Keystone logo
Vilnius University

Vilnius University

Vilnius University

Εισαγωγή

Σχετικά με εμάς

Καλώς ήρθατε στο Vilnius University – το παλαιότερο και μεγαλύτερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Λιθουανίας.

Από την ίδρυσή του τον 16ο αιώνα, Vilnius University , ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής επιστήμης και πολιτισμού έχει ενσωματώσει την έννοια του κλασικού πανεπιστημίου και την ενότητα σπουδών και έρευνας.

Vilnius University συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες και διαθέτει πολλούς επιφανείς επιστήμονες, καθηγητές και πτυχιούχους. Η επιστημονική ανάπτυξη και οι διευρυνόμενες σχέσεις με παγκόσμια ερευνητικά κέντρα έχουν συμβάλει σε μια ποικιλία ερευνών και μελετών στο Vilnius University .

Με την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων, το πανεπιστήμιο εκπαιδεύει παγκοσμίου φήμης ειδικούς που ενσωματώνονται με επιτυχία στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινότητα.

Γιατί να επιλέξετε Vilnius University

 • Vilnius University είναι ένα κλασικό πανεπιστήμιο με πάνω από 430 χρόνια ακαδημαϊκών παραδόσεων και το ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων σπουδών στη Λιθουανία.
 • Το πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον επικεντρωμένο στην αριστεία στην έρευνα και τη διδασκαλία.
 • Vilnius University είναι 1η στη Λιθουανία σύμφωνα με εθνική κατάταξη. Είναι το πιο δημοφιλές και πιο αναγνωρισμένο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λιθουανίας.
 • Vilnius University είναι το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Λιθουανίας, που κατατάσσεται μεταξύ των 400 κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως (QS).

141603_vu-130923.jpg

Αποστολή

Η αποστολή του Vilnius University είναι να δημιουργεί, να συσσωρεύει και να διαδίδει γνώση διασφαλίζοντας τη συνέχεια της αυθεντικής πανεπιστημιακής κουλτούρας που διακρίνεται από την ατμόσφαιρα όπου οι παλιές παραδόσεις και οι νέες ιδέες εμπλουτίζουν η μία την άλλη.

Η ελευθερία της σκέψης και η διαφορετικότητα απόψεων είναι οι κύριες αξίες της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Η ενότητα έρευνας και μελετών είναι η βασική αρχή της συνολικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να διακρίνεται από ένα ευρύ φάσμα θεμελιώδους και εφαρμοσμένης έρευνας. Θα πρέπει να επιδιώξει να καταλάβει την ηγετική θέση μεταξύ άλλων λιθουανικών ιδρυμάτων σε όλους τους ερευνητικούς τομείς που είναι ουσιαστικοί για την ίδια τη φύση ενός ολοκληρωμένου Πανεπιστημίου και θέτουν ως στόχο τη διεθνή αριστεία στη διεπιστημονική έρευνα. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να δεσμευτεί στην αποστολή να ανοίξει τις πόρτες και να παρέχει καθολική εκπαίδευση για τους πιο ταλαντούχους νέους από όλες τις περιοχές της Λιθουανίας και να εκπαιδεύσει ενεργούς και υπεύθυνους ειδικούς, οι οποίοι επιδεικνύουν την ανάγκη να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να βελτιωθούν επαγγελματικά και που είναι σε θέση να μαθαίνουν σε όλη τους τη ζωή. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να επιδιώξει η ποιότητα όλων των μορφών σπουδών να είναι σύμφωνη με τη σύγχρονη κουλτούρα και τεχνολογίες και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κράτους και της κοινωνίας.

