Keystone logo
Vilnius University

Vilnius University

Vilnius University

Εισαγωγή

Σχετικά με εμάς

Καλώς ήρθατε στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους - το παλαιότερο και μεγαλύτερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Λιθουανίας.

Από την ίδρυσή του τον 16ο αιώνα, το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, ως αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής επιστήμης και πολιτισμού, έχει ενσωματώσει την έννοια του κλασικού πανεπιστημίου και την ενότητα των σπουδών και της έρευνας.

Το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες και μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλούς εξέχοντες επιστήμονες, καθηγητές και πτυχιούχους. Η επιστημονική ανάπτυξη και οι διευρυνόμενες σχέσεις με παγκόσμια ερευνητικά κέντρα έχουν συμβάλει σε μια ποικιλία ερευνών και μελετών στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Με την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων, το πανεπιστήμιο εκπαιδεύει ειδικευμένους σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικούς που ενσωματώνονται επιτυχώς στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινότητα.

Γιατί να επιλέξετε το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους

 • Το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους είναι ένα κλασικό πανεπιστήμιο με πάνω από 430 χρόνια ακαδημαϊκών παραδόσεων και το ευρύτερο φάσμα προγραμμάτων σπουδών στη Λιθουανία.
 • Το πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον εστιασμένο στην αριστεία στην έρευνα και τη διδασκαλία.
 • Το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους είναι το 1ο στη Λιθουανία σύμφωνα με μια εθνική κατάταξη. Είναι το πιο δημοφιλές και πιο αναγνωρισμένο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λιθουανίας.
 • Το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους είναι το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Λιθουανίας, που κατατάσσεται μεταξύ των 400 κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως (QS WUR 2022).

141603_vu-130923.jpg

Αποστολή

Η αποστολή του Πανεπιστημίου του Βίλνιους είναι να δημιουργεί, να συσσωρεύει και να διαδίδει γνώση διασφαλίζοντας τη συνέχεια της αυθεντικής πανεπιστημιακής κουλτούρας που διακρίνεται από την ατμόσφαιρα όπου οι παλιές παραδόσεις και οι νέες ιδέες εμπλουτίζουν η μία την άλλη.

Η ελευθερία σκέψης και η ποικιλομορφία των απόψεων είναι οι κύριες αξίες της κοινότητας του πανεπιστημίου. Η ενότητα της έρευνας και των σπουδών είναι η βασική αρχή της συνολικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να διακρίνεται από ένα ευρύ φάσμα θεμελιώδους και εφαρμοσμένης έρευνας. Θα πρέπει να επιδιώξει να καταλάβει την ηγετική θέση μεταξύ άλλων λιθουανικών ιδρυμάτων σε όλους τους ερευνητικούς τομείς που είναι ουσιαστικοί για την ίδια τη φύση ενός ολοκληρωμένου Πανεπιστημίου και θέτουν ως στόχο τη διεθνή αριστεία στη διεπιστημονική έρευνα. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να δεσμευτεί στην αποστολή να ανοίξει τις πόρτες και να παρέχει καθολική εκπαίδευση για τους πιο ταλαντούχους νέους από όλες τις περιοχές της Λιθουανίας και να εκπαιδεύσει ενεργούς και υπεύθυνους ειδικούς, οι οποίοι επιδεικνύουν την ανάγκη να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να βελτιωθούν επαγγελματικά και που είναι σε θέση να μαθαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να επιδιώξει η ποιότητα όλων των μορφών σπουδών να είναι σύμφωνη με τη σύγχρονη κουλτούρα και τεχνολογίες και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κράτους και της κοινωνίας.

