
Μεταπτυχιακό Επιστημών (MSc) in
Master στα Συστήματα Ποιότητας Τροφίμων και Διαχείριση Γαστρονομίας
University of Parma

Πληροφορία κλειδί
Τοποθεσία πανεπιστημιούπολης
Parma, Ιταλία
Γλώσσες
Ιταλικός
Μορφή μελέτης
Ανάμεικτο, Στην Πανεπιστημιούπολη
Διάρκεια
2 χρόνια
Βήμα
Πλήρης απασχόληση, Μερικής απασχόλησης
Δίδακτρα
Ζητήστε πληροφορίες
Προθεσμία εφαρμογής
Ζητήστε πληροφορίες
Πρωιμότερη ημερομηνία έναρξης
Ζητήστε πληροφορίες
* Τα δίδακτρα ποικίλλουν με βάση ένα αναλογικό σύστημα διδάκτρων: https://en.unipr.it/studying/tuition-fees-and-scholarships-2020-2021
Εισαγωγή
Το Μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Συστημάτων Τροφίμων Ποιότητας και Γαστρονομίας (Ποιότητα Τροφίμων) είναι μέρος μιας διαδικασίας ενίσχυσης της ιταλικής βιομηχανίας γεωργικών τροφίμων που αναγνωρίζει την Πάρμα ως ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά συμπλέγματα στην Ιταλία, γνωστή ως «Ιταλική κοιλάδα τροφίμων ”. Στην Κοιλάδα των Τροφίμων έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο μοναδικών γνώσεων στην εθνική αγροδιατροφική σκηνή σε συνδυασμό με την αντίστοιχη προσοχή των μαθητών που βλέπουν αυτή τη βιομηχανική πραγματικότητα ως ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό μέσο.
Η διαχείριση της παραγωγής τροφίμων, στο σημερινό διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο, απαιτεί μια νέα γενιά ειδικών εξοπλισμένων με διαχειριστικές και επικοινωνιακές δεξιότητες κατάλληλες για ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο στην Ιταλία και το εξωτερικό στον αγροδιατροφικό τομέα. Αν και η Ιταλία είναι εισαγωγέας εμπορευμάτων, είναι επίσης εξαγωγέας ποιοτικών επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής που αντικατοπτρίζουν την ιταλική γαστρονομική κουλτούρα. Ο κόσμος των ιταλικών επιχειρήσεων γεωργικών τροφίμων απαιτεί πρόσωπα που, εκτός από τη διαχείριση της παραγωγής, είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να διαχειριστούν την ποιότητα των τροφίμων, καθώς και να ερμηνεύσουν τις ανάγκες των καταναλωτών, μεταφέροντας τους το ποιοτικό συν της ιταλικής γαστρονομίας.
Διδακτέα ύλη
Το πρόγραμμα
Το Master in "Food Quality" στοχεύει να προσφέρει ένα συγκεκριμένο και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το επαγγελματικό προφίλ σχετίζεται με τη διαχείριση, τη διοίκηση, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των επιχειρήσεων τροφίμων, παρέχοντας μια επαγγελματική εξέλιξη που συνδυάζει το οικονομικό-διευθυντικό προφίλ με αυτό της επιστήμης και του πολιτισμού της γαστρονομίας. Οι παραδοτέες δεξιότητες εξετάζουν θέματα όπως η περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική και τεχνική διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού με έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και τις υπηρεσίες τροφίμων. Αυτή η επαγγελματική φιγούρα θα καλύπτει ρόλους βοήθειας σε εταιρείες και φορείς αναφοράς για τον αγροδιατροφικό τομέα με διαφοροποιημένες λειτουργίες με βάση τα χαρακτηριστικά της εταιρείας και τον τύπο του προϊόντος. Η έννοια της ποιότητας που προορίζεται να αναπτυχθεί στο Master είναι πολυδιάστατη. Ξεκινά από την ιδέα ότι η ποιότητα των προϊόντων απορρέει από την ποιότητα της δράσης διακυβέρνησης των εταιρειών και των αλυσίδων εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής στις οικονομικές, κοινωνικές, διαχειριστικές και μάρκετινγκ, επικοινωνιακές και τεχνολογικές πτυχές, χωρίς να παραμελούνται οι πτυχές που συνδέονται με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καινοτομίες και σχέσεις με τους καταναλωτές.