Οραμα

 • Να τοποθετηθεί και να διακριθεί στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και εκπαίδευσης μέσω της έρευνας ανώτατου επιπέδου, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου διεθνούς αναγνώρισης και τις νέες ομάδες, καθώς και να διασφαλίζει ετησίως αυξανόμενη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
 • να διασφαλίσει ότι η ισόρροπη ανάπτυξη και αλληλεπίδραση της έρευνας στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές, φυσικές, βιοϊατρικές και τεχνολογικές επιστήμες παραμένει το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου, το οποίο το διαφοροποιεί ουσιαστικά από άλλα λιθουανικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας·
 • να ξεκινά και να υλοποιεί ενεργά έργα αξίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τα οποία θα ενθαρρύνουν την αποτελεσματική συνεργασία επιστημονικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και θα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες και περιβάλλον για καινοτομίες και επιχειρηματικότητα.
 • να δημιουργήσει ένα σύστημα διασφάλισης ποιότητας που να λειτουργεί σωστά που θα εγγυάται την αποτελεσματική παρακολούθηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών και την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και θα ενθαρρύνει την εφαρμογή προηγμένων μεθόδων και εργαλείων διδασκαλίας. Το σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι γενικές και συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες των αποφοίτων πανεπιστημίου είναι συνεπείς με τις ανάγκες και τις τάσεις στην οικονομία, τον πολιτισμό και την αγορά εργασίας της χώρας.
 • να επεκτείνει σημαντικά τις μη διαδοχικές, εξ αποστάσεως και άλλες ευέλικτες μορφές και μεθόδους σπουδών και να γίνει το κέντρο συνεχούς επαγγελματικής βελτίωσης και δια βίου μάθησης, που παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας προς μια κοινωνία βασισμένη στη γνώση.

Ζώντας στη Λιθουανία

Κόστος ζωής

Να είστε ρεαλιστές κατά τον προγραμματισμό των εξόδων σας κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Λιθουανία - είναι απαραίτητο να έχετε αρκετά χρήματα για όλη τη διάρκεια της περιόδου σπουδών σας!

Το πιθανό μηνιαίο κόστος διαβίωσης παρέχονται παρακάτω. Αυτά τα έξοδα βασίζονται σε φοιτητή που ζει στο Βίλνιους ή στο Κάουνας και δεν έχει εξαρτώμενα άτομα. Δεν περιλαμβάνονται τα δίδακτρα, τα έξοδα άδειας παραμονής και τα ταξίδια στη χώρα σας.

Δημόσιες συγκοινωνίες στο Βίλνιους

Τρόλεϊ και λεωφορεία ξεκινούν στις 5:00 το πρωί και σταματούν τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν επίσης νυχτερινά λεωφορεία που διανυκτερεύουν. Τα δρομολόγια μπορούν να βρεθούν στον επίσημο ιστότοπο των δημόσιων συγκοινωνιών του Βίλνιουςή σε εφαρμογές για κινητά, όπως το "m.Ticket" ή το "Trafi". Οι εφαρμογές είναι εύχρηστες και παρέχουν τα πιο ακριβή χρονοδιαγράμματα, γι' αυτό σας προτείνονται ιδιαίτερα.

Δημόσιες συγκοινωνίες στο Κάουνας

Τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία ξεκινούν στις 6:30 το πρωί και σταματούν στις 22:00 το βράδυ. Υπάρχουν επίσης νυχτερινά λεωφορεία τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Τα δρομολόγια μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο www.stops.lt/kaunas/#kaunas/en ή σε εφαρμογές για κινητές συσκευές όπως το "Trafi". Είναι εύκολο στη χρήση και παρέχει τα πιο ακριβή χρονοδιαγράμματα, γι' αυτό σας το συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα.

Τηλέφωνο

Για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν κινητό τηλέφωνο στη Λιθουανία, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: Telia, Tele2 ή Bite. Είναι πολύ φθηνότερο να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα μιας από αυτές τις εταιρείες παρά να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της χώρας σας.

Θα μπορούσατε να προμηθευτείτε την προπληρωμένη κάρτα στα περισσότερα παντοπωλεία ή σε εξειδικευμένα καταστήματα εταιρειών. Εκεί θα μπορούσατε επίσης να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τους καλύτερους τρόπους χρήσης της κάρτας σας. Βρείτε τις διευθύνσεις των υποτμημάτων αυτών των εταιρειών ακολουθώντας τους παρεχόμενους συνδέσμους.