Οραμα

 • Να τοποθετηθεί και να διακριθεί στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και εκπαίδευσης μέσω της έρευνας ανώτατου επιπέδου, η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου διεθνούς αναγνώρισης και τις νέες ομάδες, καθώς και να διασφαλίζει ετησίως αυξανόμενη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
 • να διασφαλίσει ότι η ισορροπημένη ανάπτυξη και αλληλεπίδραση της έρευνας σε ανθρωπιστικές, κοινωνικές, φυσικές, βιοϊατρικές και τεχνολογικές επιστήμες παραμένει το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου, το οποίο ουσιαστικά το διαφοροποιεί από άλλα λιθουανικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας ·
 • να ξεκινά και να υλοποιεί ενεργά έργα αξίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τα οποία θα ενθαρρύνουν την αποτελεσματική συνεργασία επιστημονικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και θα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες και περιβάλλον για καινοτομίες και επιχειρηματικότητα.
 • να δημιουργήσει ένα σύστημα διασφάλισης ποιότητας που να λειτουργεί σωστά που θα εγγυάται την αποτελεσματική παρακολούθηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών και την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και θα ενθαρρύνει την εφαρμογή προηγμένων μεθόδων και εργαλείων διδασκαλίας. Το σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι γενικές και συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες των αποφοίτων πανεπιστημίου είναι συνεπείς με τις ανάγκες και τις τάσεις στην οικονομία, τον πολιτισμό και την αγορά εργασίας της χώρας.
 • να επεκτείνει σημαντικά τις μη διαδοχικές, εξ αποστάσεως και άλλες ευέλικτες μορφές και μεθόδους μελέτης και να γίνει το κέντρο της συνεχούς επαγγελματικής βελτίωσης και της δια βίου μάθησης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας προς μια κοινωνία που βασίζεται στη γνώση.

Ζώντας στη Λιθουανία

Κόστος ζωής

Να είστε ρεαλιστές ενώ προγραμματίζετε τα έξοδά σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Λιθουανία - είναι σημαντικό να έχετε αρκετά χρήματα για όλη τη διάρκεια της περιόδου σπουδών σας!

Το πιθανό μηνιαίο κόστος διαβίωσης παρέχεται παρακάτω. Αυτά τα έξοδα βασίζονται σε μαθητή που ζει στο Βίλνιους ή στο Κάουνας και δεν έχει εξαρτώμενα άτομα. Δεν περιλαμβάνονται δίδακτρα, έξοδα άδειας διαμονής και ταξίδια στη χώρα σας.

Δημόσιες συγκοινωνίες στο Βίλνιους

Τρόλεϊ και λεωφορεία ξεκινούν στις 5:00 το πρωί και σταματούν τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν επίσης νυχτερινά λεωφορεία που διανυκτερεύουν. Τα δρομολόγια μπορούν να βρεθούν στον επίσημο ιστότοπο των δημόσιων συγκοινωνιών του Βίλνιους ή σε εφαρμογές για κινητές συσκευές, όπως "m.Ticket" ή "Trafi". Οι εφαρμογές είναι εύχρηστες και παρέχουν τα πιο ακριβή χρονοδιαγράμματα, γι' αυτό σας προτείνονται ιδιαίτερα.

Δημόσιες συγκοινωνίες στο Κάουνας

Τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία ξεκινούν στις 6:30 το πρωί και σταματούν στις 22:00 το βράδυ. Υπάρχουν επίσης νυχτερινά λεωφορεία τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές. Τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο www.stops.lt/kaunas/#kaunas/en ή σε εφαρμογές για κινητές συσκευές όπως το "Trafi". Είναι εύκολο στη χρήση και παρέχει τα πιο ακριβή χρονοδιαγράμματα, γι' αυτό σας το συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα.

Τηλέφωνο

Για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν κινητό τηλέφωνο στη Λιθουανία, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: Telia, Tele2 ή Bite. Είναι πολύ φθηνότερο να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα μιας από αυτές τις εταιρείες παρά να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της χώρας σας.

Θα μπορούσατε να προμηθευτείτε την προπληρωμένη κάρτα στα περισσότερα παντοπωλεία ή σε εξειδικευμένα καταστήματα εταιρειών. Εκεί θα μπορούσατε επίσης να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τους καλύτερους τρόπους χρήσης της κάρτας σας. Βρείτε τις διευθύνσεις των υποτμημάτων αυτών των εταιρειών ακολουθώντας τους παρεχόμενους συνδέσμους.

Κλίμα

Το κλίμα της Λιθουανίας είναι μεταβατικό μεταξύ θαλάσσιων και ηπειρωτικών. Η μέση θερμοκρασία είναι περίπου + 20ºC (μερικές φορές αυξάνεται πάνω από + 30ºC) το καλοκαίρι και -5ºC (μπορεί επίσης να πέσει στους -15ºC ή –20ºC) το χειμώνα, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για αλλαγή καιρού.

Τοποθεσίες

 • Vilnius

  3 Universiteto St., , Vilnius

 • Kaunas

  Muitinės gatvė,8, 44280, Kaunas

  • Šiauliai

   84 Vytauto St., LT-76352, , Šiauliai

   Προγράμματα

   Ερωτήσεις