Keystone logo
© TESS
EC2U

EC2U

EC2U

Εισαγωγή

Τι είναι το EC2U ;

Η Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιούπολη των Πόλεων-Πανεπιστημίων ( EC2U ) είναι μια πολυπολιτισμική και πολύγλωσση Συμμαχία που αποτελείται από επτά μακροχρόνια πανεπιστήμια που ηγούνται από την εκπαίδευση και την έρευνα, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, από τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, το Πανεπιστήμιο του Ιασίου, το Πανεπιστήμιο της Ιένας, το Πανεπιστήμιο της Παβίας, το Πανεπιστήμιο του Πουατιέ (Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα και το Πανεπιστήμιο του Τούρκου.

Η φιλοδοξία της Συμμαχίας είναι να αναπτύξει έναν καινοτόμο χώρο που θα επιτρέπει στην κινητικότητα να ρέει ελεύθερα μεταξύ των επτά πανεπιστημίων και των συνδεδεμένων πόλεων.

EC2U σε αριθμούς

 • 160 000 Μαθητές
 • 20 000 Διοικητικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί και ερευνητές
 • 30 Συνεργάτες
 • 1 600 000 πολίτες σε άμεση πρόσβαση

Μέλη

Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα (Πορτογαλία)

Εστιασμένο στο μέλλον και αναγνωρισμένο ως κύριος υποκινητής της αλλαγής, το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα έχει περισσότερους από 7 αιώνες εμπειρία στη δημιουργία και τη διάδοση γνώσης, πολιτισμού, επιστήμης και τεχνολογίας μέσω μελέτης, διδασκαλίας, έρευνας αιχμής και καινοτομίας στους πιο διαφορετικούς τομείς γνώσης.

Το UC είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην Πορτογαλία και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο και η ιστορία του χρονολογείται από τον αιώνα που ακολούθησε την ίδρυση της ίδιας της Πορτογαλίας, καθώς ιδρύθηκε το 1290. Το Πανεπιστήμιο εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη της Κοΐμπρα, ενώ άλλαξε το τοπίο του και το έκανε μια αληθινή Πόλη-Πανεπιστήμιο, όπου θα βρείτε μια κοσμοπολίτικη ακαδημία.

Πανεπιστήμιο του Ιασίου (Ρουμανία)

Το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza του Ιασίου, το πρώτο σύγχρονο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στη Ρουμανία (το 1860), κατατάσσεται συνεχώς 1 – 3 μεταξύ των ρουμανικών πανεπιστημίων όσον αφορά την έρευνα, την εκπαίδευση και τη θεσμική διαφάνεια. Με περίπου 23.000 φοιτητές και 2.000 προσωπικό πλήρους απασχόλησης στις 15 σχολές του, η ακαδημαϊκή προσφορά του πανεπιστημίου μας περιλαμβάνει 80 πτυχία σε επίπεδο πανεπιστημίου (4 στα αγγλικά, 1 στα γαλλικά), 116 προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου (14 στα αγγλικά, 1 στα γαλλικά), και 27 τομείς σπουδών σε διδακτορικό επίπεδο (όλα προσφέρονται και στα αγγλικά).

Πανεπιστήμιο της Ιένας (Γερμανία)

Το Πανεπιστήμιο Friedrich Schiller Jena ιδρύθηκε το 1558 και είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Γερμανίας. Κάποτε το κέντρο της γερμανικής φιλοσοφικής σκέψης, έχει γίνει ένα ίδρυμα ευρείας βάσης, έντασης έρευνας με παγκόσμια εμβέλεια και μια ακμάζουσα διεθνή κοινότητα με περισσότερους από 18.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από περισσότερες από 110 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πανεπιστήμιο της Παβίας (Ιταλία)

Το Πανεπιστήμιο της Παβίας (UNIPV) είναι ένα από τα παλαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο: ιδρύθηκε το 1361 και μέχρι τον 20ο αιώνα ήταν το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην περιοχή του Μιλάνου και στην περιοχή της Λομβαρδίας.

Σήμερα είναι ένα ολοκληρωμένο πανεπιστήμιο, το οποίο καλύπτει όλα τα θεματικά πεδία – Επιστήμη και Τεχνολογία, Μηχανική Επιστημών, Επιστήμες Ζωής, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες – και αποτελείται από 18 Τμήματα που προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε όλα τα επίπεδα, από πτυχία μέχρι διδακτορικά προγράμματα. Το ακαδημαϊκό προσωπικό αριθμεί περισσότερους από 900 καθηγητές και ερευνητές. 21.000 φοιτητές, τόσο από την Ιταλία όσο και από το εξωτερικό, σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο της Παβίας.

Πανεπιστήμιο του Πουατιέ (Γαλλία)

Το Πανεπιστήμιο του Πουατιέ, το οποίο ιδρύθηκε το 1431, είναι ένα πολυεπιστημονικό πανεπιστήμιο που εγγράφει 29.000 φοιτητές, 4.200 από τους οποίους είναι ξένοι φοιτητές από 120 διαφορετικές χώρες, εποπτευόμενοι από 2700 μέλη του προσωπικού (διοικητικό, διδακτικό προσωπικό και ερευνητές). Το Πουατιέ κατατάσσεται στη 2η θέση στη συνολική κατάταξη των μεγάλων φοιτητικών πόλεων στη Γαλλία το 2018-2019 και είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο με το 16% των ξένων φοιτητών.

Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα (Ισπανία)

Το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα ιδρύθηκε το 1218 και είναι ένα από τα τρία παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, με ένα ευρύ φάσμα Σχολών και Ερευνητικών Ινστιτούτων Επιστημών και Τεχνών. Το 2011, του απονεμήθηκε το καθεστώς Campus of International Excellence. Είναι το πανεπιστήμιο αναφοράς στην περιοχή του και πέρα από αυτήν (Καστίλη και Λεόν) και το «Alma Mater» σχεδόν όλων των ιστορικών πανεπιστημίων της Λατινικής Αμερικής.

Πανεπιστήμιο του Τούρκου (Φινλανδία)

Το Πανεπιστήμιο του Τούρκου (UTU) είναι ένα διεθνές ερευνητικό πανεπιστήμιο και μια ενεργή ακαδημαϊκή κοινότητα 25.000 φοιτητών και μελών προσωπικού από περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες. Η κύρια πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης Turku – κοντά στη μοναδική φύση και το αρχιπέλαγος της Νοτιοδυτικής Φινλανδίας. Ως ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στη Φινλανδία, το Πανεπιστήμιο του Τούρκου προσφέρει ευκαιρίες σπουδών και έρευνας σε επτά σχολές και επτά ειδικές μονάδες.

Τοποθεσίες

 • Poitiers

  Université de Poitiers - 15, rue de l'Hôtel Dieu - TSA 71117 - 86073 POITIERS Cedex 9, 86000, Poitiers

 • Iași

  Bulevardul Carol I, Nr.11, 700506, Iași

  • Salamanca

   Patio de Escuelas Mayores, 1, , Salamanca

   • Coimbra

    Rua Larga 3000-370, , Coimbra

    • Jena

     Universitätshauptgebäude Fürstengraben 1, 07743, Jena

     • Pavia

      C.so Strada Nuova, 65, 27100, Pavia

      • Turku

       Turun yliopisto, 20500, Turku

       Ερωτήσεις