Κλίμα

Το κλίμα της Λιθουανίας είναι μεταβατικό μεταξύ θαλάσσιου και ηπειρωτικού. Η μέση θερμοκρασία είναι περίπου +20ºC (μερικές φορές ανεβαίνει πάνω από +30ºC) το καλοκαίρι και -5ºC (μπορεί επίσης να πέσει στους -15ºC ή -20ºC) το χειμώνα, επομένως να είστε προετοιμασμένοι για τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Κατάταξη

Η VU επανέλαβε μια θέση ρεκόρ: Το Πανεπιστήμιο φτάνει στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Vilnius University (VU) διατήρησε την υψηλότερη βαθμολογία που έλαβε πέρυσι μεταξύ των λιθουανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταλαμβάνοντας την 400η θέση στην τελευταία κατάταξη QS World University Rankings. Η θέση της VU παρέμεινε αμετάβλητη, ακόμη και μετά τη συμπερίληψη 124 επιπλέον ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κατάταξη QS φέτος.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η VU αυξήθηκε σημαντικά στη νέα κατάταξη σύμφωνα με τη φήμη της μεταξύ των εργοδοτών – από την 434η στην 348η θέση. Αυτή η κατηγορία αντικατοπτρίζει την αξιολόγηση από διεθνείς εργοδότες των καλύτερων αποφοίτων που παράγονται από τα ιδρύματα. Οι δείκτες για το διεθνές ακαδημαϊκό προσωπικό αυξήθηκαν επίσης. Επιπλέον, η VU κατέχει μια εξαιρετικά υψηλή θέση ως προς την ποιότητα διδασκαλίας της – 137, η οποία σχετίζεται με τη μεγαλύτερη προσοχή που δίνουν οι καθηγητές σε κάθε μαθητή.

Κατά τη σύνταξη της QS World University Rankings, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται σύμφωνα με συνολικά έξι κριτήρια: Ακαδημαϊκή Φήμη, Φήμη Εργοδότη, Αναφορές ανά Σχολή, Αναλογία Διδάσκων/Φοιτητών, Διεθνής Αναλογία ΔΕΠ και Διεθνής Αναλογία Φοιτητών.

Η VU περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κατάταξη QS μεταξύ σχεδόν μιάμιση χιλιάδων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, και έχει αυξηθεί συνολικά κατά περισσότερες από 200 θέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όταν αξιολογήθηκε για πρώτη φορά το 2014, η VU κατετάγη 601-650. και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 400η θέση. Η VU εκπροσωπεί τη Λιθουανία στη διαμόρφωση υψηλότερων επιστημονικών προτύπων, τα οποία συμβάλλουν ολοένα και πιο σημαντική στην προσέλκυση διεθνών ερευνητών και γίνονται σοβαρός ανταγωνιστής μεταξύ των πιο διάσημων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Απαιτήσεις Βίζας

Όλοι οι διεθνείς φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ/ΕΖΕΣ που έρχονται για σπουδές στη Λιθουανία απαιτείται να λάβουν εθνικές θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων (D).

Τα έγγραφα της αίτησης για την έκδοση εθνικής θεώρησης (D) θα πρέπει να υποβληθούν στην πλησιέστερη Πρεσβεία, Διπλωματική Αποστολή ή Προξενική Αρχή της Δημοκρατίας της Λιθουανίας πριν από την άφιξη . Η απόφαση για την έκδοση εθνικής θεώρησης θα λαμβάνεται εντός 15-45 ημερών από την παραλαβή της αίτησης θεώρησης.

Σημαντικό :

! Δεν μπορείτε να αποκτήσετε εθνική βίζα (D) κατά την άφιξή σας στη Λιθουανία. ! Μια εθνική θεώρηση πολλαπλών εισόδων (D) μπορεί να εκδοθεί για περίοδο που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ( η νέα θεώρηση για τους επόμενους 12 μήνες μπορεί να εκδοθεί όχι νωρίτερα από 180 ημέρες μετά τη λήξη της τελευταίας θεώρησης ή τη συνολική περίοδο ισχύος όλων των θεωρήσεων είχες) . ! Εάν έχετε εθνική βίζα (D) για τις σπουδές σας, ΔΕΝ επιτρέπεται να εργαστείτε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας (μόνο μετά την απόκτηση προσωρινής άδειας διαμονής). ! Μόνο διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές (κάτοχοι άδειας διαμονής) μπορούν να φέρουν την οικογένειά τους στη Λιθουανία.