Το Master in Food Quality προωθείται από το Τμήμα Οικονομικών και Επιστημών Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Φαρμάκων του University of Studies di Parma. είναι ένα πολυεπιστημονικό έργο που γεννήθηκε ως μια πλατφόρμα συνεργασίας για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ της οικονομικής-διαχειριστικής κουλτούρας με τους κλάδους που σχετίζονται με τις κοινωνικές επιστήμες της γαστρονομίας.
Το Master in Food Quality στοχεύει να εκπαιδεύσει επαγγελματίες με διεπιστημονικές δεξιότητες που συνδυάζουν τη θεωρητική και εμπειρική γνώση της διαχειριστικής φύσης του αγροδιατροφικού συστήματος, με τις τεχνολογικές και γαστρονομικές δεξιότητες που συνδέονται με την ενίσχυση των τροφίμων σε μια στενή λογική περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Το Master έχει σχεδιαστεί για φοιτητές που προέρχονται από πτυχιούχους Οικονομικών και Διοίκησης και από Γεωπονικές Επιστήμες ή Επιστήμες Τροφίμων. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο επικεντρώνεται σε θέματα διαφορετικών θεματικών τομέων, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Οι κλάδοι της οικονομίας, της διαχείρισης και της κοινωνιολογικής φύσης: να κατανοήσουν και να μπορούν να εφαρμόσουν τις οικονομικές θεωρίες και τις μορφές διαχείρισης των εταιρειών αγροδιατροφής στην προμήθεια, παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία και προώθηση της παραγωγής τροφίμων και των περιβαλλοντικών συστημάτων.
- τους κλάδους στατιστικής φύσης: να κατανοήσουν τόσο τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των εταιρειών όσο και για τη διαχείριση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων.
- νομικοί κλάδοι: κατανόηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων καθώς και της προστασίας των καταναλωτών.
- τους ιστορικούς κλάδους για να κατανοήσουν τις πολιτιστικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή, την εμπορία και την κατανάλωση τροφίμων.
- τεχνολογικοί κλάδοι: να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων αλλά πάνω από όλα να κατανοήσει και να εγγυηθεί την ποιότητα των τροφίμων, επίσης σε σχέση με τις διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών.
Το Master in Food Quality ανταποκρίνεται στην ανάγκη εκπαίδευσης μιας σύγχρονης επαγγελματικής φιγούρας, η οποία προσθέτει τις δεξιότητες του βιοοικονομολόγου σε εκείνες του βιογαστρονόμου, ικανή να ικανοποιήσει τις έντονες απαιτήσεις για διεπιστημονικές δεξιότητες που τίθενται σε αυτούς που λειτουργούν στο πλαίσιο της διαχείρισης των εταιρειών τροφίμων, των τομέων της γαστρονομίας και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης περιοχών με ισχυρό προσανατολισμό στα τρόφιμα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη που περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη: α. βιο-οικονομία για την Ευρώπη" - COM (2012) 60 τελικό - και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Οι φοιτητές μπορούν να αποφοιτήσουν επιλέγοντας μεταξύ δύο διαφορετικών επαγγελματικών προφίλ:
- The Econo-gastronomist: το προφίλ του πτυχιούχου είναι οικονομικό-διευθυντικό ολοκληρωμένο με γαστρονομικές δεξιότητες. Είναι διευθυντής ποιότητας των αγροδιατροφών, που ξέρει πώς να αναγνωρίζει, να διαχειρίζεται, να προστατεύει, να επικοινωνεί, να προωθεί και να βελτιώνει την ποιότητα των τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας και στην επικράτεια.
- Ο Γαστροοικονομολόγος Το προφίλ του πτυχιούχου είναι ολοκληρωμένος γαστρονόμος με οικονομικές-διαχειριστικές δεξιότητες που στοχεύουν στην προώθηση και κοινωνικο-πολιτισμική ενίσχυση ποιοτικών τροφίμων. Είναι ειδικός στην κουλτούρα των τροφίμων, ικανός να το συνδυάσει με τις διατροφικές ανάγκες με προσοχή στο κόστος και το περιβάλλον.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι φοιτητές μπορούν να επωφεληθούν από μια περίοδο πρακτικής άσκησης σε ιταλικές εταιρείες τροφίμων.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