Keystone logo
University for Peace

University for Peace

University for Peace

Εισαγωγή

Το University for Peace ( UPEACE ) είναι ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφιερωμένο στη μελέτη της ειρήνης.

Δημιουργήθηκε με το ψήφισμα 35/55 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το University for Peace εκπαιδεύει ηγέτες για την ειρήνη από το 1980. Είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο ακαδημαϊκό ίδρυμα με πάνω από 2.000 αποφοίτους που προέρχονται από περισσότερα από 120 έθνη. Μέσω των μεταπτυχιακών και διδακτορικών του πτυχίων, το UPEACE εκπαιδεύει μελλοντικούς ηγέτες να εξερευνήσουν και να διαμορφώσουν στρατηγικές και πρακτικές σε διάφορα πλαίσια για την αντιμετώπιση των αιτίων πολλαπλών προβλημάτων που επηρεάζουν την ανθρώπινη και παγκόσμια ευημερία και συμβάλλοντας έτσι στις διαδικασίες της διατήρησης της ειρήνης και της ειρήνης. Η εμπειρία UPEACE είναι βιωματική και μοναδική, ενδυναμωτική, μετασχηματιστική και καλλιεργεί κριτική σκέψη στους μαθητές της.

Το όραμα του University for Peace είναι να είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που προωθεί, μεταμορφώνει και εμπνέει, αφιερωμένο στους στόχους της ποιότητας της διδασκαλίας, της έρευνας και της υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού κόσμου.

Ιδρύθηκε ως Οργανισμός Συνθήκης με δικό του Χάρτη σε μια Διεθνή Συμφωνία που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση στο ψήφισμα 35/55 της 5ης Δεκεμβρίου 1980, το University for Peace έχει την ακόλουθη αποστολή:

"να παρασχεθεί στην ανθρωπότητα ένα διεθνές ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ειρήνη και με στόχο την προώθηση, μεταξύ όλων των ανθρώπων, του πνεύματος της κατανόησης, της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των λαών και τη μείωση των εμποδίων και των απειλών για την παγκόσμια ειρήνη και την πρόοδο, σύμφωνα με τις ευγενείς φιλοδοξίες που διακηρύσσονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ».

Ο Καταστατικός Χάρτης του Πανεπιστημίου ορίζει στο παράρτημά του τις ακόλουθες γενικές αρχές:

  1. Η εμμονή του πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας και οι αυξανόμενες απειλές κατά της ειρήνης τις τελευταίες δεκαετίες διακυβεύουν την ίδια την ύπαρξη της ανθρώπινης φυλής και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η ειρήνη να μην θεωρείται πλέον ως αρνητική έννοια όπως το τέλος της σύγκρουσης ή απλός διπλωματικός συμβιβασμός, αλλά μάλλον ότι πρέπει να επιτευχθεί και να εξασφαλιστεί μέσω της πιο πολύτιμης και πιο αποτελεσματικής πηγής που διαθέτει ο άνθρωπος: η εκπαίδευση.

  2. Η ειρήνη είναι η πρωταρχική και αμετάκλητη υποχρέωση ενός έθνους και ο θεμελιώδης στόχος των Ηνωμένων Εθνών. είναι ο λόγος της ύπαρξής του. Ωστόσο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί το καλύτερο εργαλείο για την επίτευξη αυτού του υπέρτατου αγαθού για την ανθρωπότητα, δηλαδή την εκπαίδευση.

  3. Πολλά έθνη και διεθνείς οργανισμοί προσπάθησαν να επιτύχουν ειρήνη μέσω του αφοπλισμού. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι υπερβολικά αισιόδοξος, εφόσον ο ανθρώπινος νους δεν έχει μπερδευτεί με την έννοια της ειρήνης από νεαρή ηλικία. Είναι απαραίτητο να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του αγώνα για ειρήνη χωρίς ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.

  4. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα όλα τα έθνη και όλοι οι άνθρωποι, όπως προσεγγίζει ο εικοστός πρώτος αιώνας. Πρέπει να ληφθεί απόφαση για να σωθεί η ανθρώπινη φυλή, η οποία απειλείται από τον πόλεμο, μέσω της εκπαίδευσης για την ειρήνη. Αν η εκπαίδευση υπήρξε το όργανο της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει ακόμα ένας λόγος να την χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε αυτό το πρωταρχικό δικαίωμα του ανθρώπου.

Ιστορία UPEACE

Η Κόστα Ρίκα κατάργησε τη θανατική ποινή το 1882 και τον στρατό της το 1948. Από το 1865, η Κόστα Ρίκα προσέφερε άσυλο σε όσους αντιμετωπίζουν διώξεις για πολιτικούς λόγους. Από το 1907 έως το 1918, η Κόστα Ρίκα φιλοξένησε το δικαστήριο της Κεντρικής Αμερικής, το οποίο ήταν το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο που επέτρεψε σε άτομα να ασκήσουν νομικές ενέργειες εναντίον κρατών σχετικά με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτή την παράδοση, οι προσπάθειες για την ίδρυση του University for Peace άρχισαν στα Ηνωμένα Έθνη υπό την ηγεσία του Προέδρου της Κόστα Ρίκα, Rodrigo Carazo. Την 5η Δεκεμβρίου 1980, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 35/55, το οποίο περιλαμβάνει στο παράρτημα το Διεθνές Σύμφωνο για την ίδρυση του University for Peace . Ο Χάρτης του Πανεπιστημίου αποτελεί μέρος αυτής της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ανάν, έλαβε μια σειρά μέτρων από τις αρχές του 1999 για να αναδιοργανώσει, να ενισχύσει και να διεθνοποιήσει πληρέστερα το University for Peace - ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην ειρήνη και τους στόχους ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο καθόρισε ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας για την ειρήνη με επίκεντρο βασικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των συγκρούσεων, της ανθρώπινης ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της περιβαλλοντικής ασφάλειας και της αποκατάστασης μετά από συγκρούσεις.

Τοποθεσίες

  • Ciudad Colón

    University for Peace Apdo.

Ερωτήσεις