Keystone logo
Jagiellonian University

Jagiellonian University

Jagiellonian University

Εισαγωγή

Ακαδημαϊκό Κέντρο μέσα από αιώνες

Η Κρακοβία είναι γνωστή ως κορυφαίο ακαδημαϊκό κέντρο στην Πολωνία από τον 14ο αιώνα. Αν και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αξιοσέβαστων πανεπιστημίων στη χώρα μας, είναι η Κρακοβία που θυμίζει αμέσως εικόνες φοιτητών συντροφικότητας και καθηγητών που κάνουν βόλτες στους δρόμους της Παλιάς Πόλης. Αυτή η μακραίωνη ακαδημαϊκή παράδοση συμβαδίζει με τη σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση και την τεχνολογία αιχμής. Για παράδειγμα, η Ruczaj, μια από τις συνοικίες που βρίσκονται στα περίχωρα της Κρακοβίας, μετατρέπεται γρήγορα σε ένα ακμάζον κέντρο φοιτητικής δραστηριότητας χάρη στην 3η Πανεπιστημιούπολη του Jagiellonian University. Το γεγονός ότι τα περισσότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο επιτρέπει μια πολύ στενή συνεργασία —όχι μόνο επιστημονική, αλλά και σχετική με τον πολιτισμό και τον ελεύθερο χρόνο.

Το Πανεπιστήμιο Jagiellonian είναι το παλαιότερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Πολωνία και ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε στις 12 Μαΐου 1364 από τον Πολωνό βασιλιά Casimir the Great. Το Ιωβηλαίο έτος 2014 σηματοδότησε την 650η επέτειο αυτού του αξιοσημείωτου γεγονότος. Από την αρχή του, το Jagiellonian University ήταν ένα διεθνές ίδρυμα. Πολωνοί, Ρουθηναίοι, Λιθουανοί, Ούγγροι, Γερμανοί, Τσέχοι, Ελβετοί, Άγγλοι, Ολλανδοί, Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, ακόμη και Τάταροι σπούδαζαν εδώ παλιά τα παλιά χρόνια.

Jagiellonian University σήμερα

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Jagiellonian περιλαμβάνει 16 Σχολές, όπου σχεδόν 4 χιλιάδες ακαδημαϊκό προσωπικό διεξάγει έρευνα και παρέχει εκπαίδευση σε περισσότερους από 40 χιλιάδες φοιτητές, στο πλαίσιο περισσότερων από 80 διαφορετικών τομέων σπουδών. Οι διαπρεπείς ερευνητές και η υπερσύγχρονη υποδομή καθιστούν την JU ένα από τα κορυφαία πολωνικά επιστημονικά ιδρύματα, που συνεργάζονται με μεγάλα ακαδημαϊκά κέντρα από όλο τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο Jagiellonian φιλοξενεί επίσης περίπου 150 φοιτητικές ενώσεις, όπου νέοι ερευνητές επιδιώκουν τα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα και αναπτύσσουν φιλίες με ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος τους.

Τα πιο μοναδικά έργα μεγάλης κλίμακας που εκτελούνται από το Jagiellonian University περιλαμβάνουν το Jagiellonian Center for Experimental Therapeutics, Małopolska Center for Biotechnology, Molecular Biotechnology for Health, OMICRON και Synchrotron Radiation Center "Solaris".

Αριστεία της έρευνας

Το κύρος του πανεπιστημίου τόσο στην Πολωνία όσο και στο εξωτερικό καταδεικνύεται από τα ευρέως αναγνωρισμένα ερευνητικά του επιτεύγματα. Οι επιστήμονες και οι γιατροί από το Ιατρικό Κολλέγιο JU πραγματοποιούν πρωτοποριακές μελέτες, π.χ. στην καρδιοχειρουργική, την ουρολογία και τη νευρολογία, που συχνά οδηγούν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων θεραπείας. Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί σε μερικά από τα πιο διάσημα διεθνή περιοδικά, για παράδειγμα European Journal of Cardio-Thoracic Medicine, New England Journal of Medicine και Lancet. Οι αρχαιολόγοι της JU εξερευνούν τα μυστικά αρχαίων τοποθεσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Κεντρική Αμερική, η Νότια Ασία και το Αλτάι. Οι αστρονόμοι συμμετέχουν στα σημαντικότερα διεθνή έργα στον τομέα τους, συμπεριλαμβανομένων των HESS και VIPERS, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας βιοτεχνολόγων της JU έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα εξειδικευμένα περιοδικά όπως Bioorganic and Medicinal Chemistry, Molecular Ecology Resources ή European Journal of Human Genetics . Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα αξιοσημείωτων επιτυχιών για τις οποίες το Πανεπιστήμιο Jagiellonian είναι διάσημο τα τελευταία χρόνια. Η τρέχουσα θέση της ΚΕ αντικατοπτρίζεται επίσης στον αυξανόμενο αριθμό των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στον αυξανόμενο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που χορηγούνται στα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της—υπήρξαν 8 αιτήσεις και 2 διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2007 και έως και 60 αιτήσεις και 11 διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2013. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το προσωπικό του Jagiellonian University έχει τιμηθεί με μια σειρά από διακρίσεις και βραβεία κύρους, συμπεριλαμβανομένων των ελίτ βραβείων του Ιδρύματος Πολωνικής Επιστήμης («Πολωνικά βραβεία Νόμπελ») που απονεμήθηκαν στους καθηγητές της JU: Jan Woleński, Tomasz Guzik και Jan Potempa κατά τη διάρκεια τα έτη 2010-2013.

