Keystone logo
University of Wroclaw Faculty of Physics and Astronomy

University of Wroclaw Faculty of Physics and Astronomy

Εισαγωγή

University of Wroclaw Faculty of Physics and Astronomy λειτουργεί από το 1702 και είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης. Οικοδομούμε πάνω στην ιστορική κληρονομιά της Σιλεσίας και την κληρονομιά του αυστριακού, πρωσικού, τσεχικού και πολωνικού πολιτισμού, συνεχίζοντας επίσης τις παραδόσεις των πολωνικών πανεπιστημίων στο Lviv και το Vilnius.

Κατέχουμε τον τίτλο του Ερευνητικού Πανεπιστημίου ως το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κάτω Σιλεσία και ένα από τα δέκα στην Πολωνία. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια, θα λάβουμε πρόσθετη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ, το οποίο βραβεύτηκε στον διαγωνισμό «Πρωτοβουλία Αριστείας – Ερευνητικό Πανεπιστήμιο». Το έργο προβλέπει πολλά οφέλη για τους σημερινούς και μελλοντικούς φοιτητές του πανεπιστημίου μας, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων υποτροφιών και επιχορηγήσεων, διδασκαλίας, μείωσης του μεγέθους των ομάδων τάξεων και επέκτασης της προσφοράς προγραμμάτων στα αγγλικά, καθώς και την εισαγωγή πρόσθετων σπουδών ενός πτυχίου που προορίζονται για ιδιαίτερα ταλαντούχους και φιλόδοξους ανθρώπους.

Απασχολούμε τους καλύτερους ειδικούς, επίσης από ξένα ακαδημαϊκά κέντρα. Λειτουργούμε σαν μια μικρή πόλη – η ακαδημαϊκή μας κοινότητα ανέρχεται σε 30 χιλιάδες άτομα. Στις 10 σχολές μας (Σχολή Βιοτεχνολογίας, Σχολή Χημείας, Σχολή Γραμμάτων, Σχολή Νομικών, Διοίκησης και Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Ιστορικών και Παιδαγωγικών Επιστημών, Σχολή Βιολογικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Γης και Περιβάλλοντος, Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας, Σχολή Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών) θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πεδίων σπουδών – από ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες, έως βιολογικές, χημικές και γεωγραφικές επιστήμες, καθώς και μαθηματικά, επιστήμες υπολογιστών και επιστήμες.

Αποστολή και Στρατηγική

Όλες οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ βασίζονται σε δύο θεμελιώδεις αξίες: την αλήθεια και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας ενός ανοιχτού και ανεκτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τονίζεται από τη γεωγραφική και πολιτιστική του θέση – στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας, Τσεχικής Δημοκρατίας και Γερμανίας.

Η αποστολή μας είναι να διεξάγουμε και να προωθούμε την υψηλότερη, κορυφαία ποιότητα έρευνας. Διατηρούμε στενές σχέσεις με το Βρότσλαβ και την Κάτω Σιλεσία. Είμαστε επίσης ανοιχτοί σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις. Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα κέντρο επιστημονικής, πνευματικής και πολιτιστικής ζωής.

Πιστεύουμε ότι το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η ανταλλαγή εννοιών και ιδεών και η πολυπολιτισμικότητα –φοιτητών και καθηγητών– αποτελούν το θεμέλιο για μια κοινωνία των πολιτών, για την οποία η ανάπτυξη είναι ο πιο σημαντικός στόχος.

Νόμος

Το καταστατικό του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ ορίζει τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας του UWr, ιδίως το σύστημα και τα καθήκοντα των οργάνων, των διοικητικών και οργανωτικών μονάδων του.

Το ισχύον καταστατικό εγκρίθηκε από τη Γερουσία του UWr με την απόφαση αριθ. 102/2019 της 29ης Μαΐου 2019

Χαρακτηριστικά Πανεπιστημιούπολης

Ανοιχτοί πόροι

Το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ μοιράζεται τη γνώση. Υποθέτουμε ότι οι πόροι γνώσης δεν είναι μόνο για λίγους προνομιούχους και ότι τα επιτεύγματα της επιστήμης πρέπει να ωφελούν όλους. Ως φορέας δημόσιας χρηματοδότησης, το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό και διαφανές. Ελάτε λοιπόν να δείτε τι έχουμε να προσφέρουμε!

Δείτε τις πλούσιες συλλογές της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης και ακούστε μια ανοιχτή διάλεξη στο πλαίσιο του Studium Generale. Αν θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο, διαβάστε την «Επιθεώρηση Πανεπιστημίου». Δείτε τι συμβαίνει στο έργο «Περιφερειακό GLAM».

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Το dLibra είναι το πρώτο πολωνικό σύστημα για την κατασκευή ψηφιακών βιβλιοθηκών, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το (PSNC) από το 1999. Το dLibra είναι ένα αποτέλεσμα έρευνας στον τομέα των ψηφιακών βιβλιοθηκών που εκτελείται στο PSNC από το 1996. Το σύστημα dLibra είναι πλέον το πιο δημοφιλές λογισμικό αυτού του τύπου στην Πολωνία.

