Keystone logo
University Of Tuebingen

University Of Tuebingen

University Of Tuebingen

Εισαγωγή

66821_top.jpg

Καινοτόμες, διεπιστημονικές, διεθνείς: Αυτές οι τρεις λέξεις συνοψίζουν τι κάνει το Πανεπιστήμιο του Tübingen ξεχωριστό. Η άριστη έρευνα και διδασκαλία είναι η απάντηση του Tübingen στις προκλήσεις του μέλλοντος σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Διατηρούμε ανταλλαγές με εταίρους ανά τον κόσμο - τόσο σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και σε μη πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα. Τα δίκτυα και η συνεργασία σε όρια των σχολών και των υποκειμένων αποτελούν τους πυλώνες της επιτυχημένης στρατηγικής μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην καλή θέση μας στις διεθνείς βαθμολογίες. Επιπλέον, είμαστε ένα από τα έντεκα γερμανικά πανεπιστήμια που διακρίνονται με τον τίτλο του "εξαιρετικού".

Μακρές παραδόσεις

Το πανεπιστήμιο του Tübingen, με τα περισσότερα από 500 χρόνια ιστορίας του, είναι ένα από τα παλαιότερα της Γερμανίας. Πολλοί σπουδαίοι διανοούμενοι έχουν μελετήσει και δουλέψει στο Tübingen - συμπεριλαμβανομένων των Kepler, Hegel, Hölderlin και Schelling. Το genius loci - το πνεύμα του τόπου - είναι πλέον ισχυρότερο από ποτέ.

Ιστορία της Φυσικής στο Tübingen

Τα Μαθηματικά και η Φυσική άρχισαν με αστρονομία στο Tübingen. Ήδη το 1507, ήτοι 30 χρόνια μετά την ίδρυση του πανεπιστημίου, ο δούκας Ulrich κάλεσε τον πάστορα Johannes Stöffler (1452-1531) στην σχολή των καλλιτεχνών ως καθηγητής του "Mathesis". Αυτή τη στιγμή τα μαθηματικά και η αστρονομία ήταν στενά συνδεδεμένα στο Tübingen. Το Stoeffler ήταν γνωστό κυρίως με την έκδοση του αστρονομικού του Ephemeris, στο οποίο είχε καταγράψει την πορεία των πλανητών σε 20 χρόνια εκ των προτέρων.

Κατασκεύασε επίσης το αστρονομικό ρολόι στο δημαρχείο του Tübingen. Ακολούθησαν εκπρόσωποι της αστρονομίας όπως ο Michael Mästlin (1546-1601), ο δάσκαλος του Johannes Kepler και ο Wilhelm Schickard (1592-1635), ο οποίος ανέπτυξε μια πρώτη υπολογιστική μηχανή για τους αστρονομικούς υπολογισμούς του. Ο Schickard είχε μια καθηγήτρια στο Tübingen για την εβραϊκή και την αστρονομία. Ο Johannes Kepler (1571-1630), υπό την επωνυμία του οποίου η σχολή διοργανώνει ένα ακαδημαϊκό γεγονός κάθε χρόνο, ήταν μόνο ως φοιτητής στο Tübingen. Οι διαφωνίες για τα θεολογικά δόγματα εμπόδισαν τον Kepler να διοριστεί σε καθηγητή στο Tübingen.

Το 1863 ιδρύθηκε στην Tübingen η πρώτη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει εκτός από τις καρέκλες των μαθηματικών και φυσικών εκείνων για τη γεωλογία, τη χημεία, τη βοτανική και τη ζωολογία. Τον 19ο αιώνα αξίζει να αναφερθεί, κυρίως, ο Karl Ferdinand Braun (1850-1918), ο οποίος εργάστηκε στον τομέα των ηλεκτρομαγνητικών ταλαντώσεων για 10 χρόνια, ξεκινώντας το 1885. Αναπτύχθηκε ο καθοδικός ακτινοσκόπιο - ο σωλήνας Braun - αφετηρία για την ανάπτυξη τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών οθονών. Οι συνεισφορές του στην ανάπτυξη της τεχνολογίας κεραίας επέτρεψαν ισχυρούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα η φυσική στο Tübingen χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα από την πυρηνική φυσική. Τα ονόματα των Friedrich Paschen (1865-1947), Ernst Back (1936-1948) και Walter Gerlach συνδέονται με βασικά πειράματα στην ατομική φυσική και την κβαντική μηχανική. Ο Hans Geiger (1882-1945) εργάστηκε στους τομείς της ραδιενέργειας και της πυρηνικής φυσικής. Με το όνομα του κυρίως ο μετρητής Geiger για την ανίχνευση σωματιδίων ιονισμού συσχετίζεται.

Το καλοκαίρι του 1970, η Σχολή Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών διαλύθηκε σε διάφορα τμήματα. Μεταξύ άλλων, προέκυψε η Σχολή Μαθηματικών και το Τμήμα Φυσικής - από το 1979 η Φυσική Σχολή. Το καλοκαιρινό εξάμηνο του 1973, ένα μεγάλο μέρος των ινστιτούτων αυτών των σχολών θα μπορούσε να κινηθεί στα νέα κτίρια στην περιοχή Morgenstelle.

Στο πλαίσιο της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης του πανεπιστημίου το χειμερινό εξάμηνο 2002/03, η Σχολή Μαθηματικών και η Σχολή Φυσικής συγχωνεύθηκαν σε μια κοινή Σχολή Μαθηματικών και Φυσικής. Σε μια περαιτέρω διαρθρωτική μεταρρύθμιση το χειμερινό εξάμηνο 2010/11, ιδρύθηκε η Σχολή Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και η Φυσική είναι τώρα τμήμα αυτής της σχολής.

68240_neckarfrontkobusch.jpg

Τοποθεσίες

  • Tübingen

    Eberhard Karls Universität Tübingen Geschwister-Scholl-Platz, 72074, Tübingen

    Ερωτήσεις