Ζήστε και μάθετε στην Κρακοβία

Η θέση της Κρακοβίας είναι μοναδική για διάφορους λόγους. Εκτός από τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης πόλης, συμπεριλαμβανομένων πολύ καλά ανεπτυγμένων δημόσιων συγκοινωνιών, εύκολη πρόσβαση σε ξενώνες και φοιτητικούς κοιτώνες, καθώς και πολλά εμπορικά κέντρα και εστιατόρια, η Κρακοβία είναι επίσης πολύ κοντά στα Όρη Tatra (με πολλά χιονοδρομικά κέντρα και πεζοπορία διαδρομές κοντά στο Zakopane), τα πανέμορφα εθνικά πάρκα Pieniny και Ojców και το φαράγγι του ποταμού Dunajec, το οποίο προσφέρει μερικές ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για rafting. Επιπλέον, η Κρακοβία δεν απέχει πολύ από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Πράγα και η Βιέννη, έτσι τα ταξίδια για το Σαββατοκύριακο στις γειτονικές χώρες δεν αποτελούν πρόβλημα για τους ενθουσιώδεις ταξιδιώτες. Η Κρακοβία είναι επίσης σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, με γρήγορες και άνετες συνδέσεις λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων με άλλες πόλεις, τόσο στην Πολωνία όσο και στο εξωτερικό.

Ζωντανή αγορά εργασίας

Επειδή τα πανεπιστήμια της Κρακοβίας εκπαιδεύουν ειδικούς υψηλής ειδίκευσης σε όλους τους τομείς, δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις είναι πολύ συχνά εγκατεστημένες στην περιοχή. Οι διεθνείς επενδυτές δημιουργούν υποκαταστήματα των εταιρειών τους στην περιοχή για να εξασφαλίσουν την εισροή ειδικευμένων ειδικών. Αυτό προσφέρει στους υποψήφιους σπουδαστές ένα πλήθος ευκαιριών για να αναπτύξουν σταδιοδρομίες στα επιθυμητά επαγγέλματα τους.

Πόλη των βασιλιάδων

Η Κρακοβία είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Πολωνίας και, ως εκ τούτου, είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στην πολωνική παράδοση και πολιτισμό. Υπάρχει σχεδόν απτή αίσθηση της ιστορίας στην ατμόσφαιρα της Κρακοβίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και πολύ ζωντανή και γεμάτη ζωή. Γκαλερί, μουσεία, θέατρα, φιλαρμονική και όπερα - όλα αυτά τα μέρη προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους λάτρεις της τέχνης. Δεν είναι περίεργο ότι η Κρακοβία προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή.

Ο τόπος συνάντησης

Παρά την παραδοσιακή του φύση, η Κρακοβία δεν είναι μόνο ιστορία. Είναι, πρωτίστως, ένα χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο συναντώνται για να μοιραστούν τη γνώση, την εμπειρία και τη φιλία τους. Πολλές λέσχες και παμπ εγγυώνται ποιοτική διασκέδαση σε ένα φιλόξενο περιβάλλον - είτε στην ανοιχτή, ευρύχωρη περιοχή της πλατείας της αγοράς, είτε στα μυστηριώδη, στενά σοκάκια του Kazimierz. Οι λέσχες βρίσκονται κοντά στο ένα το άλλο, έτσι οι σκληροπυρηνικοί θεατές μπορεί να βρεθούν να αφιερώνουν ολόκληρα βράδια στην εξερεύνηση νέων τόπων. Πολιτιστικά, μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ, πολλά από τα οποία διοργανώνονται από μαθητές, ζωντανεύουν επίσης την πόλη.

Τοποθεσίες

  • Kraków

    ul. Gołębia 24, 31-007 Kraków,, , Kraków

Ερωτήσεις