βασίζονται στην έρευνα για την ενίσχυση της θεωρητικής κατανόησης.
- Ολοκλήρωση Μεταπτυχιακής Διατριβής, που επιδεικνύει προηγμένες αναλυτικές δεξιότητες και εφαρμογή μεθοδολογιών ζύμωσης σε πραγματικό κόσμο.