Σύμφωνα με τη λιθουανική νομοθεσία περί απορρήτου, η πρεσβεία δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί με τρίτους (π Πανεπιστήμιο) σχετικά με μια αίτηση θεώρησης ή έναν λόγο άρνησης.

Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν στην πλησιέστερη Λιθουανική Πρεσβεία για εθνική θεώρηση πολλαπλών εισόδων (D) :

 1. Συμπληρωμένη αίτηση για την έκδοση της εθνικής θεώρησης στην καθορισμένη μορφή ( τυπωμένη και υπογεγραμμένη από τον αιτούντα ).
 2. Μία έγχρωμη φωτογραφία διαβατηρίου ( 35×45 mm με ανοιχτόχρωμο φόντο , όχι μεγαλύτερη των 6 μηνών ).
 3. Έγκυρο διαβατήριο ( αντίγραφο και αντίγραφο όλων των σφραγισμένων σελίδων ):
  • Η περίοδος ισχύος του είναι τουλάχιστον τρεις μήνες μεγαλύτερη από την περίοδο ισχύος της ζητούμενης θεώρησης.
  • Περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες.
  • Θα έχει εκδοθεί εντός των προηγούμενων 10 ετών.
 4. Αποδεικτικά επαρκούς ποσού κεφαλαίων διαβίωσης ( τουλάχιστον 365 ευρώ το μήνα + 730 ευρώ για την επιστροφή στο κράτος προέλευσης ).
 5. Ασφάλεια υγείας
  • Καλύπτει ολόκληρη την περίοδο της προβλεπόμενης διαμονής.
  • Ισχύει σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη του χώρου Σένγκεν.
  • Η ελάχιστη κάλυψη είναι 30.000 ευρώ.
 6. Αριθμός Επιστολών Διαμεσολάβησης από Vilnius University για έκδοση εθνικής θεώρησης (D) - Έντυπο αιτήματος ;
 7. Επιστολή αποδοχής (ή Πιστοποιητικό φοιτητικής ιδιότητας που παραγγέλθηκε μέσω της αίτησης VU IS eStudent ) .
 8. Προξενικό τέλος : 60,00–120,00 EUR.


Σημείωση 1: Τα δικαιολογητικά που είναι σε γλώσσα διαφορετική από τα λιθουανικά ή τα αγγλικά πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση του πρωτότυπου εγγράφου ή επικυρωμένο αντίγραφο του πρωτότυπου εγγράφου στα λιθουανικά ή στα αγγλικά.Σημείωση 2: Η Πρεσβεία/Προξενείο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες/τεκμηρίωση και, εάν κριθεί απαραίτητο, να πάρει συνέντευξη από τον αιτούντα. Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με όλες τις απαιτήσεις βίζας, συνιστάται να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Πρεσβείας/Προξενείου της Δημοκρατίας της Λιθουανίας .Σημείωση 3: Μια εθνική θεώρηση (D), καθώς και μια προσωρινή άδεια διαμονής, επιτρέπει στους μαθητές να ταξιδεύουν μέσω χωρών της ζώνης Σένγκεν για 3 μήνες σε κάθε περίοδο 6 μηνών

Υποτροφίες και Χρηματοδότηση

Προθεσμία εφαρμογής
Bachelor and Integrated studies: Tuition Fee Waivers and Scholarships to Apply for Before StudiesJune 1, 2022
Master Studies: Tuition Fee Waivers and Scholarships to Apply for Before StudiesJune 1, 2022
Scholarships to Get During the Study PeriodOctober 10, 2022

Οι αιτήσεις ανοίγουν την 1η Ιανουαρίου

Περιμένουμε την αίτησή σας για σπουδές που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2023 από την 1η Ιανουαρίου.

Τοποθεσίες

 • Vilnius

  3 Universiteto St., , Vilnius

 • Kaunas

  Muitinės gatvė,8, 44280, Kaunas

  • Šiauliai

   84 Vytauto St., LT-76352, , Šiauliai

   Ερωτήσεις