Το dLibra επιτρέπει τη δημιουργία επαγγελματικών αποθετηρίων ψηφιακών εγγράφων στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση εξωτερικά άτομα και συστήματα στο Διαδίκτυο. Η επικοινωνία και η ανταλλαγή δεδομένων βασίζεται σε γνωστά πρότυπα και πρωτόκολλα όπως RSS, RDF, MARC, DublinCore ή OAI-PMH. Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες που βασίζονται στο dLibra προσφέρουν στους χρήστες τους διευρυμένες δυνατότητες όπως: αναζήτηση του περιεχομένου αποθηκευμένων στοιχείων, αναζήτηση βιβλιογραφικών περιγραφών με τη χρήση συνωνύμων λεξικού, ομαδοποίηση ψηφιακών εκδόσεων και πλοήγηση σε αυτές τις δομές ή ακριβείς και διευρυμένους κανόνες πρόσβασης σε στοιχεία. Μια λεπτομερής λειτουργική περιγραφή του dLibra μπορείτε να βρείτε εδώ. Μια περιγραφή της αρχιτεκτονικής και των τεχνικών απαιτήσεων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το dLibra χρησιμοποιείται από ιδρύματα όπως ακαδημαϊκές και δημόσιες βιβλιοθήκες για τη διάθεση αποθηκευμένων ψηφιακών εκδόσεων στο Διαδίκτυο. Αυτά τα ιδρύματα χρησιμοποιώντας το δίκτυο PIONIER και το λογισμικό dLibra δημιουργούν μια πολωνική πλατφόρμα κατανεμημένων ψηφιακών βιβλιοθηκών. Η τρέχουσα λίστα εγκαταστάσεων του συστήματος dLibra είναι διαθέσιμη εδώ. Επιπλέον, το PSNC προσφέρει εκπαίδευση και τεχνική βοήθεια στον τομέα της χρήσης του συστήματος dLibra.

Κύρια σελίδα βιβλιοθήκης dLibra που βασίζεται στο πρότυπο Υπηρεσίες Διαδικτύου από το LanVacation. Πρότυπο HTML του πίνακα διαχείρισης που βασίζεται σε πρότυπο της Minimalistic Design.

Studium Generale

Γενική μελέτη

Διαθεματικό Σεμινάριο Studium Generale Universitatis Wratislaviensis im. Ο καθηγητής Jan Mozrzymas συνδυάζει διάφορα πεδία εξειδικευμένων γνώσεων και αναζητά παγκόσμιους νόμους που σας επιτρέπουν να γνωρίζετε και να κατανοείτε τον κόσμο γύρω μας.

Διαλέξεις από εξαιρετικούς επιστήμονες που παρουσιάζουν τρέχοντα και σημαντικά επιτεύγματα σε διάφορους τομείς γνώσης στα σεμινάρια του Studium Generale εξηγούν την πραγματικότητα και δείχνουν την ενότητά της.

Το Studium Generale ιδρύθηκε από τον καθηγητή Jan Mozrzymas, φυσικό και πρύτανη του πανεπιστημίου την περίοδο 1984-1987 και διορίστηκε με ψήφισμα της Γερουσίας του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ στις 17 Φεβρουαρίου 1993.

Οι διαλέξεις σε συνδυασμό με τη συζήτηση είναι ανοιχτές και διαθέσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 17:15 έως τις 19:15 στο Oratorium Marianum (pl. Uniwersytecki 1, κεντρικό κτίριο).

 • Εκδόσεις
 • Επιστημονικό Συμβούλιο
 • Το τρέχον πρόγραμμα Studium Generale
 • Αρχειακά προγράμματα του Studium Generale
 • Ιστορία
 • Επικοινωνία - Studium Generale

Περιφερειακό Glam

GLAM - Galleries, Libraries, Archives, Museums, (Galeries, Libraries, Archives, Museums) - είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που συλλέγουν πολιτιστικά αγαθά. Κάθε τέτοιο ίδρυμα εκπληρώνει συγκεκριμένους, αλληλένδετους ρόλους στη συλλογή, ανάπτυξη, διατήρηση και κοινή χρήση με το κοινό των τμημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό τη φροντίδα του. Προέρχονται από μια κοινή ρίζα - δηλαδή παλιά, παραδοσιακά ιδρύματα όπως η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία συγκέντρωνε διάφορα είδη αντικειμένων (έγγραφα συγγραφής, αρχεία, πίνακες, γλυπτά κ.λπ.), και συχνά αναφέρονται ως Μουσείο, δηλ. ναός Με τα χρόνια, με την ανάπτυξη της συλλογής, τα ιδρύματα αυτά εξειδικεύονταν όλο και περισσότερο και οι δομές τους οργανώνονταν χωριστά, ανάλογα με το είδος των συλλογών που συλλέγονταν, τη μορφή των πληροφοριών που παρέχονται και τον τύπο των χρηστών που εξυπηρετούνταν. Επιπλέον, τον 19ο και τον 20ο αιώνα, ιδρύθηκαν ξεχωριστοί επαγγελματικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε τύπο ιδρυμάτων.

Στην εποχή της ανάπτυξης των ψηφιακών τεχνολογιών, η «παραδοσιακή συμπεριφορά» των ιδρυμάτων GLAM υπόκειται σε εξέλιξη και οι νέες λύσεις πληροφορικής, ιδιαίτερα η ανάπτυξη του Διαδικτύου, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την ασφαλή λειτουργία αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ - https://www.bu.uni.wroc.pl/glam, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία των πολιτιστικών ιδρυμάτων της Κάτω Σιλεσίας ως μέρος του Περιφερειακού GLAM.

Στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, πολλοί διαφορετικοί τύποι οργανισμών GLAM παλεύουν με κοινά ζητήματα. Η έννοια της συνεργασίας στο πλαίσιο του Περιφερειακού GLAM προϋποθέτει τη χρήση του δυναμικού συνέργειας των αρμοδιοτήτων που αναπτύσσονται σε μεμονωμένα ιδρύματα προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της αποστολής τους.

  Τοποθεσίες

  • Wrocław

   plac Maxa Borna,9, 50-204, Wrocław

  Ερωτήσεις